TIME DATE
Ma Konstantin nap van.

2019-03-13 06:09:34 / Szerző: HajduPress

Jönnek a Kokárdás napok Debrecenben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A Debreceni Tavaszi Fesztivál „előhírnökeként”, 2019. március 13-ától nagyszabású rendezvénysorozat veszi kezdetét a cívisvárosban az 1948-49-es Forradalomra és Szabadságharcra emlékezve. A közelgő programsorozatról a szervezők március 12-én a lehető legimpozánsabb, egyben történelmi helyszínen, a Református Kollégium Oratóriumában tartottak sajtótájékoztatót, melyre mi is ellátogattunk.

A sajtónyilvános esemény nem is kezdődhetett volna stílszerűbben, mint Petőfi Sándor Nemzeti dal című versének elszavalásával, melyet Kiss Simon 11. osztályos növendék vállalt magára. A versmondást követően Dr. Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatója a kollégium minden tagintézménye nevében köszöntötte a jelenlévőket, mégpedig abban a teremben, amely 1849 első felében – lévén, hogy ekkor pár hónapig Debrecen volt az ország fővárosa – az országgyűlésnek is helyt adott. S amely terem – tudtuk meg az igazgatótól – 1848-49 óta változatlan, hűen őrzi a Forradalom és Szabadságharc emlékét. Gáborjáni e történelmi felvezetőt követően az intézmény Kokárdás napokba való bekapcsolódásáról is szót ejtett. Április 14-én nagyszabású konferenciát fognak rendezni az Oratóriumban, melyhez egy olyan kiállítás is kapcsolódik, amelyet már most, március 14-étől meg lehet tekinteni. Ezen kívül Dr. Keczán Mariann vezetésével az ünnephez kötődő „márciusi” sétán lehet majd részt venni, a kollégium múzeumpedagógusai pedig különböző játékos programok kapcsán fogják a diákságot még inkább megismertetni az egykori történelmi eseményekkel.

Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a magyar identitás, a magyar gyökerek miatt meghatározó március 15-e, amelyet most egy széleskörű összefogásnak köszönhetően ünnepelhet több napon keresztül Debrecen városa. A Református Kollégium, a Déri Múzeum, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, valamint a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. mellett azonban most a programsorozat szervezésébe egy új helyszín is bekapcsolódott: a tavaly felújított Honvédtemető, ahol március 14-én délelőtt 11 órakor A forradalom előszeleemlékezzünk katonahőseinkre címmel, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, illetve Kodály Zoltán Ifjúsági Fúvószenekar szervezésében ünnepi műsort rendeznek, majd ezt követően a debreceni középiskolák elhelyezik a tisztelet és az emlékezés virágait a sírkertben. A március 13-ától egészen március 16-áig tartó rendezvénysorozat pedig – épp az ezt megálmodó kulturális intézmények sokszínűségének köszönhetően – minden korosztályhoz szól. A kisgyermekek, a kamaszok, a felnőttek és a nagyszülők egyaránt találhatnak maguknak e négy nap alatt az érdeklődési körüknek megfelelő programokat.

Az alpolgármester említette Kratochvil Károly Hovéd Középiskola és Kollégium igazgatója, Berkecz Gábor emlékeztette a jelenlévőket: 171 éve hadban, fegyverben született meg a magyar honvédség, amelynek fennmaradásához azóta ez a középiskola is nagyban hozzájárul, s a maga részéről – épp a Honvédtemetőben tartandó programon keresztül – kegyelettel adózik is a forradalom és szabadságharc idején elesett hős katonákra.

Dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatója hangsúlyozta: a múzeum önmagában véve is a helyi identitás őrzésének legfontosabb terepe, s most, az 1848. március 15-ére emlékező programsorozatban március 14-étől ennek a szerepének egy kiállítás megnyitásával adózik. Mégpedig egy mindeddig publikálatlan regény köré szervezve a tárlatot: a Kossuth Lajos azt üzente című irodalmi alkotás egy erdélyi, Magyarországra átkerült kisfiúról szól, s a történet a debreceni csatával ér véget. S ha tárgyakhoz nem is mindig tudunk kapcsolódni – tette hozzá a múzeumigazgató –, a történetekhez annál inkább, s reméli, hogy a látogatók épp egy kiadatlan irodalmi mű szüzséjébe „belekapaszkodva” tudják majd az egykori eseményekbe minél inkább beleélni magukat. Ezen kívül ők is készülnek – egy városi sétával egybekötve – a diákokat megmozgató játékra is, ahol a fiataloknak különböző feladatlapokat is ki kell majd tölteniük. Illetve az igazgató egy későbbi, március 29-én tartandó konferenciára is felhívta is figyelmet, amelyet Történelem és emlékezet címmel nemcsak magyarországi, de erdélyi tudósok és kutatók bevonásával fognak megrendezni.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője pedig az eddig el nem hangzott programokról ejtett néhány szót. A debreceni Ifjúsági Ház – tudtuk meg az ügyvezetőtől – már március 13-án várja a Dilemma Drámaszínpad előadására a diákokat, akik így egy interaktív, rendhagyó megemlékezés keretében ünnepelhetnek. Március 14-én este fél héttől hagyományos módon az Egyetem térről indul a fáklyás felvonulás, amely a Déri térig tart, ahol egy zenés folklórműsor veszi kezdetét este negyed nyolctól. Itt fog Komolay Szabolcs alpolgármester is köszöntőt mondani. Az ünnep napján, 15-én idén második alkalommal lesz a Kossuth téren reggel kilenc órakor ünnepi zászlófelvonás, majd következik a Petőfi térre tartó séta, ahol megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát is. A menet ekkor visszaindul, s 11 órától lehet a Kossuth téren Papp László polgármester köszöntő beszédét meghallgatni. 15-én délután a Déri téren családi programok várják az érdeklődőket, amely családi programsorozat 16-án délután is folytatódik például a Kormorán együttes koncertjével, majd pedig 16 órától Papp József történész vezetésével egy belvárosi emléksétával. Az ünnepi eseménysorozatba az Apolló mozi is bekapcsolódik, s például 16-án este 18 órától Sára Sándor 80 huszár című filmjét is meg lehet tekinteni.

A sajtótájékoztatót ismét egy szavalat, a Kratochvil Középiskola két diákja, Tóth Luca Kincső és Varga Ferenc előadásában Petőfi Sándor A honvéd című verse zárta. A négynapos eseménysorozatról bővebben a www.fonixinfo.hu oldalon tájékozódhatnak.

Gyürky Katalin

A rovat legfrissebb cikkjei

A festészet igenis tudomány! - A Leonardo 500 című filmről
​Nagyváradon jártak a debreceni énekesek
A színházcsinálók és a színházat kedvelők újabb találkozási pontja - A Nézőpontok című kiállításról
Fontos pályázatot írt ki a Vojtina Bábszínház
Angol nyelvű színjátszó találkozó lesz Debrecenben

Hozzászólások