°C
TIME DATE
Ma Eleonóra nap van.

2017-05-18 12:32:53 / Szerző: HajduPress

Lila lesz a Víztorony: jó ok van rá

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Az IBD, magyarul gyulladásos bélbetegség Magyarországon tízezrek életét nehezíti meg. Minden évben május 19-én tartják a Gyulladásos Bélbetegek Világnapját (World IBD Day), amelyhez idén immár harmadik alkalommal Magyarország is csatlakozott. A Világnapon Debrecenben, a Nagyerdei Víztoronynál orvosok, betegek és hozzátartozóik közös fotót készítenek a víztoronynál, amely sötétedéskor, a nap végén lila fényárba borul majd. Gyülekező a ködszínház mellett található padoknál.

Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease) nevű gyógyíthatatlan betegséggel, amely a Crohn betegség (az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége) és a Colitis Ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) összefoglaló neve.

Az IBD-vel élők többségénél a betegség fiatal felnőttkorban jelenik meg először, de egyre gyakrabban diagnosztizálják már gyerekkorban. Bár a betegség során panaszmentes időszakok is előfordulnak, a tünetek kiújulásának időszakaiban az IBD a betegek életvitelét jelentősen befolyásolja. Tünetei többek között az erős, krónikus hasmenés, a hányinger, a fáradtság, a fogyás és a láz. Bár a teljes gyógyulás még nem lehetséges, a cél továbbra is a tünetmentes állapot elérése és fenntartása.

Május 19-én, az IBD Világnapján a világ minden pontján több tucat ország betegszervezetei rendezvények százait szervezik annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet e betegségre és támogatást nyújtsanak az IBD betegeknek abban, hogy merjenek szégyenkezés nélkül beszélni problémáikról, bevonva őket a betegséggel élők egyre bővülő közösségébe. Idén mintegy 40 ország csatlakozott a World IBD Day (Gyulladásos Bélbetegek Világnapja) kezdeményezéséhez, lilára – a Világnap egyezményes színére – festve többek között a Niagara vízesést vagy a pisai ferde tornyot.

Magyarországon immár harmadik alkalommal szerveződnek több helyen aktivitások a Világnap alkalmából (Az IBD világnapon, Budapesten és Szegeden is útra kelt egy-egy villamos, melyek célja az ismeretterjesztés mellett a figyelem felhívás is. A budapesti szerelvényen az ülésekre élethű ál-vécécsészék kerültek, május végéig pedig bárki találkozhat azokkal az ismeretterjesztő plakátokkal, melyek segítségével mélyebben megismerheti az IBD betegséget – az utasok azt is megtudhatják például, mi a különbség a Crohn-betegség és colitis ulcerosa között, melyek a legjellemzőbb tünetek és mit érdemes tenni, ha valaki ezeket tapasztalja. A szegedi villamos kívülről is jól felismerhető: „Vágy villamosa a krónikus betegekért” – hirdeti város szerte a szerelvény, mely az érintettek korlátok nélküli iránti vágyának szimbóluma.

A rendezvényen dr. Palatka Károly, a Debreceni Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika orvosa is tiszteletét teszi.

Időpont: 2017. május 19. 16.00 óra

Helyszín: Nagyerdő – Ködszínház (a gyülekező helye)

Résztvevők: Dr. Palatka Károly, egyetemi docens, Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Belgyógyászati Intézet, Gastroenterológiai nem önálló Tanszék

Dr. Papp Csaba, tanácsnok, Debrecen Megyei Jogú Város

Hajkó Judit, elnök, Kelet-Magyarországi Crohn-Colitis Betegek Egyesülete

Az esemény hivatalos facebook oldala: https://www.facebook.com/ibdDaymajus19


A rovat legfrissebb cikkjei

Gyermekorvosok: indokolatlan terhet ró az iskolai hiányzások igazolása a gyermekorvosokra
Az eddig ismernél is súlyosabb következményei vannak egy kismama dohányzásának
Ez jó: csökken a szív- és érrendszeri betegségek miatt elhunytak száma
Elárulja a bőr, hogy hogyan működik a szívünk
Megszűnik a hálapénz? Erre befizetünk...

Hozzászólások