TIME DATE
Ma Donát nap van.

2019-08-30 19:11:29 / Szerző: HajduPress

Megnyitott a Debreceni Nemzetközi Iskola - GALÉRIA

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
 
Ünnepélyes tanévnyitóval avatták fel a Debreceni Nemzetközi Iskolát 2019. augusztus 30-án. Az eseményen Papp László, Debrecen polgármestere úgy fogalmazott: új korszak kezdődik a debreceni oktatásban.


2015-ben között Debrecen városa Magyarország Kormányával megállapodást a Modern Városok Program végrehajtására, amelynek egyik pontja volt a Debreceni Nemzetközi Iskola létrehozása. A kivitelezés 2018 nyarán kezdődött és a Modern Városok Program 3,8 milliárd forintos támogatásával egy év alatt készült el.

A Debreceni Nemzetközi Iskola belső adottságaiban is különleges: a pinceszinten tornaterem várja a diákokat, a földszinten tantermek,  étkező hozzá kapcsolódó konyhával, egy kis és egy nagy zeneterem két gyakorló szobával, valamint egy 240 fő befogadására alkalmas auditórium jött létre. Az emeleten 39 nyolcszögletű helyiség található, amelyből 37 tanteremként funkcionál, valamint ezen a szinten alakították ki azt a csaknem 620 négyzetméteres sportpályát is, amelyen az iskolaavatót rendezték meg. Az iskola része még a műfüves futballpálya, amelyet négysávos futópálya vesz körül.

Debrecenben az új iskola sok debreceni vagy régióbeli gyermek számára nyit ki egy olyan világot, amely ez idáig csak Budapesten, vagy külföldön volt elérhető. Debrecen önkormányzata ösztöndíj programmal támogatja azt, hogy a város tehetséges diákjai számára ne legyen semmilyen akadály, ha ezt az oktatási formát akarják választani.

Egy olyan nemzetközileg elismert pedagógiai program indul útjára Debrecenben, amely nemcsak az itt tanuló diákok számára jelent majd merőben újat, de új lehetőségeket nyit meg a városban az oktatás egészére vonatkozóan.

A nemzetközi iskola nem egy a külvilágtól elzárt elitiskola lesz, hanem egy olyan műhely, amely értékeit képes lesz megosztani másokkal is. Akár a Debreceni Tankerületi Központ alá tartozó, akár a Debreceni Szakképzési Centrumhoz tartozó, vagy más fenntartó intézmény irányába.
- Az egymásba vetett bizalom elindította Debrecen történetének legsikeresebb gazdaságfejlesztési időszakát, amelynek eredményeként elmondhatjuk, hogy Debrecen jó úton halad, hogy néhány éven belül Magyarország és a régió legerősebb gazdaságú városa legyen. Ebben van kiemelten fontos szerepe a Debreceni Nemzetközi Iskolának, amely már az átadása előtt alakítójává vált városunk jövőjének és ezzel együtt alakítójává vált reményeim szerint sok-sok debreceni fiatal jövőjének is – fogalmazott az iskolával kapcsolatban Papp László, Debrecen polgármestere.

Az avatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: Debrecen példát mutatott, hogy miként lehet, kell és érdemes nagyot álmodni, és az álmokért keményen, következetesen, okosan dolgozni. Hozzátette: a városban hosszú távú stratégiai tervezés folyik, az önkormányzat döntéseiben nemcsak a jelen, hanem a következő évtizedek is szerepet játszanak.

- Debrecen robbanásszerű fejlődése, a határokra való tekintet nélküli regionális központtá válása aligha tartható fenn ilyen színvonalú nemzetközi iskola nélkül – fogalmazott a miniszter.

Kósa Lajos, a városrész országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy büszke arra, hogy Debrecen ilyen iskolával gyarapodott. A siker 1538-ban kezdődött a Református Kollégium megalapításával.

Hétfőn 56 kisdiáknak kezdődik meg az oktatás az intézményben és szándékaink szerint a következő 5 évben, felmenő rendszerben kialakul a teljes, 500 fős diáklétszám.

Fotók: Pénzes László

A rovat legfrissebb cikkjei

Gázolás a Csapó utcán: szemtanúkat keresnek
Tovább bővül Debrecen belvárosi sétálóövezete
Gázolás a Csapó utcán: döbbentes történet
Eltűnt: 15 éves debreceni lányt keresnek
Ennyi van: elfogadták Debrecen idei költségvetését

Hozzászólások