°C
TIME DATE
Ma Gyöngyi nap van.

2018-10-02 19:23:25 / Szerző: HajduPress

Kicsit kisebb, kicsit drágább, de a miénk

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Hazafelé beugrom a boltba. Zsörtölődés, meglepettség, elkeseredés, kétségbeesés a pénztárnál, vásárlói oldalon. Együttérző, ám hideg tényközlés a pénztáros oldaláról: minden pékáru drágult, valamennyi kenyér, zsömle kifli, hambizsömi, perec, kiskifli, nagykifli.


Kosár nem kell, lóhalálában rohanok hátra a kenyerekhez, s ott is zúgolódik az értetlennek tűnő, ám kritikus tömeg: minden drágább.

Alig férek oda a sok méltatlankodó környékbelitől a polchoz. Átverekedem magam a háborgók tömegén, megszerzem a jó kis puha, utolsó darab(!) félkilós, magvas cipónkat, majd reményvesztetten, de diadalittasan megcélzom a tényközlő pénztárost egyetlen kétszázassal a zsebemben. Merthogy egy bő éve ennyi ott ez a kenyér. Útközben felmerül bennem, hogy ha és amennyiben a hír igaz, úgy szégyenben maradok. Vagy elvihetem a drágult kenyeret kétszázért, s az autóból hozok még pénzt, vagy abba a megalázó helyzetbe kerülök, hogy a kenyér marad, én szaladok a kocsihoz még egy kis apróért, s megyek még egy kört. Utóbbi esetben azonban simán benne van, hogy az a cipó már nem lesz meg, hanem elviszi előlem egy pár forint apróval tehetősebb sorstársam.

A pénztárnál már izzadok, várom, hogy mennyit ír ki a gép, felkészülök a legrosszabbra, majd csippan, s látom, hogy 189-et ír ki. Mivan b.meg? Minden drágult, de a mi kedvenc kenyerünk olcsóbb lett? Ez kizárt, ekkora mázlista nem lehetek.
Ártatlan pofával, gyermeki naivitással kérdezem a pénztárost: „Olcsóbb lett a kenyér?”

A pénztáros néz, jól tudja, hogy ez a kenyér jó ideje 200, nem 189. Tökéletesen tisztában van vele, hogy most mondta el a vásárlóknak, hogy MINDEN pékáru drágább lett.

Nézem a pénztárost, nem értjük, mi ez a bűbájos rendszerellenesség. Fogja a zacsit, nézi, kutatja az okot, s jön a megoldás: nem olcsóbb lett a kenyér, csak kisebb. Már nem félkilós, hanem 400 grammos b.szki! Csíny letudtva, rejtély megoldva. Pedig már majdnem kezdtem örülni. De nem. Végül nem.

Szánalmas matematikai képességeim miatt egész délután ezen agyaltam. Éreztem, hogy ez valahogy nem jó. Eddig 200 volt a félkilós, most 189 a 40 dekás.
Mostanra viszont megnyugodtam. Kiszámoltuk, hogy ha eddig 200 volt a félkilós, értelemszerűen 400 kilója. Most viszont 189 a 40 dekás, így 400 helyett 472,5 forint a kilónkénti ár. Ha 0,5 kiló lenne abban a bűvös zacskóban, akkor az 236,25 forintomba kerülne. Kész, szöveges feladat megoldva.

Megnyugodtam. Itthon vagyok, minden a régi, semmi nem lett olcsóbb, kicsit sem vagyok mázlista. A kenyér viszont finom, elhoztam az utolsót jó áron.

SKB

A rovat legfrissebb cikkjei

Ki a hős?
Elkészítették az ország első normális imázsfilmjét
BMW - karcolás nélkül
Emberi történet
Szakértők a tévében: maga a borzalom

Hozzászólások