°C
TIME DATE
Ma Vendel nap van.

2017-11-14 18:49:07 / Szerző: HajduPress

Kapaszkodjon! Gyógyélelmiszert fejlesztenek Debrecenben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A cukorbetegség megelőzésében és kiegészítő terápiájában lehet hasznos az a speciális gyógyélelmiszer, amelyet a Debreceni Egyetem ipari szereplőkkel közösen fejleszt. A kutatási projekt három évig tart, gyártást is terveznek.- Növényi hatóanyagból, görögszéna magból szeretnénk létrehozni egy speciális gyógyélelmiszert. A projekt azért is egyedülálló, mert úgy indul el egy gyógyszeriparhoz közeli program, hogy már konkrét klinikai adataink vannak – fogalmazott Szilvássy Zoltán rektor a projekt november 14-i nyitórendezvényén.

Az 1,326 milliárd forintos pályázatban a Debreceni Egyetem konzorciumi partnerként vesz rész, a kutatások tudományos hátterét az Általános Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, valamint a Természettudományi és Technológia Kar együttes munkája biztosítja.

- A projekt célja egy olyan a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer létrehozása, amely a mindennapi étkezés részeként jelentős szerepet tölthet be a népbetegségnek számító cukorbetegség megelőzésében és kiegészítő terápiájában - mondta Kovácsné Bácskay Ildikó, a Gyógyszerésztudományi Kar docense, a projekt szakmai vezetője.
A tervek szerint a gyógyélelmiszer hatékonyan és klinikailag is bizonyíthatóan lassíthatja, illetve megelőzheti a cukorbetegséget és szövődményeinek kialakulását.

- Az emberiség ősidők óta használ növényeket az egyes elváltozások megelőzésére, kezelésére. A fitoterápia pedig reneszánszát éli. A projektben természettudományos alapokon nyugvó, valós hatóanyagokat vizsgálunk és alkalmazunk – ismertette előadásában Vasas Gábor, a Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékének vezetője.

A konzorciumvezető Variocommerce Kft. részéről Tőzsér Tamás kifejtette: a projekttel párhuzamosan az egyetem tudományos és technológiai parkjában egy gyártóhely jön majd létre, ahol a kutatási szakaszt követően az egyetem bevételeihez jelentősen hozzájáruló termelés indul és terveik szerint étrendkiegészítő üzem is létesül majd. A debreceni kutatók közreműködésével kifejlesztett terméket a hazai mellett a nemzetközi piacra szánják.

- A Debreceni Egyetem az ipari szereplőkkel együttműködve a projekt végén egy olyan szabadalommal is védhető, klinikailag alátámasztott, hatóságilag engedélyezett terápiás szert szeretne létrehozni, amely már rendelkezik a gyártásához szükséges gyógyszeripari technológiai eljárással és a bevezetéséhez szükséges piaci és marketing háttérrel - hangsúlyozta a szakember.

A „Növényi biovegyületek hatásaira épülő terápiás készítmény kifejlesztése a cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére” című projekt részeként a kutatási eredmények ismeretében komplex összetételek és gyógyszerformák laboratóriumi fejlesztése és tesztelése mellett a felszívódási, hasznosulási és stabilitási vizsgálatokat is elvégzik. A projekt végén egy szabadalommal is védhető, klinikailag alátámasztott, hatóságilag engedélyezett terápiás szert szeretnének létrehozni.

(unideb.hu)


A rovat legfrissebb cikkjei

Munkahelyi stressz a Science Café-ban
Itt a lehetőség: ingyenes fogászati szűrés lesz Debrecenben
Rangos elismerésben részesült Pósán László
Világhódításra szövetkeztek Debrecenben
Egyedülálló mikro CT az egyetemen

Hozzászólások