°C
TIME DATE
Ma Szilvia nap van.

2017-11-13 17:47:04 / Szerző: HajduPress

Megnyugtató: a szex nagyon ritkán okoz szívhalált

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A szex nagyon ritkán okoz hirtelen szívhalált egy új amerikai kutatás szerint, melyről a BBC számolt be.

    
A kutatók 4557 hirtelen szívhalál adatait elemezték. Azt találták, hogy csak 34 történt szexuális együttlét alatt vagy egy órán belül utána. Az utóbbiak közül 32 volt férfi.
    
A kaliforniai Cedars-Sinai Kardiológiai Intézet munkatársa, Summet Chugh elmondta, tanulmánya volt az első, amelyik a szexuális tevékenységet mint a hirtelen szívhalál lehetséges kiváltó okát vizsgálta volna. A kutatást az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) konferenciáját mutatták be.
    
Szívleállás az, amikor a szív valamilyen működési zavar miatt nem dobog tovább. Akinek leáll a szíve, az elájul, nem vesz levegőt és ha nem végeznek rajta szív-tüdő (CPR) újraélesztést, akkor meghal. Nem azonos a szívrohammal, amikor a vér nem jut a szívbe, mert a véráram útja elzáródik.
    
Az ismeret volt, hogy a szex szívrohamot okozhat, ám a szívleállással való összefüggését eddig nem vizsgálták. Chugh és kollégái 2002 és 2015 között az oregoni Portlandben történt szívhalálok kórházi adatait vizsgálták meg. Az esetek mindössze egy százaléka kötődött szexuális aktushoz. A páciensek túlnyomó többsége férfi volt, többségében középkorú és már volt szív- és érrendszeri panasza.
    
A tanulmány megállapította, hogy az eseteknek csak egyharmadában végeztek szív-tüdő újraélesztést. Chugh szerint ez kiemeli a CPR megismertetésének jelentőségét, tekintet nélkül a szívleállás körülményeire.
    
Egy másik tanulmány, amit ugyanezen a konferencián hoztak nyilvánosságra, bemutatta, hogy már a hatéves gyerekek is meg tudják tanulni a CPR-t.
    
A Brit Kardiológiai Alapítvány azt javasolja a szívrohamon vagy szívműtéten átesett pácienseknek, hogy négy-hat hetet várjanak a szexuális élet újrakezdésével.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Rendkívüli fotók: virágzik az orgona
Először mutattak ki műanyagot vadon élő állatok ürülékében
Face, Insta, Snap - növelhetik a depresszió és a magányosság érzését ?
Visszatér a filmvászonra Shrek és Csizmás, a kandúr
Letartóztatták Alec Baldwint

Hozzászólások