TIME DATE
Ma Zsuzsanna nap van.

2020-02-13 11:49:24 / Szerző: HajduPress

Megcsaltál, te kuVAR!

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A tervek szerint az ősszel induló 2020/2021-es szezon kezdetén (de legkésőbb a tavasz kezdetén) bevezetik a labdarúgó NB I-ben a videóbírós rendszert (a VAR-t). A hölgyek (és a futballt nem ismerő férfiak) kedvéért: ez arról szól, hogy az adott meccsen valamely kétes szituációt visszanéznek a videószobában, és a bíró az alapján ítélkezik, ad meg, vagy éppen von vissza például egy gólt. Fociban utolértük a világot:))), de mi van az élet más szféráival? Játsszunk kicsinykét, hátha nem futunk lesre.

VAR a munka:
Magyarországon mindenki kibírhatatlanul sokat dolgozik, legalábbis úgy érzi, de egész biztosan ezt állítja. A jóemberek többsége (egy része) nem véletlenül érzi így (mert hogy így is van a rögvalóságban), a többiek munkaidős tevékenységét viszont vissza kellene nézni a videóelemzőknek: kiderülne, hogy a látszólagos mérhetetlen szenvedés és áldozathozatal valójában egész pöttömnyi hatékonyságot és lelkesedést takar. 

Megcsaltál, te kuVAR: általános népbetegség a féltékenység: általánosságban azt mondhatni, hogy aki nem sejt semmit, azt valójában megcsalják, aki meg gyanús jeleket észlel, az (majdnem) ártatlant vádol az eredendő bűnnel. Mindezt megoldja egy fej(?)kamera, amelynek képét megkapva a videószobában LIVE lehetne értékelni a látottakat, nem elvetve a közbeavatkozás lehetőségégét, ha bejövő képen valami nagyon csúnya szabálytalanság első aktusa értelmezhető.

VARakozó állásponton: mindannyiunkkal előfordul, hogy képtelenek vagyunk dönteni. Kis dolgokban, hatalmas ügyekben, mindennapos és létfordító szituációkban egyaránt. Ezen segíthet az új rendszer: a videóelemzők lelassítanák az életünk filmjét, megállítanák, kikockáznák, ránagyítanának, majd meghoznák helyettünk a döntést: checking, írnák ki a kijezőre, amíg kiderül, hogy ebbe már belehaltunk vagy még élhetünk tovább. VARázslatos épp nem lenne, de a felelősség lekerülne mindenkiről. A többség úgyis utálja, mint a SZ VAR-t.

Tóth Csaba Zsolt

 

A rovat legfrissebb cikkjei

Megcsaltál, te kuVAR!
A Nemzeti Szülői Alaptanterv 10 pontja
Az idén nem induló Magyarország megnyerhetné az Eurovíziót
Ne légy suttyó, Schobert Norbert!
Halálfélelem a debreceni közlekedésben

Hozzászólások