TIME DATE
Ma Gedeon és Johanna nap van.

2020-03-26 09:39:34 / Szerző: HajduPress

Koronavírus: szabályozások a debreceni ellátásban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Várandósgondozás a veszélyhelyzetben. Megnéztük, melyek a változások.

Egykapus beléptetés, lázmérés, kézfertőtlenítés - a páciensek és a dolgozók védelme érdekében, szigorú járványügyi rendelkezések mellett látják el a várandósokat a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Bethlen utcai Rendelőintézetében, a kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán, illetve a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A veszélyhelyzetben átmeneti működési és beutalási rend szerint fogadják a kismamákat. 

Az egyes egységek átmeneti működési és beutalási rendjét az alábbiak szerint alakították át, íme a közlemény: 

A Bethlen utcai gondozóban a törvény szerinti protokoll alapján továbbra is elvégezzük a vizsgálatokat. Minden kismamát ellátunk a korábban adott előjegyzési időpontban. A gondozást a jelenlegi terveink szerint egészen a szülésig folytatjuk.  

A vírus továbbvitelének és átadásának maximális csökkentése céljából számos járványügyi rendszabályt kellett érvényesíteni a Bethlen utcai rendelőben. Közös érdekünk, hogy pácienseink és az egészségügyi dolgozók is a legnagyobb biztonságban maradjanak.  A szükségszerű kellemetlenségeket kérjük, fogadják megértéssel.

A várandós gondozás menete:

A gondozást a biztonság érdekében egykapus beléptetéssel végezzük. A Bethlen utca 11-17. számú főépület bejáratán lehet belépni. A várakozást igyekszünk elkerülni, ezért kérjük, érkezéskor jelezzék, hogy kismamagondozásra jönnek. A személyzetünk által végzett hőmérőzés után a betegfelvevő automatából kaphatják meg az előjegyzéshez tartozó rendelői behívó számot. Belépéskor és az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal. 

Kérjük Önöket, hogy a vírusátadás lecsökkentése érdekében ne jöjjenek be kísérő családtaggal és gyermekekkel. Az előjegyzéseket úgy állítottuk be, hogy 20 perces időközönként végezhessük a vizsgálatokat a várakozás elkerülése érdekében. A pontos érkezés (nem később és nem is sokkal hamarabb) a védelmet fokozza.  A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.

A zsúfoltság csökkentése céljából itt akut (sürgős) panaszokkal jelentkező nőgyógyászati betegeket sem fogadunk, azok a DEKK Nőgyógyászati Klinikájához és a Kenézy Gyula Kórház Szülészeti Nőgyógyászati Osztályához forduljanak lakhely szerint.

Az új épület második emeletén várjuk Önöket gondozásra. A körzet szerinti szakorvosuk a behívószám alapján végzi el a gondozást. 

Az eddigi több évtizedes gyakorlathoz hasonlóan valamennyi kismama számára biztosítjuk a gondozás során a 

szülészeti szakorvosi vizsgálatot és tanácsadást 
laborvizsgálatokat
genetikai ultrahang vizsgálatokat
adminisztratív ellátást (adóigazolás, táppénz, receptírás)
belgyógyászati vizsgálatot
beutalók kiadását genetikai tanácsadásra
a védőnői konzultációt.

Minden esetben ellátjuk a kismamákat a következő vizsgálatokhoz szükséges előjegyzési időponttal és beutalókkal, részletes tájékoztató anyaggal.

Természetesen a várandósság megállapítását is a megszokott rend szerint folytatjuk. A szülészeti és ultrahangvizsgálatot legalább kéthetes vérzéskimaradás esetén fogjuk elvégezni. Az eredmény alapján a gondozást a törvényi protokoll szerint biztosítjuk.
 

Kérdéseikkel és kéréseikkel forduljanak bizalommal hozzánk és Debrecen város védőnőihez, akikkel a gondozási munkánk során folyamatos szakmai és kollegiális kapcsolatot ápolunk.

