TIME DATE
Ma Angéla és Petronella nap van.

2020-05-21 18:21:53 / Szerző: HajduPress

Ma lett 80 éves Pécsi Ildikó

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja ma ünnepli 80. születésnapját.

1962-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, filmvásznon először 1959-ben. 

Országos ismertséget az 1962-ben bemutatott Az aranyember hozott számára. A 22 éves színésznő alakította a Jókai-adaptációban Tímár Mihály szerelmét, a gyönyörű, szőke Noémit. Ebben a filmben szeretett bele későbbi férje, Szűcs Lajos is. Idén ünnepelték az 51. házassági évfordulójukat.

Előfordult, hogy két év alatt nyolc alkotásban játszott főszerepet. A magyar Gina Lollobrigidának nevezett sztár emlékezetes alakítást nyújtott Rózsa, a cigány lány szerepében és  A Tenkes kapitánya című sorozatban is.

Rendezőként is jelentős sikereket ért el. Évekig volt „mindenese” a Táci Gorsium Nyári Játékainak. Több tévéjátékot is hasonló minőségben készített.

A televízióban számos szórakoztató műsorban, kabaréban is láthattuk, Antal Imrével legendás A néma levente- és a Rómeó és Júlia-paródiájuk is.

A Magyar Filmakadémia Egyesület 2020. február 28-án a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle keretében életműdíjjal tüntette ki a Vigadóban.


Isten éltesse sokáig!

Képek forrása: femina.hu


A rovat legfrissebb cikkjei

Szarka Tamás közös éneklésre hívja a világ magyarjait
Kertmozi lesz az Apolló!
Fodor Zsóka 78 éves lett
72 éves lett Presser Gábor
Elhunyt Jerger Krisztina

Hozzászólások