TIME DATE
Ma Gál nap van.

2019-08-12 11:07:13 / Szerző: HajduPress

Megkezdődött a szüret a Csabagyöngye szedésével

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével hétfőn megkezdődött a szüret Magyarországon és ezzel az északi féltekén is - mondta Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

 
   A Balatonboglári borvidékhez tartozó településen szüretelt hibrid szőlőfajtából, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös és leginkább a budapesti régióban élő fiatalok körében kedvelt bor palackjai várhatóan már szeptember elején a boltok polcaira kerülnek.
    Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy félszáz termelőtől 300 ezer kilogramm szőlőt vásárol fel, amit badacsonyörsi központjában dolgoz fel - jegyezte meg az ügyvezető a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén.
    Varga Máté elmondta, hogy az idei szüret a tavalyinál három héttel, az átlagosnál pedig egy héttel  később kezdődött, mert a megszokottnál hidegebb, esős májusi időjárás kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő fejlődését.
    A 180 embert foglalkoztató Varga Pincészet 200 hektáron gazdálkodik, tavaly a badacsonyörsi és az egri borvidéken lévő feldebrői telephelyén 20,5 millió kilogramm szőlőt dolgozott fel és 14 millió palack bort értékesített.

    Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója azt mondta, hogy a cégnek 200 hektár saját tulajdonú szőlőültetvénye van, s ugyanekkora integrált termelői területen nyújt teljes körű, növényvédőszer-ellátást, szaktanácsadást, szüretet értékesítést is magába foglaló szolgáltatást.
    Idén 5 ezer tonna szőlőt szüretelnek le, ami 250 kamionnyi mennyiségnek felel meg, ehhez 3 nagyteljesítményű saját és két bérelt szüretelőkombájnt használnak - mondta el.
    A Csabagyöngye után az Irsai Olivér szürete következik, ebből a fajtából 5 településen ezer tonnát szednek le.
    Mint mondta, "a kombájnok éjjel-nappal menni fognak," hogy a szőlő legkésőbb délelőtt 11 óráig a borászati üzemekbe érjen, ne melegedjen fel, ez feltétele a minél gyümölcsösebb, frissebb, illatosabb borok készítésének - tette hozzá.

(MTI)

A rovat legfrissebb cikkjei

A cukor megadóztatását sürgeti a jegybankelnök
Kiss Attila lett az E.ON magyarországi tevékenységéért felelős vezérigazgató
Csaknem 2 ezer elektromos jármű megvásárlását segítette állami támogatás
Ezért választjuk kis boltok helyett a nagyobb üzleteket
Kétszer kapnak pluszpénzt a nyugdíjasok novemberben

Hozzászólások