TIME DATE
Ma Tünde nap van.

2020-03-27 15:28:42 / Szerző: HajduPress

Kijárási korlátozások: íme a debreceni önkormányzat közleménye

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Kijárási korlátozásról hozott rendeletet a kormány, mely 2020. március 28-án – szombaton – lép érvénybe és 2020. április 11-én – szombaton – veszti hatályát, azaz a kijárási korlátozás két héten át tart.  A debreceni önkormányzat péntek délutáni közleményét olvashatják.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata arra kéri a város polgárait, hogy a koronavírus-veszélyhelyzet kapcsán hozott kormányzati rendelkezéseket saját maguk, családtagjaik és embertársaik egészségének megőrzése érdekében maximális mértékben tartsák be!

A rendelet szerint a közös háztartásban élők kivételével mindenki köteles a más emberekkel való érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől ekkor is lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani, még a közösségi közlekedés igénybe vétele során is.

A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására csak alapos indokkal kerülhet sor. Az alapos indokok között szerepel például a munkába járás, az élelmiszerek és a mindennapi élethez alapvetően szükséges higiéniai termékek beszerzése, a piacra járás, az egészségügyi ellátás igénybe vétele, a gyógyszertárak felkeresése, a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés (így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybe vétele), a hitéleti tevékenység, stb. Az alapos indokok részletes felsorolását a rendelet szövege tartalmazza!

Kiemelten fontos, hogy saját maguk és családjuk érdekében a 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, a drogériát, a piacot vagy a gyógyszertárat kizárólag a 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják! Ebben az időben a felsorolt helyeken az ott foglalkoztatottak kivételével csak a 65. életévét betöltött személyek tartózkodhatnak!

Vendéglátó üzletekben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos! Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vendéglátó üzletekben helyben fogyasztó vendéget fogadni nem lehet.

A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi. Aki a rendeletben meghatározott korlátozó intézkedést megszegi, szabálysértést követ el! 

Azok a debreceniek, akiknek a most bevezetett korlátozások miatt segítségre van szüksége, hívja az önkormányzat telefonos ügyfélközpontját munkaidőben a következő telefonszámokon: 06-52-517-768, 06-52-517-614 és 06-52-517-631.


A rovat legfrissebb cikkjei

Eltörte az egyik intézkedő rendőr kezét
Budapestről hozta Debrecenbe az extasyt
Nagycsaládos kedvezményt vezet be a Nagyerdei Kultúrpark
Újabb mérföldkőhöz érkezett a debreceni BMW-gyár építése
Szájmaszkos csalót kaptak el a debreceni rendőrök

Hozzászólások