TIME DATE
Ma Árpád nap van.

2020-02-06 05:27:02 / Szerző: HajduPress

Meghalt a színészlegenda

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
103 éves korában meghalt Kirk Douglas amerikai színész, Michael Douglas édesapja, a Spartacus és a Végső visszaszámlálás című filmek főszereplője.

Kirk Douglas, azaz eredeti nevén Issur Danielovitch Demsky 1916. december 9-án született New Yorkban, a szülei Amerikába emigrált, szegény orosz zsidók voltak, ő pedig hét gyerek közül az egyedüli fiú. A második világháborúban vette fel a hibátlanul amerikai hangzású Kirk Douglas nevet, amikor bevonult haditengerésznek. Három évig szolgált a csendes-óceáni fronton egy tengeralattjáró kommunikációs tisztjeként.

Douglas eleinte színpadi színésznek készült, és sokáig főleg rádiós és színházi munkákat kapott, de aztán volt évfolyamtársa és barátnője, a nagy hollywoodi sztár, Lauren Bacall segített filmes szerepet szerezni neki: ez volt a Martha Ivers furcsa szerelme című dráma 1946-ban. Ebben a filmjében játszott Douglas először és utoljára egy nyámnyila, határozatlan alakot, a rendezők viszont hamar rájöttek, Douglast az isten is főhősnek teremtette. Így aztán egyre komolyabb szerepek jöttek, majd A bajnok című sportfilm hozta meg az áttörést 1949-ben: Douglas a kőkemény, elszánt bokszoló szerepéért Oscar jelölést is kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriájában.

A bajnok sikere után jöttek az egyre jelentősebb szerepek, rendszeresen játszott westernekben. Emlékezetes volt A nap szerelmese című életrajzi filmben Vincent Van Goghként 1956-ban, amiért ismét Oscarra jelölték, de az igazi sztárszerep a Spartacus volt 1960-ban, Stanley Kubrick hatalmas léptékű ókori eposzában. Douglas ráadásul nemcsak eljátszotta a felkelés vezetőjét, hanem a film világában is a változás élére állt: egyrészt ő hozta be rendezőnek Kubrickot, miután élete egyik legjobb szerepét kapta tőle pár évvel előtte A dicsőség ösvényein című háborúellenes filmben, másrészt pedig az éppen kommunisták feketelistázásától senyvedő Hollywoodban ő ragaszkodott hozzá, hogy a stáblistára kiírják a megbélyegzett forgatókönyvíró, Dalton Trumbo nevét. Általános vélekedés szerint ez gesztus vetett véget Hollywoodban a feketelistázás hidegháborús időkre jellemző gyakorlatának.

 A Spartacus után kevesebb jelentős film jutott neki (kiemelkedik a felhozatalból az 1964-es Hét májusi nap és az 1978-as Őrjöngés), bár még a nyolcvanas években is feltűnt pár emlékezetesebb alkotásban (Végső visszaszámlálás, Oscar). Utolsó filmszerepe az Empire State Building Murderers című tévéfilmben volt 2008-ban. Élete során összesen 12 könyvet adott ki, a legutóbbi, Kirk and Anne: Letters of Love, Laughter, and a Lifetime in Hollywood című, ami a házassága alatt íródott leveleit gyűjtötte össze, 2017-ben jelent meg.

A színész és második felesége, a nácik elől Németországból Amerikába menekülő Anne 1954 óta voltak házasok, két gyerekük született: Peter és Eric. Eric 2004-ben halt meg, kábítószer-túladagolásban. Leghíresebb fia, Michael még az előző házasságából született, Diana Dilltől.

Kirk Douglas haláláig egy nagyon exkluzív klub tagja volt: Olivia de Haviland és Marsha Hunt mellett ő volt az a hollywoodi szupersztár, aki megérte a 100. évet. Nyolcvan éves korában sztrókja volt, újra kellett tanulnia beszélni, de felépült belőle. “Soha, de soha nem gondoltam, hogy megérem a százat. Őszintén szólva, sokkolt. És szomorú is” - nyilatkozta 2017-ben a The Guardiannek.

(Index)
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Digitalizáld a régi családi fényképeket
Koronavírus - Bővülő virtuális kiállítások, kulturális programok Debrecenben
Ingyenesen nézhető A Padlás musical
Elhunyt Kovács Zsuzsa, a Budapesti Operettszínház színművésze
Színházi Világnap a négy fal között

Hozzászólások