TIME DATE
Ma Ellák nap van.

2020-06-15 10:31:51 / Szerző: HajduPress

Le a vásárlási idősávval?

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Bizonyos szempontból emlékezetes napnak ígérkezik a kedd (vagy a szerda). A Parlamentben vélhetően megszavazzák a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet visszavonását, ám kiszivárgott információk szerint a vásárlási idősáv, az időkorlátozás valamilyen formában fennmarad. De miért?  - kérdezhetnénk fluimucilosan.

Elsőre nyilvánvaló a válasz: idősebb polgártársaink védelmében. Nagyon helyes, mondhatnánk, hiszen erkölcsi és érzelmi kötességünk védeni a 65 évnél idősebbeket, Isten mentse őket a rusnya betegségtől. Ezen a ponton akár be is fejezhetnénk a gondolkodást, de ne tegyük. Mégpedig több okból se.

Egyrészt elég elugrani a piacra, hogy láthassuk: bár a fiatalabbakat nem engedik be a kérdéses idősávban a csarnokba, az idősebbek - korán kelők lévén - nemigen állják meg, hogy behatoljanak az árusterületre a kőbe vésett óra-perc előtt. Tehát önnön maguk sem tartják be a szabályokat. Másrészről nem lebecsülve egy ilyen járvány súlyosságát elég röhejes, hogy nem szaladhatunk be maszk nélkül (9 és 12 óra között maszkban sem) egy teljesen néptelen boltba egy tejfölért, miközben például egy 150 fős lagziban, vagy bármelyik kocsmában nyugodtan óbégathatunk izzadtan-ittasan, egymás poharából kinyalintva a mannát. Meg például: maszk nélkül nem vehetünk egy labdát a gyereknek, de utána szabályosan kimehetünk a strandra a medencében vagy parton taknyolni-nyáladzani.

Nem egyszerű tehát a helyzet, és akkor még nem is beszéltünk az idősáv miatt a kereskedelemben keletkező jelentős kieséről, amely munkahelyvédelmi szempontból sem lényegtelen folyamat. Mindenesetre a vészhelyzet kedden végre tovaszáll, ám kérdés, miként döntenek a vásárlási idősávról. Csak remélni lehet, hogy utána nem kell feltenni a kérdést: de miért?

Tóth Csaba Zsolt

 

A rovat legfrissebb cikkjei

Áram nélkül, sebaj
Benedek Tibor
Le a vásárlási idősávval?
Most nem fifázunk, úgyhogy ne fikázzunk
Felhívás Debrecen lakosságához

Hozzászólások