°C
TIME DATE
Ma Alajos és Leila nap van.

2017-05-09 13:58:41 / Szerző: HajduPress

Két ponton múlt: második lett a debreceni kávékóstoló

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Tóth Gábor, a Cut & Coffee kávézó tulajdonosa második lett az elmúlt hétvégén rendezett Cup Tasters magyar bajnokságon, így nem jutott ki szöuli világbajnokságra. Emiatt azonban cseppet sem búslakodik: nem kérdés, hogy jövőre újra elindul a megmérettetésen.

Május 6-án és 7-én a kávé szerelmesei versenyezhettek egymással a Budapest Coffee Festival keretein belül rendezett Barista, Brewers Cup és Cup Tasters magyar bajnokságon az Iparművészeti Múzeumban. Tóth Gábor az utóbbi kategóriában indult 20 másik versenyzővel, feladatuk az volt, hogy nyolc úgynevezett háromszögből válasszák ki az eltérő ízű kávét. Erre nyolc perc állt a rendelkezésükre, és a három csészéből legalább kettőbe bele kellett kóstolniuk. – Talán elsőre könnyűnek tűnhet a feladat, azonban olyan nüansznyi eltérések vannak a kávék között, hogy nem egyszerű kiválasztani, melyiknek van más íze. Ráadásul a csésze-hármasokban hasonló karakterisztikájú, és legtöbbször azonos termőterületről származó kávék vannak, sőt, még a csésze belseje is fekete, így még inkább oda kell figyelni – mondta Gábor, aki a versenyre körülbelül két hónapot készült Szongoth János kávémesterrel, aki nem mellesleg, már kinevelt egy világbajnokot. És hogyan kóstol Gábor? Nos, erre is van egy speciális technikája, meg is mutatta: egy szürcsölésnek ható erős szippantás. – Van, aki inkább illatozza a kávét, van, aki lötyböli a szájában. Én mindig le is nyelem, mert úgy érzem át az aromákat – mesélte, hozzátéve azt, hogy sokan már az étrendjüket is megváltoztatják hónapokkal a verseny előtt, hogy minél letisztultabban tudjanak kóstolni. Ő ebben annyira nem hisz, de tény, hogy közvetlenül kóstolás előtt nem érdemes fűszeres ételeket enni. – Amikor újra megkóstoltam a kávékat, amelyekben bizonytalan voltam, már kicsit hűltebbek voltak, és összekavarodtam. Ha az első megérzésre hallgatok, akkor sikerülhetett volna az első hely – mondta Gábor, aki leszögezte: tapasztalatnak nagyon jó volt ez a verseny, és mivel tudja, mit rontott, jövőre ezt már ki tudja küszöbölni.

Fejlődik a hazai kávéfogyasztási kultúra

Ma már egyre nagyobb az igény a minőségi kávéfogyasztásra, hiába drágább, az emberek szeretnének valódi, jobb minőségű kávét inni – említette Gábor. Hozzátette: nagyon sok a rossz minőségű kávé, ám maga az elkészítés is tud rontani a színvonalon. Elmondta, a kávé alapjában véve nem (minden esetben) keserű, hiszen a kávéfajtát a termőterület ízjegyei határozzák meg. – Valóban lehet keserű is, de ezt általában a rossz pörkölés okozza. Szokták emlegetni, hogy például az olasz kávé milyen finom. Olaszországban nincs kávé, valójában az olasz pörkölésű kávéra gondolnak – fogalmazott, majd példának említette, hogy sokan meglepődnek például azon, hogy van barack ízű kávéfajta is. Neki egyébként az etióp kávék a kedvencei, magas savtartalmuk, sűrűségük és gazdag ízviláguk miatt.
De akkor milyen is a jó kávé a szakember szerint? Gábor négy tényezőt határozott meg ezzel kapcsolatban. Első az alapanyag, vagyis jófajta kávét kell megfelelő módon pörkölni. Másodszor legyen ehhez egy kiváló minőségű kávégép. Harmadikként a vizet említette, aminek a lehető legkevesebb ízt kell adnia. – Mi a kávézóban gleccservizet használunk, ami nem feltétlenül drága, csak meg kell találni a forrásokat – tette hozzá. Negyedik tényező pedig maga az ember, aki elkészíti ezt a csodálatos nedűt. Nem véletlen, hogy a kávézók ma már felismerték azt, hogy hozzáértő személyeknek kell a pult mögött állni. – Nálunk a baristák akár más kávézók alkalmazottainak is tartanak tréninget, hogy ők is elsajátíthassák a kávé elkészítésének csínját-bínját. Sokan úgy vannak vele, hogy a konkurenciát le kell gyűrni. Én nem így gondolom. Szerintem sok esetben a megoldás éppen az összefogásban rejlik – mondta Gábor. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Mokka Drink Bár hetedik születésnapján is tartanak workshopot, ahol készséggel segítenek azoknak, akik fejlődni szeretnének a szakmában. RÉSZLETEK: https://www.facebook.com/events/1519117441434641/

Gábor azt is elárulta, hogy nem feltétlenül kell borsos árat fizetni egy jó kávéért. A klasszikus kotyogósban is elkészíthető a zamatos fekete, csak arra kell figyelni, hogy forralt, tisztított víz kerüljön a gépbe, majd lassú tűzön kell a kávét főzni. A Cut & Coffee legközelebb a KIKA családi napjaira viszi el finomabbnál finomabb kávékülönlegességeit május 13-án és 14-én. A kávéimádók azonban bármikor beugorhatnak egy különleges élményre a Hal közben található kávézóba.
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Valami nem stimmel bizonyos Jana-vizekkel
Nagy siker volt a debreceni Gourmet Fesztivál: íme a nyertesek
2020-ra felére csökken az üdítőitalok cukortartalma
Sztárséfek, ínycsiklandozó ételek, italok: jön a Debrecziner Gourmet Fesztivál!
Ismét a gasztronómia fellegvára a cívisváros

Hozzászólások