TIME DATE
Ma Hella nap van.

2019-05-06 06:30:23 / Szerző: HajduPress

Ma magyar írásbeli: a netes tételek kamuk

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Hétfőn országszerte a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódnak az idei érettségik. A diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról. 

    Középszinten az I. feladatlap egy szövegértési (60 perc) és egy szövegalkotási (30 perc) feladatot tartalmaz. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelőtanár összegyűjti, ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyen egy műértelmező szöveget kell alkotni 150 perc alatt.
    Az emelt szintű írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.
    Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgatermenként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.
    Az idén 1158 helyszínen várhatóan mintegy 111 100 diák ad számot a tudásáról.

    Az Oktatási Hivatal korábbi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az érettségi vizsgákat május 3. és június 28. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában 3149 vizsgabizottság működik közre.
     Az írásbeliket május 3. és 24., az emelt szintű szóbeliket június 5. és 13., a középszintű szóbeliket pedig június 17. és 28. között tartják.
     Az érettségizők közül mintegy 71 400 végzős középiskolás ebben az időszakban tesz vizsgát hagyományos értelemben. Rajtuk kívül - élve az érettségi vizsgarendszer lehetőségeivel - mintegy 39 700-an tesznek majd le legalább egy tárgyból valamilyen típusú vizsgát. A jelentkezők összesen várhatóan csaknem 395 ezer vizsgát tesznek le: mintegy 43 300-at emelt szinten, 351 700-at pedig középszinten.

Az Index szerint az egyik legnépszerűbb magyar fájcserélő oldalra, az NCore-ra töltötték fel vasárnap este negyed 10-kor a Magyar érettségi 2019 című PDF-fájlt, ami látszólag a hétfői magyar érettségi feladatsorát tartalmazza. Elég rosszul járhat az a legalább 400 torrentező, aki már letöltötte, ugyanis a feladatsor valójában a 2007-es októberi pót- vagy javítóvizsga feladatsora, csak valaki átírta a 28 oldalas dokumentumban a dátumokat.

A szövegértéssel kapcsolatos feladatok egy az egyben a 2007-es pót- vagy javítóvizsga feladatai, szóval ha valaki már letöltötte a fájlt, és elkezdte bebiflázni, az rendesen meglepődik majd a hétfői érettségin.


A rovat legfrissebb cikkjei

Operatív Törzs: nyolcvan 19 éven aluli lett beteg
22 új koronavírusos, 500 felett az elhunytak száma
Júniusban megszűnik a veszélyhelyzet, de több intézkedés marad
Június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet
Varga Mihály benyújtotta a 2021. évi költségvetés-tervezetet

Hozzászólások