TIME DATE
Ma Jenõ nap van.

2020-06-18 16:49:23 / Szerző: HajduPress

Mennyit ér a magyar nettó bér? Feljövőben a románok!

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A román nettó átlagbér tulajdonképpen már annyit ér, mint a magyar átlagfizetés - derült ki abból a Privátbankáron megjelent cikkből, amely az Eurostat friss adatait elemzi.

Magyarországon 2019-ben is folytatódott a bérek emelkedése, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi közlése alapján az átlagos nettó bér 11,4 százalékkal lett több az az előző évinél. Bár hazai viszonylatban impozáns a növekedés mértéke, azért sokat árnyalódik a kép, ha ránézünk a friss uniós statisztikákra.

2019-BEN MAGYARORSZÁGON 9079 EURÓNAK VOLT MEGFELELŐ AZ ÁTLAGOSAN HAZAVITT ÖSSZEG.
Ez mindössze 5,9 százalékkal magasabb a 2018-asnál. A KSH által mért adathoz képest megjelenő jelentős differencia a forint/euró árfolyam alakulásával magyarázható. A forint tavalyi gyengülése ugyanis felemésztette a bérnövekedés valamivel több mint felét, hiszen az MNB árfolyama alapján tavaly a forint 2,8 százalékot - közel 10 forintot - veszített értékéből.

Ennek ellenére nemzetközi viszonylatban az élvonalhoz tartozik Magyarország az 5,9 százalékos emelkedéssel. Ennél nagyobb mértékben öt országban nőttek a bérek:
- Szlovákiában 6,8,
- Észtországban 7,
- Bulgáriában 7,5,
- Lengyelországban 8,
- Lettországban 9,4
és Romániában 14 százalékkal.
A 9079 euró értékű magyar átlagos nettó bér a harmadik legalacsonyabb Európában, ráadásul úgy, hogy 2018-ban ennél jobban állt Magyarország. Az átlag akkor "csak" a negyedik legalacsonyabb volt.
Mostanra a magyar dolgozóknál kevesebb éves fizetést már csak Romániában (7600 euró) és Bulgáriában kapnak (6030 euró). Egy év alatt Lettország előzött be minket.
A dobogón egyébként nem történt változás. A legtöbb nettót
- az izlandi dolgozók vihették haza, 49 976 eurót,
- a norvégok 45 358-at,
- a luxemburgiak pedig 42 583-at.

Mennyit ér valójában?

Az igazán érdekes azonban az, hogy mindez mennyit ér valójában az adott országokra jellemző árszínvonal tükrében. Hiszen hiába magasak egy országban a fizetések, ha a boltban is minden sokkal drágább, akkor elveszítheti előnyét a magasabb bér. Ezt az összehasonlítást teszi lehetővé a vásárlóerő-paritáson számolt nettó bér, melyre szintén vannak friss adatai az Eurostatnak.
Magyarországon ilyen összehasonlításra alkalmas értéken a 9079 eurós nettó bér az árak tükrében 14 397 eurót ér, ami - 2018-hoz hasonlóan - a hatodik legalacsonyabb az Európai Unióban. Vagyis, hiába csupán két országban kapnak kevesebb fizetést a dolgozók a magyarnál, a nálunk jellemző árszínvonal miatt nem ér annyira keveset a fizetés, mint az a nominális összeg alapján tűnik.
A magyarországinál kevesebbet ér az átlagos nettó fizetés
- Romániában,
- Horvátországban,
- Litvániában,
- Szlovákiában,
- Lettországban
- és Bulgáriában.
Románia viszont egy év alatt hatalmasat lépett előre, olyannyira, hogy vásárlóerejét tekintve az amúgy alacsonyabb román átlagos nettó bér gyakorlatilag beérte a magyart, és 0,5 százalék híján pont ugyanannyit ér. A különbség gyakorlatilag semmi, hibahatáron belüli.
A MAGYAR 9079 EURÓS ÉVES ÁTLAGBÉR VÁSÁRLÓEREJÉT TEKINTVE 14 397 EURÓT ÉR, A ROMÁN 14 324-ET,
vagyis a keleti szomszédunkban élők csupán 73 euróval kevesebb értéket tudnak vásárolni a nettó bérükből.

Olcsó maradt a magyar munkaerő

A lap megjegyzi, hogy a gyenge forint miatt nemzetközi viszonylatban nem tud megmutatkozni a hazai szinten kiemelkedő bérrobbanás valós mértéke. Ez azonban a kormány politikájának kedvező fejlemény. Míg ugyanis határainkon belül a forintban számított változás kiváló propaganda alapanyag, addig
NEMZETKÖZI SZINTEN RENDKÍVÜL OLCSÓ MARADT A MAGYAR MUNKAERŐ.
Ezzel - és egyéb támogatásokkal, kedvezményekkel - továbbra is erős lobbiereje maradt a kormánynak, ha beruházást tervező nemzetközi nagyvállalatok hazánkba csábításáról van szó.

Forrás: privatbankar.hu, index.hu

A rovat legfrissebb cikkjei

Elon Musk már gazdagabb, mint Warren Buffett
50 milliárd forintos kerettel támogatási programot indított az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére a kormány
Az energiaszektor modernizációját támogatja az Innovációs Alap és a Modernizációs Alap
Elképesztő ütemben nőtt a milliárdos magyar cégek száma az elmúlt években
Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

Hozzászólások