°C
TIME DATE
Ma Gyöngyi nap van.

2017-12-04 05:37:51 / Szerző: HajduPress

Magyar Teátrum Díjat kapott Ács Ibolya

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Nyolcadik alkalommal adták át vasárnap a Békéscsabai Jókai Színházban a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott Magyar Teátrum Díjakat. Debreceni érintett is van.

    Idén Ács Ibolya, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház fodrásztárvezetője, Memlaur Imre, a kaposvári Csiky Gergely Színház fővilágosító-világítástervezője, Szabó Julianna, a Pesti Magyar Színház férfiszabótár-vezetője, Sebeők Réka, a Turay Ida Színház gazdasági vezetője és Mészáros Tibor, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház műhelyházvezetője nyerte el a díjat.
    A Határon túli Különdíjat Toásó Istvánnak, a romániai Tomcsa Sándor Színház világosítójának ítélték oda.

 Ács Ibolyát a Csokonai Színház részéről Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő és Csikos Sándor, Magyarország Kiváló Művésze jelölte az elismerésre, majd a jelölést a társulat nevében Ráckevei Anna igazgató is megerősítette. Ács Ibolya 1974 szeptemberétől dolgozik a Csokonai Színházban, az idei a 44. évad, amit az intézmény falai között tölt. Azon kevesek közé tartozik, aki birtokában van a régi mesterek tudásának: ma is készít parókákat, műszakállat, bajszokat, de a fodrásztár munkatársai a maszkmesterek feladatát is ellátják a debreceni színházban. A díj kapcsán Ács Ibolya azt mondta: „ Nagyon örülök az elismerésnek, de épp ilyen nagy boldogság, ha egy produkcióhoz valamilyen egyedi ötlettel járulunk hozzá, amit megcsodálnak a színházban, visszhangja van, mint legutóbb A hallei kirurgus papírparókáinak. A művészek bevallása szerint egy jó frizura, vagy smink segíti a szerep átélését. A mi faladatunk, hogy ebben segítsük őket. " A Csokonai Színház részéről Varga Klári köszöntötte Ács Ibolyát a gálaesten. A színművész azt mondta: „Ibolya a nagy mesterek szerénységével és csöndes szenvedélyével dolgozik. Számomra pillér és mély bizalom!"

    A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapított díjával a színházi háttér- és kiszolgálószakmákat, valamint az azokat magas szinten művelő szakembereket ismeri el. A Magyar Teátrum Díjra való jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a Magyar Teátrumi Társasághoz tartozó egyik színház igazgatójának együttes javaslata szükséges, majd egy zsűri választ a jelöltek közül.
    Az aranyozott csapágygolyót formáló díjat - mellyel ezer eurós (mintegy 300 ezer forintos) pénzjutalom jár - megkaphatja bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével, a magyar színházművészet iránti odaadásával rászolgált erre. A díj összegének felét a díjazott színháza állja, a másik felét színházszakmai cégek biztosítják.

    Idén negyedszer a Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt adták át az egyik tagszervezet, a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, a magyarországi színháztechnika nagy alakjáról, a Magyar Állami Operaház első mérnökéről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet ezúttal Perlaki Róbert, a Veszprémi Petőfi Színház szcenikus-díszlettervezője érdemelt ki.
    Az életműdíjjal olyan több évtizedes műszaki tevékenységet ismernek el, amely segített abban, hogy a technikai haladás bekerüljön a színházak világába. Ezzel a kitüntetéssel is ezer eurós pénzjutalom, valamint egy - Tolnay Pál portréját és egy színházi jelképet ábrázoló - bronzplakett jár.
    Magyarországon mintegy ötven színházban több mint ezer ember dolgozik a színfalak mögött, és szolgálja ki a rivaldafényben állókat.
    Az ünnepi gálaesten a Békéscsabai Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei léptek fel.

(HP, MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Mindketten áldozatok - A sértés című filmről
A festészet napja előtt tisztelegtek
A MagdaFeszt kapcsán is folyamatos az építkezés - interjú Gemza Péterrel
Magyar alkotás lett Európa legjobb tévéfilmje
Ez várható novemberben a Vojtina Bábszínházban

Hozzászólások