TIME DATE
Ma Kármen és Anita nap van.

2019-06-11 15:26:40 / Szerző: HajduPress

Különlegességekkel zárja évadát a Vojtina Bábszínház

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Nemcsak a gyerekekre, hanem a komplett családokra és a felnőttekre is koncentrál Debrecen bábszínháza, mielőtt konkrétan és szimbolikus értelemben is becsukná a 2018/19-es évada kapuit. A június 16-áig várható programokról a teátrum vezetősége június 11-én sajtótájékoztatót tartott. A sajtónyilvános eseményen jártunk.

 
Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház vezetője elmondta: miközben ezen a héten, azaz június 10-e és 15-e között még mennek a bérletes és a jegyvétel ellenében megtekinthető előadásaik, június 16-án, vasárnap, immár hagyományos módon, Itt a vége, fuss el véle! címmel a debreceni Református Nagytemplom Emlékkertjében zárják egy családi délelőtt keretében az idei évadukat. A program délelőtt 10 órakor indul, mégpedig a DuóTriónak köszönhetően egy kis gólyalábas mókázással. Ezt követően, fél 11-től a Ciróka Bábszínház vendégszereplésében a gyerekek és persze a szüleik elmerülhetnek Max és Móric, a két rossz kófic történetében. A darabot Nagy Viktória Éva és Schneider Jankó írta, s Schneider Jankó rendezte. 11 ótáról Hogy is volt? címmel játékos visszatekintőn lehet részt venni, melynek keretében a gyerekek a vojtinás bábszínészekkel az elmúlt évad előadásihoz kapcsolódóan játszhatnak.

Az évadzáró délelőtt következő két programját Láposi Terka, a teátrum Játszószínházának művészeti vezetője ismertette. Hol volt, hol nem volt címmel lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek, úgy, mintha fenn lennének a színpadon, bábokkal játszhassanak. A szabadság e program esetén is határtalan, miközben három képzett bábszínész és drámapedagógus mégis keretet ad a gyerekek kreativitásának. A következő, a Sző, fon, nem takács programpont is a gyerekek kreativitását szolgálja, mégpedig három érdekes kézműves elfoglaltságon keresztül: egyfelől „kifestőzés” keretében, melynek kapcsán a művészeti vezető elmondta: a saját előadásfotóikból készítettek erre az alkalomra kifestésre váró felületeket a kicsik számára. A másik tevékenység a „fonalazás”: egyfaja türelemre nevelő játék, ahol fonalakkal különféle építményeket kell és lehet behálózni, a harmadik elfoglaltság pedig a színes építőkockákkal való kreatív játék.

Asbóth Anikó, visszavéve a szót, elmondta: a Játsszunk, játsszunk valamit keretében ügyességi és kitalálós játékokkal kedveskednek a kicsiknek és az őket elkísérő nagyobbaknak egyaránt, majd pedig, szintén hagyományos módon, a Tekeredik a kígyóval, illetve énekszóval búcsúztatják a 2018/19-es évadot. Ám a programsorozatnak érdemes megvárni a végét, mert egy sorsolás keretében például bérleteket lehet nyerni a következő évadra a Vojtina Bábszínházba.

Az Itt a vége fuss el véle! hívószava a család – tette mindehhez hozzá Láposi Terka, hiszen ez a három órás, vasárnap délelőtti programsorozat nem is túl rövid, de nem is túl hosszú idő arra, hogy a családok együtt lehessenek, együtt fejlesszék a gyermekek kreativitását az itt felkínált játéklehetőségeken keresztül.

Ám a záróprogram előtt, június 12-én és 13-án este még egy különleges programot ígér a Vojtina Bábszínház, ez esetben elsősorban felnőtteknek. A Nagy Viktória Éva rendezésében alapvetően a gyerekek számára készült, de sok összetevőjében a felnőtteket is megszólító Kodály madara című zenés képszínházi előadást lehet megtekinteni mindkét este 19 órai kezdettel. 13-án, csütörtökön este azonban az előadás után a darabhoz kapcsolódó szakmai beszélgetésen is részt lehet venni. Ezen a diskurzuson Láposi Terka Gimesi Dóra íróval, dramaturggal és rendezővel, Hoffer Károly színművésszel és rendezővel, valamint Nagy Viktória Éva színésszel és rendezővel fog beszélgetni.

Az Itt a vége, fuss el véle! programsorozat az egy éves kor alatti gyermekek számára ingyenes, az ennél idősebbek számára a helyszínen vagy elővételben megvásárolt jegy ellenében vehető igénybe. A Vojtina Bábszínház alkotói és művészei mindenkit várnak szeretettel ezekre az évad- és kapuzáró, sok szempontból különleges eseményeikre.
Gyürky Katalin

A rovat legfrissebb cikkjei

Szarka Tamás közös éneklésre hívja a világ magyarjait
Kertmozi lesz az Apolló!
Fodor Zsóka 78 éves lett
72 éves lett Presser Gábor
Elhunyt Jerger Krisztina

Hozzászólások