TIME DATE
Ma Tivadar nap van.

2019-01-14 06:23:09 / Szerző: HajduPress

Jótékonysági esten késelték meg a polgármestert

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Megkéselték az észak-lengyelországi Gdansk polgármesterét, Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen, a politikust újra kellett éleszteni, majd kórházba szállították, állapota súlyos - közölte a lengyel média.

    A gdanski főpolgármesteri hivatal szóvivője arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy Adamowiczot egy "éles tárggyal" támadták meg az egyik legnépszerűbb lengyelországi karitatív gyűjtést lezáró ünnepségen. Hozzátette: egyelőre nincs tudomása a polgármester állapotáról.
    A lengyelországi hírtévék szerint Adamowicz állapota súlyos, elkezdődött a műtétje.
    A késő esti órákban Andrzej Duda lengyel elnök a Twitter közösségi honlapján megírta: arról értesült, hogy az orvosoknak sikerült helyreállítaniuk a polgármester szívműködését. "Van remény, a helyzet azonban továbbra is nagyon súlyos" - áll Duda bejegyzésben.

    A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) úgy tudja, hogy a támadó fegyver egy kés volt. Az igazságügyi miniszter és főügyész, Zbigniew Ziobro a Twitteren azt írta: a nyomozók a helyszínen biztosították az eszközt mint bűnjelet. A TVN24 kereskedelmi hírtelevízió szerint Adamowiczot egy vagy két késszúrás érhette.
    Az elkövetőt őrizetbe vették. Az ügyészségi szóvivő szerint a tettes egy 27 éves, büntetett előéletű gdanski lakos. A PAP hírügynökség hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a férfinak egy újságírói azonosító segítségével sikerült feljutnia a szabadtéri színpadra, ahol Adamowicz tartózkodott.
    Adamowicz több ciklus óta vezeti Gdanskot polgármesterként. Az országosan ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) alapító tagja, a tavaly októberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra.

    A hírtévék több videofelvételt tettek közzé, ezeken látszik, hogy a támadó a tett után még egy ideig szaladgált a színpadon, majd elfogták. Azt kiabálta, hogy a PO miatt ártatlanul börtönbe került. "A PO kínzott, Adamowicznak ezért meg kellett halnia" - mondta a színpadi szereplőktől átvett mikrofonba.
    A támadást több vezető lengyel politikus - Andrzej Duda mellett Mateusz Morawiecki kormányfő és Joachim Brudzinski belügyminiszter - azonnal elítélte. Donald Tusk, az Európai Tanács Gdanskból származó elnöke azt írta a Twitteren: "Imádkozzunk Adamowicz polgármesterért. Pawel, veled vagyunk."

    Imára kérte a lengyeleket Andrzej Duda is. "Általában eltérő nézeteink vannak, ma azonban feltétlenül együtt érzek Adamowicz polgármesterrel és hozzátartozóival" - írta Twitter-bejegyzésében.
    "Utasítottam Joachim Brudzinski belügyminisztert, hogy folyamatosan tájékoztasson a helyzetről" - írta szintén a Twitteren Morawiecki.
    Brudzinski "a legsúlyosabb elmarasztalást megérdemlő tettnek", "elképzelhetetlen barbárságnak" minősítette a támadást.

Lelki betegséget diagnosztizáltak korábban annál a merénylőnél, aki a továbbra is válságos állapotban lévő gdanski főpolgármestert, Pawel Adamowiczot megkéselte - közölte hétfői sajtóértekezletén Jaroslaw Zielinski lengyel belügyminiszter-helyettes a gdanski vajdasági rendőr-főkapitányság közlésére hivatkozva.

    Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen szúrta meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi. A főpolgármestert a gdanski orvosi egyetem kórházába szállították, ötórás, késő éjjel befejeződött műtétje után állapota továbbra is nagyon súlyos.
    A kórházat hétfőn felkereste Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter is. A tárcavezető Tomasz Stefaniak kórházigazgatóval délben közös sajtóértekezletet tartott, melyen elmondták: Adamowicz állapota továbbra is nagyon súlyos, felépülése "bizonytalan". "Harcolunk" - fogalmazott Stefaniak. Elmondta: Adamowicz nincs eszméleténél, egyebek között a tüdő és a szív működését helyettesítő ECMO-készülék (testen kívüli membrán-oxigenizátor) segítségével tartják életben.
    A lengyel közszolgálati televízió úgy tudja: a késelőt, Stefan W.-t a gdanski kerületi bíróság 2014-ben 5 és fél éves szabadságvesztésre ítélte, miután elkövetett négy bankrablást. A gdanski pénzintézetekben fegyverrel fenyegette meg az alkalmazottakat, az elrabolt pénzösszegek 2500 zlotytól 6800 zlotyig (187 ezer - 509 ezer forint) terjedtek.
    Stefan W.-t december végén engedték ki a börtönből. A vasárnapi támadás után őrizetbe vették, hétfőn a gdanski ügyészségen kihallgatják. Hatósági közlés szerint nyomozás indult gyilkossági kísérlet gyanújával.
  
  Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a támadás helyszínévé vált köztéri ünnepséget a szervezők nem jelentették be tömegrendezvénynek, amelyre az alkalmazottnál szigorúbb biztonsági szabályok vonatkoztak volna. A helyszín biztonságáért a szervezők által bérelt cég volt a felelős, a rendezvény környékén megerősített rendőri jelenlétet biztosítottak, és a riadóztatott rendőrök azonnal reagáltak.
    Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője szerint sok lengyel felteszi most a kérdést: vajon a gdanski rendezvény résztvevőinek biztonsága felett őrködő cég megfelelő gyorsasággal reagált-e a szabadtéri színpadon történt támadásra?
    "Nem tudom, hogy (a biztonsági őrök) úgy reagáltak-e, ahogy kellett volna (...) az első benyomás az, hogy nem" - jelentette ki, utalva azokra a videofelvételekre, amelyeken látszik: mielőtt a támadót elfogták volna, egy ideig még rohangált a színpadon, és a mikrofonba kiabált.
    A támadást lengyel kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt elítélték. Többen arra hívtak fel, hogy a tragédiát senki ne használja ki politikai célokra.
    A lengyel püspökök, valamint több lengyel és külföldi politikus - köztük Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is - Adamowiczért végzett imára szólított fel. A gdanski templomokban hétfőre virradóra is imádkoztak ezzel a szándékkal, a hétfői napra is több ilyen akciót hirdettek meg.
    Sokan reagáltak arra, hogy a nagyon sok vért veszített, ritka, 0Rh- vércsoportú Adamowiczot ápoló kórház felhívta a lakosságot: jelentkezzenek véradásra a Gdanskban és környékén működő vérközpontokban.
    Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfői döntése nyomán Pawel Adamowicz éppen Londonban tartózkodó feleségéért kormánygépet küldtek - közölte a sajtóval Joanna Kopcinska kormányszóvivő.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Fiatal újságírónő halt meg egy észak-írországi lövöldözésben
Tizenkét elítéltnek mosta meg a lábát Ferenc pápa
29 halott: buszbaleset történt Madeira szigetén
Többé nem nyomhatod ész nélkül a horvát autópályán
Notre-Dame - Parázs és könnyek a címlapokon

Hozzászólások