TIME DATE
Ma Bence nap van.

2019-06-04 16:34:44 / Szerző: HajduPress

Kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Idén is megrendezik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivált Debrecenben. A programsorozat nyitóhangversenyére a Debreceni Református Nagytemplomban kerül sor 2019. június 6-án 19 órától, ahol a Debreceni Református Kollégium Kántusa ad ingyenes koncertet az érdeklődők számára. Az ünnepi alkalmon ráadásul dupla-születésnapot is ünneplünk: a Kántus működésének 280. évfordulójáért adunk hálát, valamint Kossuth-díjas karnagyát, Berkesi Sándort köszöntjük 75. születésnapja alkalmából. Az ünnepi nyitóhangversenyen Igei köszöntőt mond Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.


A Debreceni Református Kollégium Kántusát 1739-ben alapította Maróthi György, a Kollégium híres matematika professzora. Maróthi György svájci minták nyomán a többszólamú zsoltáréneklést kívánta meghonosítani az istentiszteleteken. A következő évben (1740) Maróthi többszólamú zsoltárkiadást is megjelentetett a zürichi minta alapján. Folytatásként „Collegium Musicum”-ot, zenei együttest tervezett, de 29 évesen elvitte a korai halál. Így ez a terve nem valósult meg, de létrejött az első, azóta is folyamatosan működő magyar ifjúsági kórus, a Kántus, amely szervezetével és szellemével ma is hirdeti a Kollégium sok évszázados diákköztársaságát.


1967-től Berkesi Sándor karnagy áll a Kántus élén. Vezetésével az énekkar 1984-ben hangversenykórus minősítést szerzett. Ugyanebben az évben figyelt fel a zenei közvélemény a kórusra, miután az angliai Middlesbrough-ban rendezett kórusversenyen első helyet nyertek. Külföldi útjaik során számos országba eljutottak, köztük Angliába, Hollandiába, az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, Svájcba, a skandináv országokba, Belgiumba, Japánba, Skóciába, Oroszországba, Csehországba, Dél-Koreába voltak.

A Kollégiumi Kántus a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál részeként ingyenes hangversenyt ad a Nagytemplomban június 6-án (csütörtökön) 19 órakor, ahol többek között Bárdos Lajos, Kodály Zoltán és Czövek Lajos művei hangoznak el. Orgonán közreműködik Sárosi Dániel orgonaművész, valamint áhítatot tart Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A rovat legfrissebb cikkjei

Exkluzív múltidézés a színpadon - A Szerelmünk, Kalotaszeg című produkcióról
A japán természet, képekben - Máthé András fotóművész kiállításáról
Mesterfok a filmvásznon - A Volt egyszer egy Hollywood című filmről
Elhunyt Peter Fonda
Impozáns kiállítás-megnyitóval indult a virágkarneváli hét

Hozzászólások