TIME DATE
Ma Klára nap van.

2020-03-24 17:02:46 / Szerző: Szőgyényi Adrienn

Ma este az Alföld TV-n: egy Kínában élő magyar fiatalembert kérdeztünk a koronavírus-járványról

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Közép-Kínában tavaly év végén ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak. A kínai hatóságok január elején azonosították az új típusú koronavírust, az Egészségügyi Világszervezet pedig március 11-én nyilvánította világjárvánnyá a COVID-19-et. Habár Kínában továbbra is jelen van a fertőzés – a Nemzeti Egészségügyi Bizottság keddi közlése szerint a beutazó fertőzöttek miatt ismét megugrott a napi új esetek száma – a tömeges megbetegedéseket sikerült visszaszorítani. Egy Kínában élő debreceni fiatalembert kérdeztünk az országban érvényben lévő intézkedésekről és a kínai mindennapokról.

Kovács Dávid a cívisvárosban nőtt fel, a Debreceni Egyetemen tanult, 2017 óta pedig Kínában él és dolgozik. Dávid videóüzenetben válaszolt kérdéseinkre. Elmondta, hogy január 21-én értesült a hírekből a koronavírus-fertőzésről. Attól a naptól kezdve már maszkban járt dolgozni.

A helyzet súlyosságával azonban nem voltunk tisztában. Nemcsak mi, hanem egész Kína sem. Január 24-én, miután elrendelték Vuhan város lezárását és karantén alá helyezését, akkor döbbentünk rá és szembesültünk vele, hogy mennyire súlyos a helyzet” - mondta.

Dávid hozzátette, hogy már a járvány kezdetekor nagyon szigorú szabályozások léptek életbe az országban.

Mindenkinek kötelező volt a maszk viselete, valamint lépten-nyomon az emberek hőmérsékletét mérték. Nem lehetett például tömegközlekedési eszközre maszk nélkül felszállni. Volt egy periódus, amikor megkérték az embereket, hogy tartózkodjanak otthon, ne menjenek ki az utcára. Ez volt talán a kulcsmomentum, hogy az emberek együttműködőek voltak.”

Hogy mit üzen Dávid a magyar embereknek, hogy jelenleg milyen az élet Kínában, arról többet is megtudhatnak a 18:45-kor kezdődő Pezsgőből. A műsort a televízióban, illetve YouTube-csatornánkon is követhetik. Tartsanak velünk!


A rovat legfrissebb cikkjei

100 ezren látták ezeket a debreceni mémeket
TED-nap az Alföld TV-n
Ma este az Alföld TV-n: egy Kínában élő magyar fiatalembert kérdeztünk a koronavírus-járványról
A világvége még várhat! Élő Tankcsapda koncert otthonról
Business & Beer már a YouTube-on is!

Hozzászólások