TIME DATE
Ma Apollónia nap van.

2020-06-13 14:53:44 / Szerző: HajduPress

Kirándulás tippek kultúrára vágyóknak

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Sokan döntenek ebben az évben a belföldi nyaralás mellet. A vízparti desztinációk minden nyáron vonzóak, de érdemes összekapcsolni a pihenést egy kis kulturális kitérővel. Fedezd fel az impozáns kastélyokat, villákat és emlékházakat, ahol megelevenedik híres magyarjaink szellemisége. Az alábbi helyek biztosan megmaradnak emlékeidben, ha ellátogatsz oda.
  1. Nagycenk - Széchenyi-kastélypark: A 18. század közepén épült kastély a Széchenyi család történelemformáló személyiségeinek emlékét őrzi. 2016-ban vált nemzeti emlékhellyé.  Nagycenken található a család mauzóleuma, itt nyugszik a „legnagyobb magyar”, Széchenyi István is, akinek sokáig volt otthona a kastély. Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeuma a Széchényi-család történetét mutatja be. Magával ragadó, ahogyan a kastélyban sétálva átérezhető az akkori Magyarország történelme, és fejlődése.
  2. Balatonfüred – Jókai Villa: A Jókai Mór Emlékház 1954-ben nyílt meg Balatonfüreden, Jókai Mór egykori, saját maga által építtetett villájában, amelyben az író 1870 és 1890 között lakott nyaranta. A villában megelevenedik az író és felesége balatoni nyaraiknak békés hangulata, ahol szívesen látták vendégül a kor művészeit is. A környezet jó hatással volt egészségére, és itt írta meg egyik legnépszerűbb regényét, Az arany embert, amelyet maga is „legkedvesebb regényének” nevezett.
  3. Eger - Gárdonyi Géza Emlékmúzeum:  Gárdonyi Géza egri otthonában berendezett, 1952-ben megnyílt irodalmi emlékhely, ahol az író 1897-től 1922-ben bekövetkezett haláláig élt és alkotott. Szinte eredeti állapotában rekonstruálva, az író egykori bútordarabjaiból, berendezési tárgyaiból, relikviáiból és könyvtárából összeállított állandó kiállítás várja a látogatókat. Az emlékház tükrözi Gárdonyi személyiségét, igazi polihisztorként számos tudományág iránti érdeklődéséről tekintélyes könyvgyűjteménye árulkodik.

Forrás: MTI

A rovat legfrissebb cikkjei

Közel hatmillióval segítettek a művészeken
Ennio Morricone Oscar-díjas zeneszerzőnek szentelte első koncertjét a milánói Scala
91 évesen elhunyt Ennio Morricone
Kiderült, milyen lesz idei virágkarnevál
Idén is lesz Debrecenben virágkarnevál, csak egy kicsit másképp

Hozzászólások