TIME DATE
Ma Arnold és Levente nap van.

2019-06-01 12:03:57 / Szerző: HajduPress

Megérkezett Csíkszeredába a Szent László ereklyéjét kísérő virágkocsi

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Ferenc pápa látogatásával egyidőben május 31-én megérkezett Csíkszerdába a Szent László ereklyéjét kísérő virágkocsi. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott lovagkirály legendáját bemutató virágkompozíció még május 5-én indult Somogyvárról, majd Debrecen és Nagyvárad érintésével május 31-én érkezett meg a Milleniumi templom előtti térre, ahol egészen Pünkösdig marad az anyaország kulturális ajándékaként. A virágkocsi 900 kilométeres zarándokútját sokan személyesen végigkísérték, többek között Debrecen Városát Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője, a Debreceni Virágkarnevál főszervezője, a Debreceni Egyetemet pedig Dr. Dénes Zoltán egyetemi tanár-plébános képviseli. A kanonok a 900 kilométeres utat végig járt Szent László ereklyéjét május 31-én Szentegyházán, a Szent András templomban megtartott mise keretében adta a Máltai Lovagrend képviselőinek, akik személyesen viszik el június 1-én a csíksomlyói pápai szentmisére.A Ferenc pápa látogatása ideje alatt is megtekinthető Szent László ereklye és virágkocsi elsődleges küldetése a vallási hagyományok ápolása, a határon átnyúló közösségi összetartozás és a turisztikai kapcsolatok erősítése. Üzenete, hogy a kereszténységet a XXI. században is oltalmazni kell, ki kell állni a keresztény hit védelméért, mert ennek hiányában egész Európa lelkileg megrendülhet. A Milleniumi templom előtti téren kiállított Szent Korona virágkocsit és a Szent László Lovagkirály ereklyéjét kísérő virágkocsit egészen június 10-ig lehet megtekinteni. A különleges, több százezer virágból készült kompozíció egy több mint 900 évvel ezelőtti eseményt idéz fel, a Cserhalmi csata ütközetét, I. László király harcát a kun vitézzel. A szerte Európában ismert Szent László-legenda számos templom oltárát vagy freskóját díszíti az egész Kárpát-medencében. A Szent László és a kun vitéz csatája – egy értelmezés szerint – az apostol király hősies küzdelmére utal a keresztény Európa édelmében, – más olvasat alapján – egy ősi mítoszt, az emberi lélek saját küzdelmét, a sötétség és a világosság harcát személyesíti meg. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Debrecen városa, a Debreceni Egyetem,valamint a Görögkatolikus Metropólia, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület összefogásával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásával még május 5-én útjára indított virágkompozíciót Pikó Sándor debreceni képzőművész és alkotótársai alig egy hónap alatt készítették el.

A 40. Debreceni Virágkarnevál óta vált hagyománnyá, hogy magyarországi és határon túli városok virágkocsi(ka)t fogadnak. A virágkarnevál hírnöke,a  Szent Korona virágkocsi eddig tiszteletét tette Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában, de rendszeres vendég Esztergomban, ahol Nagyboldogasszony napján Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldja meg. Idén a Szent László ereklyéjét kísérő virágkocsi is - 900 kilométeres 
zarándokútját követően - ellátogat majd Esztergomba és a Szent Korona virágkocsi mellett augusztus 15-én, a Nagyboldogasszony ünnepén is láthatók lesznek.


Fotó: Terdik Botond

A rovat legfrissebb cikkjei

Helikopter zuhant Manhattanre
Román-magyar szolidaritási menetet rendeztek Kolozsváron
Csíksomlyói búcsú - Minket is meg fog csodálni a világ, ha összefogunk
Iszonyatosan megy a kokainozás Európában
Európa Tanács: Magyarország nem tesz eleget a menedékkérő gyermekek szexuális kizsákmányolásának megelőzéséért

Hozzászólások