TIME DATE
Ma Jenõ nap van.

2020-06-06 10:30:50 / Szerző: HajduPress

Júliustól kötelező: minden vállalkozónak be kell kötnie magát a NAV-hoz

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Cégek, egyéni vállalkozók, adószámmal rendelkező magánszemélyek, alapítványok, egyesületek figyelem!
Aki még nem tette meg, sokáig már nem halaszthatja: július 1-től szinte mindenkinek közvetlenül kell adatot szolgáltatnia a számláiról a NAV-nak. 


Aki még nem tette meg, ebben a hónapban mindenképpen regisztráljon a NAV online rendszerébe! Emellett jelentkezzen be egy olyan számlázó programba is, amely NAV-álló, vagyis értelmesen összekapcsolható az adóhatóság rendszerével! Ez így elég egyszerűen hangzik, de valójában a két lépés közül az első félelmetesen túlbonyolított, célszerű könyvelői, vagy informatikus segítséggel nekifutni,

Egyszer valahogy végig kell vergődni a folyamaton, egyrészt, mert onnan tényleg könnyebb lesz a vállalkozó élete, másrészt, aki mindezt elmulasztja, némi moratórium után, magánemberként 200 ezer forint, cégként 500 ezer forint bírsággal szankcionálható.

Az intézkedés értelme

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal különböző okokból, de fokozatosan mindenkitől megköveteli, hogy regisztráljon be az online rendszerébe, vagyis kösse össze a számlázását az adóhatósággal, hogy a hivatal minden számlát rögtön láthasson.

Stygár László, a számlázz.hu, vagyis a piacvezető online számlázó rendszer alapító-tulajdonosa három pozitívumot is felsorol:

- az áfacsalások visszaszorítása, az áfa fontos adóbevétel, a beszedést, az igazságos versenyt segíti, ha erre közvetlenül rálát a hatóság,
- a szolgáltató állam, amely fogalomnak az egyik pillére az, hogy a magánszemélyek mellett a cégek adóbevallásában is segíthet a NAV, ehhez is szüksége van az adatokra,
- a digitális forradalom, vagyis a NAV az innováció motorja is, hiszen a rendelet nagy lépést jelent abban, hogy a hazai vállalkozók fejlett digitális megoldásokat vezessenek be.

Három fontos határidő

Maga a folyamat nem most kezdődött, de 2020. JÚLIUS 1-E EGY NAGYON FONTOS HATÁRPONT LESZ.

Mint ahogy Sárospataki Albert, a Billingo.hu online számlázó ügyvezetője meséli, három lényeges dátumról érdemes tudni:
2018. július 1. – ekkortól már minden olyan belföldi adóalanynak össze kellett kötnie magát a NAV-val, amely 100 ezer forint áfatartamú számlát állított ki egy másik magyar adóalanynak (vagyis, akinek van adószáma),
2020. július 1. –a belföldi adószámmal rendelkezők számára kiállított valamennyi számla adattartalmát be kell küldeni a NAV-nak, az áfatartamtól függetlenül. Vagyis, mindenkinek, aki más belföldi adóalanynak számlát állít ki, jelentenie kell azt a NAV-nak, még akkor is, ha például alanyi adómentes és nem számít fel áfát, vagy ha csak nagyon kicsi összeget számláz más cégeknek.
2021. január 1. - a NAV már minden számlát látni szeretne, ekkortól már a magyar magánszemélyeknek, illetve a külföldieknek kiállított számlát is be kell kötni a rendszerbe.

Kit érint? Kit nem érint?

A most közelgő, júliusi határidő messze a legfontosabb, több százezer egyéni vállalkozót, katást, adószámmal rendelkező magánszemélyt, egyesületeket, alapítványokat érint.
Eddig egy csomó hazai kisvállalkozó, vagy egyéni vállalkozó, fodrász, lángossütő, de akár egy vegyesbolt, vagy cipőbolt is halogathatta a regisztrációt, mert nem állított ki soha 100 ezer forint áfatartalmú számlát.

MOST VISZONT MÁR CSAK AZ NEM ÉRINTETT, AZ NYER MÉG EGY FÉLÉV HALADÉKOT, AKI TÉNYLEG CSAK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, VAGY CSAK KÜLFÖLDIEKNEK SZÁMLÁZ.

Ilyen vállalkozó nem sok akadhat, mert bár lehet, hogy egy takarítónő, egy gitártanár, vagy egy idegenvezető nem számláz magyar cégnek, csak magánszemélynek, de azért halkan megjegyezhető, hogy az ilyen vállalkozók jellemzően a legalitás szélén táncolnak, vagyis nem feltétlenül állítanak ki egyáltalán számlát.

De ha már egy fodrászról, vagy balatoni lángososról van szó, ők életszerűen bekerülnek a mostani körbe, hiszen a fodrászt is hívhatják tévéműsorhoz, filmhez, és lehet, hogy a lángosos nyugtáira nem vonatkozik a rendelet, de akár ott is előfordulhat, hogy megérkezik egy társaság, elkölt 12 ezer forintot, és kérnek egy céges számlát a fogyasztásukról.


Fordított sorrend

Aki eddig halogatta az online rendszerre átállást, mert alig-alig állított ki számlát, annak a folyamat akkor egyszerűbb, ha előbb egy számlázási rendszerhez csatlakozik és utána próbálkozik a NAV-val. Az ezeken az oldalakon található videó, vagy minden lépést aprólékosan leíró útmutató már segít, de így is érdemes a közelben tudni egy informatikus rokont, vagy valakit, aki már végigment a folyamaton.

Szerencsére az online számlázó vállalkozásoknak éppen az a célja, hogy a vállalkozók ne bürokratikus mezőkön bolyongjanak, hanem egyszerű felhasználóbarát felületeken haladhassanak. 

Forrás: index.hu

A rovat legfrissebb cikkjei

Elon Musk már gazdagabb, mint Warren Buffett
50 milliárd forintos kerettel támogatási programot indított az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére a kormány
Az energiaszektor modernizációját támogatja az Innovációs Alap és a Modernizációs Alap
Elképesztő ütemben nőtt a milliárdos magyar cégek száma az elmúlt években
Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

Hozzászólások