TIME DATE
Ma Árpád nap van.

2020-03-24 19:30:54 / Szerző: MTI

Költségvetési vésztartalékok

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Masszív költségvetési tartalékok állnak a kormány rendelkezésére a veszélyhelyzet kezelésére, a csökkenő GDP-arányos államadósság és a devizában fennálló államadósság drasztikus mérséklése szintén jelentősen csökkenti az ország kiszolgáltatottságát - hívja fel a figyelmet az ÁSZ a honlapján.

    Az ÁSZ közleményében emlékeztet Domokos László, az ÁSZ elnöke tavaly expozéjában arról beszélt, hogy a gyors ütemű gazdasági növekedés révén folyamatosan bővülő költségvetési bevételek lehetőséget teremtenek arra, hogy az ország felkészüljön a jövőbeni, kisebb gazdasági bővüléssel jellemezhető időszakra. Ennek egyik eszköze egy központi változáskezelési tartalék.
    Egy válságos időszakban - a rendelkezésre álló tartalékok mellett - annak is különösen nagy jelentősége van, hogy egy ország mennyire van eladósodva.
    A 2007-2008-ban kibontakozó gazdasági válság erre Magyarország esetében is élesen rávilágított. 2010-ben és 2011-ben 80 százalék fölötti volt a GDP-arányos államadósság. 2012-ben az Alaptörvénybe emelték az adósság folyamatos csökkentésének kötelezettségét, ezt követően 2016-ig éves szinten 0,5 százalékpont volt a csökkenés, 2017-ben pedig már 2,5 százalékpontos. Tavaly - a 2018. év végi 70,8 százalék után - 11 év óta először fordul elő, hogy a mutató 70 százalék alá került - mutat rá az ÁSZ.
    Az államadósság-csökkentésben különösen nagy jelentősége volt a devizában fennálló államadósság mérséklésének - mutat rá az ÁSZ.
    A magyar gazdaság GDP-arányos devizaadóssága 2009-ben volt a csúcson, a GDP 130 százaléka felett alakult, azonban az elmúlt egy évtizedben megfeleződött, 2018-ban már csak 56 százalék volt, 2020-ra pedig 20 százalék alá csökkent. Mindez szintén jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy egy válságban kevésbé legyen sérülékeny, illetve kiszolgáltatott a magyar költségvetés - írják.

(Forrás: MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

A belföldi turizmus talán ősz előtt elindulhat
Arany, mint befektetés
Költségvetési vésztartalékok
Erősödéssel zártak a főbb európai tőzsdék
Jó hírek a magyar tőzsdén

Hozzászólások