A várandósgondozási törvény szerint az alábbi vizsgálatokkal segítjük az Ön gondozását:

Várandósság megállapítása (bejelentkezéskor ezt kell mondani)
12. heti gondozás (1. genetikai ultrahang, tájékoztatók, rizikó besorolás, felelős személy és védőnő kijelölés, laborok, beutalók, előjegyzés belgyógyászati vizsgálatra)
18. heti gondozás (2. genetikai ultrahang, terhességi cukorbetegség szűrés, beutalók)
24. heti gondozás (tanácsadás, vérkép, vércukor eredmények, előjegyzések)
32. heti gondozás (3. genetikai ultrahang, tanácsadás, beutalók laborvizsgálathoz)
36. heti gondozás (laborvizsgálat, szívhang ellenőrzés, magzati fekvés vizsgálata)
37. heti gondozás (labor eredmények, szívhang ellenőrzés, NST beutaló)

A kismamák számos tünetet, panaszt érezhetnek, több szakmai és adminisztratív kérdés merülhet fel. Valamennyi kérdésre igyekszünk alapos választ adni. A járványügyi helyzet miatt kérjük, hogy a gondozás előtti napokban a kismamák írott jegyzetben foglalják össze a kérdéseiket, hogy az ellátás ezáltal is gördülékenyebb lehessen. 

Panaszos kismamákat előjegyzés nélkül, a diszpécserpultnál történő bejelentkezés után igyekszünk mielőbb megvizsgálni (bejelentkezéskor jelezzék, hogy panaszos kismama).

A legújabb miniszteri rendelet alapján a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat a járványhelyzet miatt sajnos későbbre halasztjuk. 

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán a várandósok ellátása a Terhesambulancián a megszokott rendben, de a zsúfoltság csökkentése céljából 7:30-11:30-ig történik. 

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján a várandósok gondozása a következőképpen alakul:

Előjegyzés alapján látjuk el a várandósokat (52/411-717/55415)

12. heti gondozás
18. heti gondozás 
32. heti gondozás
38. heti gondozás (magzati szívhangvizsgálat (NST), laborvizsgálat, bakteriológiai szűrés)
39. heti gondozás 
40. heti gondozás

Kérjük, hogy felesleges megjelenések és párhuzamosságok elkerülése céljából a várandósok a kötelező vizsgálatokat ott végeztessék el, ahol a gondozásuk megkezdődött (pl. a 18. heti ultrahangvizsgálatra ott jelentkezzen, ahol a 12. heti vizsgálat történt), illetve a magzati szívhangellenőrzésre ott jelentkezzen, ahol a szülést tervezi. 

A sürgősségi eseteket időpont nélkül, soron kívül ellátjuk.


Újabb változások a Bethlen utcai rendelőintézetben.

Az előjegyzések kiadása márciusban szünetel, az elkészült tüdőszűrő eredményeket postán küldik ki, a beteggel kísérő személy nem tartózkodhat az épületben, és a laborvizsgálat csak sürgős laborbeutalóval vehető igénybe minden nap 8-11 óra között. Ezek a legújabb változások a járóbeteg-ellátásban, a DE Kenézy Gyula Kórház Bethlen utcai Rendelőintézetében.

A működési rendet az alábbiak szerint alakították át, íme a közlemény: 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Bethlen utcai Rendelőintézetének MODEM felőli bejáratát lezártuk.
Kizárólag a Bethlen utcai főbejáratot használhatják az épületbe való be- és kilépéskor.

A fokozott járványveszély miatt a várótermi kontaktok számát csökkentjük, ezért a betegeket szakaszosan engedjük be az épületbe.

NYITVA TARTÁS: 08:00-14:00
A GYÓGYSZERTÁR MŰKÖDÉSE ZAVARTALAN (07:30-19:00)

Tájékoztatjuk Önöket, hogy:

- Az előjegyzések kiadása 2020. március hónapban szünetel.
- Az elkészült tüdőszűrő eredményeket postai úton küldjük ki.
- A beteggel kísérő személy nem tartózkodhat az épületben.
- Laborvizsgálat csak sürgős labor beutalóval vehető igénybe minden nap 8-11 óra között. A beküldő orvos elektronikusan látni fogja az eredményeket.

A járványügyi helyzetre tekintettel a tervezett egészségügyi ellátása csak akkor kerül elvégzésre, ha sürgős szükség miatt történik a vizsgálat (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése).

Vizsgálati időpont lemondása:
E-mail: diszpecser@kenezy.unideb.hu
Telefon: 06-20/661-6500 (minden hétköznap 8-14 óráig)

A rovat legfrissebb cikkjei

Fontos közlemény az egyetem sportpályáinak használatáról
Koronavírus: szabályozások a debreceni ellátásban
Eldőlt, ki építheti fel az egyetem új épületét
Veszélyhelyzeti Alapot hozott létre a Debreceni Egyetem
Berényi Ervin: Vészfékezéssel az emberek egészségéért

Hozzászólások