TIME DATE
Ma Hella nap van.

2015-11-30 13:04:12 / Szerző: HajduPress

Kiválóan teljesít az uniós pályázatokon a Debreceni Egyetem

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A Debreceni Egyetem (DE) az egyik legjobban teljesítő intézmény volt az elmúlt 8-9 év uniós pályázatai során - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Debrecenben.

    

A DE ebben az időszakban 65 pályázatot nyert meg egyedül vagy konzorciumi vezetőként, és 22 milliárd forint támogatást használt fel - tette hozzá Köpeczi-Bócz Tamás, öt egyetemi pályázat záró rendezvényét megelőzően.
    
Elmondta: ezen túlmenően a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében beruházásokra további 9 milliárd forint támogatást kapott az elmúlt években a debreceni intézmény.
    
Az államtitkár a most zárult öt projekt közül kiemelte a Tudás-park elnevezésűt, amely országosan is egyedülálló módon az egyetem, a város, a gazdasági kamara és egy innovációs ügynökség példaszerű együttműködésével valósult meg, lehetőséget teremtve a kutatások ipari megvalósítására.
    
Köpeczi-Bócz Tamás jelezte: a 2014-2020 közötti európai uniós programozási időszakban előtérbe kerül a népegészségügy, illetve a megelőzés, s ebben kulcsfontosságúak a debreceni projektek. Ennek az időszaknak az egyik módszertani kísérleti helye, tudásközpontja Debrecen lehet - fűzte hozzá az államtitkár.
    
Szilvássy Zoltán rektor emlékeztetett: a DE legfontosabb célkitűzése az egészségiparhoz kapcsolódó kutatások, fejlesztések támogatása, amihez mind az öt most záródó projekt kapcsolódik.
    
Az interdiszciplináris kutatásoknak jó hátteret ad, hogy az egyetemen vannak agrár- és élelmiszerkutatók, gyógyszerészek, orvosok, természettudósok, biológusok, fizikusok, társadalomtudósok - mondta a rektor.
    
Ugyancsak példa nélkülinek nevezte a 3. misszió - Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon nevű projektet, amelynek megvalósításánál a DE bővítette képzéseinek és kutatásainak spektrumát, beleértve a sporthoz kapcsolódókat, s a sporttudományi képzés területén két új képzési programot és tíz új tantárgyat dolgoztak ki.
    
A közétkeztetés minőségének fejlesztésével összefüggő konzorciumi projektre utalva megjegyezte: a kutatásoknak döntő szempontja volt tudatosítani, hogy hiába egészséges az étel, ha ehetetlen és hiába kiváló ízű, ha nem egészséges.
    
Elmondta azt is, hogy a klímaváltozás kutatásával kapcsolatos projektjükbe 65 olyan hallgatót is bevontak, akik hosszú távon elkötelezettek e tudományterület mellett.


(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Munkaerőpiac és HR a koronavírus után
Elsők között a népegészségügyért
Elmarad a nyári doktoravató
Fontos változások a betegellátásban
Véradásra buzdítja az egyetemistákat az Országos Vérellátó Szolgálat

Hozzászólások