TIME DATE
Ma Gedeon és Johanna nap van.

2020-03-21 06:54:59 / Szerző: Pikó Petra

Március 21. - A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
1960. március 21.-én a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben tüzet nyitott,melynek következtében 69 ember vesztette életét, az apartheid rezsim által hozott, a nem fehér lakosság mozgását korlátozó törvény elleni békés tüntetés során . A határozat egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy növelje erőfeszítéseit a faji megkülönböztetés minden formájának megszüntetése érdekében.

Ennek a támadásnak az emlékére tűzte ki ezt a napot az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése 1966.október 26-án, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjává.19

Az antirasszista világnap célja a faji megkülönböztetés folyamatának megállítása; a különböző kultúrák egymás mellett élésének szükségessége és törvényszerűségének hirdetése; az egymás jobb megismerésének és elfogadásának elősegítése; megemlékezés azokról, akik a faji megkülönböztetés elleni harcnak szentelték életüket.

A rasszizmus elleni világnapon szerte a világban megemlékezéseket és demonstrációkat tartanak a rasszista kirekesztés és elnyomás ellen.
Hazánkban 1990 óta tartanak megemlékezéseket. 2001 óta ezen a napon nyújtják át a MEASZ által alapított Radnóti Miklós antirasszista díjat.
A díjjal arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy változatlanul vannak olyan folyamatok a világban és hazánkban, amelyeknek káros következménye az egyes embercsoportok kitaszítása lehet.

Forrás: wikipedia.com
Fotó: unsplash.com

A rovat legfrissebb cikkjei

Anyaaaa, nekem lehet IBFF-em?
13+1 dolog, amire megtanít a koronavírus
A Home Office mókás előnyei
Március 21. - A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja
Vers a koronavírus ellen

Hozzászólások