TIME DATE
Ma Tivadar nap van.

2019-01-24 19:00:02 / Szerző: HajduPress

Juncker: a zsidóknak Európában félniük kell

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Mély aggodalommal tölt el, hogy a zsidók félnek gyakorolni vallásukat Európában - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a január 27-i Holokauszt Emléknap alkalmából csütörtökön.

    
Juncker nyilatkozatában elszomorítónak nevezte, hogy a zsidók közel 40 százaléka azon gondolkozik, hogy elhagyja Európát.
    
Arra figyelmeztetett, hogy a holokauszttagadás még mindig létező jelenség Európában. Minden harmadik európai saját bevallása szerint "csak keveset" tud a holokausztról, és minden huszadik azt állítja, hogy soha nem hallott róla.
    
"Ez a tudatlanság veszélyes. Az idő múlásával és az emlékek elhalványodásával egyre inkább erkölcsi kötelességünk, hogy emlékezzünk. A történelmet nem tudjuk megváltoztatni, de gondoskodhatunk arról, hogy a jövő nemzedékeinek ne kelljen újra átélniük ezt a szörnyűséget" - fogalmazott.
    
Kijelentette, az antiszemitizmusnak semmilyen formája sem tűrhető el. Nem tűrhetők el sem a gyűlöletet szító beszédek, sem a fizikai támadások. 
    
"A zsidó közösséggel szembeni kötelességünk, hogy emlékezzünk rá, és harcoljunk az antiszemitizmus ellen. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megvédjük közös európai értékeinket" - mondta.
    
Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő közleményében a holokauszt roma áldozataira emlékezve a testvériesség fontosságát hangsúlyozta.
    
Kiemelte, hogy az európai szolidaritás csak akkor igazán erős, ha "nem teszünk különbséget a különböző szenvedéstörténetek között, hanem erősítjük egymást közösségben, szeretetben és testvériességben".
    
Az auschwitzi  koncentrációs tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Fiatal újságírónő halt meg egy észak-írországi lövöldözésben
Tizenkét elítéltnek mosta meg a lábát Ferenc pápa
29 halott: buszbaleset történt Madeira szigetén
Többé nem nyomhatod ész nélkül a horvát autópályán
Notre-Dame - Parázs és könnyek a címlapokon

Hozzászólások