°C
TIME DATE
Ma Emília nap van.

2017-08-11 16:27:47 / Szerző: HajduPress

Méliusz emlékére nyílik Biblia kiállítás a Nagytemplomban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódóan nyílik időszaki kiállítás a Nagytemplomban. Dr. Ötvös László lelkipásztor és bibliatörténész közel 40 különböző példányt állít ki a Szentírásból, valamint látható lesz Károli Gáspár kézírása is.

 
Már több mint hatvan éve, egészen 1955-től gyűjti a Bibliákat dr. Ötvös László. Ebben az évben fejezte be teológiai tanulmányait, és Hajdúnánásra került segédlelkészként Virág Sándor Nagytiszteletű Úr mellé. A templom felújítása alkalmából hálaadó istentiszteletet szerveztek, amely alkalomra egy Biblia-kiállítást szerveztek a gyülekezet tagjainak bevonásával. Miután kihirdették, hogy bárki elhozhatja otthonról családi Szentírását, a gyülekezet tagjai több, mint 100 Bibliát ajánlottak fel kiállítási darabként.

Dr. Ötvös László meghatódva emlékszik vissza erre az alkalomra: „Ahogy bemutattuk azt a rengeteg, régebbi és újabb Bibliákat, melyeket a gyülekezeti tagok még nagyszüleiktől vagy dédszüleiktől örököltek meg, sokak könnyes szemmel vizsgálták ezeket a könyveket. Ez volt az a jel, amikor rájöttem, hogy az Úristen számomra ezt a feladatot tűzte ki célul, hogy ezt az élményt megismertessem még több emberrel.”

A Nagytemplomban nyíló kiállítás egyik leghíresebb darabjaként látható lesz a Kasseli Biblia is, melyet 1704-ben nyomtattak, de emellett olyan, mérföldkövet jelentő Szentírások is bemutatásra kerülnek, mint például a hanaui Biblia, mely a Vizsolyi Biblia második, Szenczi Molnár Albert által javított kiadása 1608-ból. A könyveken kívül olyan régi kincsek is megtekinthetőek lesznek, mint Károli Gáspár kézírása, melyet egy korabeli nyugtán sikerült megőrizni az utókor számára.

A „Méliusz emléke” című Biblia kiállítás ünnepi megnyitójára 2017. augusztus 15-én (kedden) 18 órától kerül sor a Nagytemplom Kálvin János Galériáján. A kiállítást megnyitja Káposztás Gábor, beosztott lelkipásztor, valamint tárlatvezetést tart a kiállítási anyag gyűjtője, Nagytiszteletű Dr. Ötvös László. A belépés díjtalan.

A rovat legfrissebb cikkjei

Elhunyt a debreceni kötődésű író, Papp Tibor
Színház is lesz az idei Campuson
Játszófészek - A Papás babás című filmről
Meghalt az egyik leghíresebb magyar fotós
Színészóriások látogatnak a debreceni Páholyba

Hozzászólások