TIME DATE
Ma Diána nap van.

2019-09-06 16:09:56 / Szerző: HajduPress

Jön a IX. Debreceni Népi Kézműves Fesztivál

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület egyedülálló kezdeményezése Kelet-Magyarországon immár kilencedik éve a Debreceni Népi Kézműves Fesztivál. Az esemény célja, hogy a lehető legváltozatosabb módon mutassa be a hagyományos debreceni és hajdú-bihari népi kismesterségeket a nagyváros egy forgalmas, kiemelt helyén. 2019. szeptember 13-14-én – pénteken és szombaton – a Csapó utcai sétálóövezetben várják a népi kézművesség iránt érdeklődőket.
 

A fesztiválról Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere – az esemény védnöke – és Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke tartott sajtótájékoztatót 2019. szeptember 6-án.

Komolay Szabolcs többek közt elmondta: ez fesztivál nagyon fontos esemény a városban, hiszen minden tekintetben illeszkedik Debrecen kulturális koncepciójába. A városban készült kézműves termékek a 17-18. századtól kezdve a korabeli Európa vásárainak legjobb minőségű árucikkei közé tartoztak, a kézműves mesterek pedig meghatározó polgárai voltak a városnak. Hogyan lehet ezekhez a kézműves hagyományokhoz a 21. században úgy viszonyulni, hogy az izgalmas és érdekes legyen a ma embere – aki általában kevéssé fogékony a manuális tevékenységekre – számára is. Nehéz feladat összekapcsolni a tradíciót az innovációval, de a népi kézműves fesztivál erre nagyon alkalmas. Napjaink kézműves mesterei megmutathatják az elődeiktől öröklött és a maguk által felhalmozott tudást, a nyitott műhelyekben pedig maguk is megtapasztalhatják a látogatók a mesterségek szépségeit. Ha csak néhány fiatalt lehet megnyerni a hagyományőrzésnek, már akkor is elérte a célját a fesztivál, nem beszélve arról, hogy élményturisztikai értéke is van az eseménynek.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a Debreceni Népi Kézműves Fesztiválon a rendezők minden évben látványosan berendezett kézműves műhelyekkel, vásáros sátrakkal, régimódi játszótérrel fogadják a látogatókat. Mindig egy-egy új elemet is beépítenek a programok sorába annak érdekében, hogy a gyerekek, a fiatalok és a felnőttek a fesztivál által közvetített értékeket megismerve közelebb kerüljenek a magyar népi kézművességhez és szabadidejükben szívesen foglalkozzanak egy-egy hagyományos debreceni kismesterség elsajátításával. Mint azt Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, ebben az évben 7 olyan kézműves műhelyt állítanak majd fel, ahol a helyi értéktárban is szereplő debreceni kismesterségek képviselői – a fazekas, szövő, a mézeskalácsos, a hímző, a gyöngyös, a nemezes, a pásztorművész, a bőröskapnak helyet. Műhelyenként 2-2 mester dolgozik majd. A fesztivál mindkét napján a „7 Próbás Ifjú Mester’” címért indított versenyben ezekben a műhelyekben kell majd tudásukat bizonyítaniuk a vállalkozó gyerekeknek. A nevezés ingyenes, a verseny győztesei emléklapot és ajándékot kapnak. Az esemény keretében bemutatkoznak még szaru-csontfaragó, fémműves, szálasanyag-fonó, fafaragó, késes, bőrműves mesterek is, akik folyamatosan tartanak kézműves-bemutatókat és árusítják portékájukat. Műhelyeikben majd természetes anyagokból, eredeti eszközökkel zajló tárgykészítés látható, s ki is próbálható. A hagyományőrzés iránt a fiatalokban jelentkező érdeklődést felkeltendő és erősítendő idén a népi mesterségekkel kapcsolatos tudás átadásának jelenlegi legjelentősebb megyei intézménye, Kelet-Magyarország egyetlen népi kézműves oktatóhelye, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája lesz a fesztivál vendége. Az iskola a nemezkészítést és egy nemezjurta bemutatását állítja majd középpontba a fesztiválon. Ennek hírét véve várhatóan látogatást tesz az eseményen Mongólia budapesti nagykövete is.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület a Csoóri Sándorról elnevezett támogatási alap pályázatán való sikeres szereplésének köszönhetően ez év júniusában fejezte be annak a székháznak felújítását, melyet Népi Mesterségek Háza néven 5. éve működtetnek. Erről a munkáról is beszámolt az egyesület vezetőségének tagja, Radics László mézeskalácsos mester.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület megbecsült tagját, Kiss Árpádné paszományos, palástkészítő népi iparművészt, aki 2019. augusztus 16-án vehette át Budapesten a Népművészet Mestere kitüntető címet. Kiss Árpádné több évtizede készít palástokat lelkipásztorok számára, újraalkotta a Debreceni Református Kollégium híres viseletét, a tógát, valamint részt vett a Debrecen város önkormányzati képviselői és a város vezetői számára elképzelt ünnepi talárok tervezésében is. Az egyesület titkára, Virágos Lajosné Kozák Anikó pedig kiváló tagszervezeti munkája elismeréseként a Népművészeti Egyesületek Szövetsége elismerését, a 19. század első felében Zala, Vas és Sopron megyében tevékenykedő juhászról, a dunántúli pásztorművészet egyik kiemelkedő mesteréről elnevezett Király Zsiga-díjat kapta meg a 2019. augusztus 17. és 20. között rendezett Mesterségek Ünnepe alkalmával a Budai Várban.

 

A rovat legfrissebb cikkjei

Beethoven-szimfóniákkal indul a Kodály Filharmónia Debrecen új évada
Megjárta Kassát a Csokonai társulata
Meghalt a Piramis és a Bikini volt billentyűse
Meghalt Konrád György
Meghalt Marton László

Hozzászólások