TIME DATE
Ma Fülöp és Evelin nap van.

2020-05-01 13:00:34 / Szerző: HajduPress

Méltóságteljes munkát, nem rabszolgavilágot szorgalmazott Ferenc pápa a munka ünnepén

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Munkalehetőséget, de méltóságteljes munkavégzést és nem "rabszolgamunkát" szorgalmazott mindenki számára Ferenc pápa május 1-jén, munkás Szent József egyházi ünnepnapján.

    A vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában pénteken bemutatott misén Ferenc pápa a dolgozókért imádkozott annak érdekében, hogy "senki se maradjon munka nélkül, és mindenki igazságos bérezésben részesüljön, anélkül, hogy le kellene mondania a munka méltóságáról és a pihenés szépségéről".
    Az egyházfő az ember hivatásának nevezte a munkavégzést, amellyel alkotni képes, valamint fenntarthatja családját is. "Az ember alkotó és munkájával alkot (..) jót és szépet" - mondta a pápa, hangsúlyozva, hogy a munka ezzel együtt az embernek méltóságot is ad.
    Egy munka és bevétel nélkül maradt családapa példáját idézte, aki a szegénykonyhán azt mondta, nem kenyeret kér, hanem lehetőséget arra, hogy maga keresse meg ugyanezt.

    "A munka méltósága sajnos el van taposva (...) ma is sokan rabszolgaként dolgoznak, akiktől elvették a munka szabadságát" - jelentette ki Ferenc pápa, azokra utalva, akik "a túlélésért dolgoznak, kényszermunkát végeznek, igazságtalan körülmények között, rosszul vannak fizetve". A pápa a napi munkából élőket említette, akiket "minimális bérért nem nyolc, hanem tizenkettő, akár napi tizennnégy órán át dolgoztatsz" - fordult egy képzeletbeli munkaadóhoz. A társadalombiztosítás és nyugdíj nélküli bejárónőket is említette.
    "Ez nemcsak Ázsiában történik így, hanem itt, hozzánk közel is"- hangoztatta. Úgy vélte, a mai munka világa "diktátor - rabszolga" kapcsolatra süllyedhet.
    Ellenpéldaként azokat a vállalkozókat hozta fel, akik dolgozóikról gyermekként gondoskodnak. Akik úgy gondolják, hogy ha valakit elbocsátanak, az olyan mintha saját magukkal tennék ugyanezt.
    Ferenc pápa azt kérte a munkások védőszentjeként tisztelt Szent Józseftől, "segítsen küzdeni a munka méltóságáért, azért, hogy mindenkinek legyen munkája, és méltóságteljes legyen. Ne rabszolgamunka".

(MTI)

A rovat legfrissebb cikkjei

A magyarok is utazhatnak szerdától Csehországba és Szlovákiába
Tíznapos nemzeti gyászt rendel el jövő kedden a spanyol kormány
A Laudamotion bezárja a bécsi bázist
Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon
Betiltják a vállalkozói szerződéseket a német húsiparban

Hozzászólások