TIME DATE
Ma Albert és Lipót nap van.

2019-10-20 13:01:29 / Szerző: HajduPress

Jó lesz: ez várható novemberben a Vojtina Bábszínházban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Debrecen bábszínháza ismét impozáns programokat tartogat a család minden tagja számára: a legkisebb csemetéket csalogató Babusgatótól a felnőtteket is vonzó kiállításig ismét széles palettát kínál fel a látogatóinak a bábszínházas alkotó csapat. A továbbiakban a következő hónap részletes programját és programajánlóját olvashatják.

Színháztermi előadások közül a novemberi hónap „sztárja” egyértelműen A Csizmadiaa Szélkirály és a Nyúlpásztor esete című produkció lesz. Ezt november 3-án 10 órától, 5-én 10 és 14 órától, 17-én és 24-én pedig 10 órától lehet megtekinteni. A tavalyi produkciók egyik legnépszerűbbjét, Az előszobaszekrény boszorkánya címűt is meg lehet nézni a Vojtina színháztermében novemberben, mégpedig 10-én, vasárnap 10 órától, családi előadás keretében.
Játszószínházban november 4-e és 8-a között naponta több alkalommal is meg lehet tekinteni az Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampós bottal jár a csősz című produkciót. 10-én, vasárnap délelőtt 10 órától A papucsszaggató királykisasszonyok című előadás lesz terítéken, s ezt a produkciót a 10-ét követő héten egészen 15-e péntekig, majd 19-én, 20-án és 21-én is bérletes előadás formájában minden nap szintén több alkalommal játssza a Vojtina. November 17-én, vasárnap 10 órától a közkedvelt Az aranyszőrű bárányt lehet megtekinteni családi előadás keretében. November 25-e és 29-e között pedig a Paradicsomjáték című előadás lesz naponta többször is bérletes előadásként a bábszínházban. A népszerű Babusgatóra ebben a hónapban 22-én, pénteken 10 és 14 órától, majd pedig 24-én, vasárnap 10 órától kerül sor.
A november sem fog kiállítás-megnyitó nélkül eltelni a Vojtinában. Ezúttal, november 22-étől a fiatal alkotó, Mihac Gábor díszlet-, jelmez- és bábtervező Végtelen végeken című tárlatában lehet gyönyörködni hétköznapokon 8 és 17 óra között, hétvégén pedig 9 és 12 óra között.
Most pedig következzen a programok részletes ismertetése:
 
A Csizmadia, a Szélirály és a Nyúlpásztor esete:
Nyulakat pásztorolni? Ki hallott már ilyenről? Valószínűleg senki, de én mondom nektek, nem könnyű mesterség: az erre, arra, meg amarra ugráló nyulakat egy helyre terelni, és ott is tartani bizony embert próbáló feladat. Márpedig ezt a próbatételt kell kiállnia annak a szegénylegénynek, aki szeretné elnyerni a királylány kezét és a birodalom felét. A szegény csizmadia meg kénytelen a Szélkirályhoz fordulni, miután az az utolsó szemig kifújta a vékájából a fáradságos munkával megszerzett lisztet. A Szélkirály kárpótolja is a szegény csizmadiát. De vajon jól használja-e majd az ölébe hullott ajándékokat a csizmadia?
Ebben az előadásban két kevésbé ismert, de méltatlanul mellőzött magyar népmese elevenedik meg egy paravános-kesztyűsbábos játék keretében, élőzenei kísérettel.
Az előadást 4 éves kortól ajánlják!
 
Az előszobaszekrény boszorkánya:
Ha egy szép napon öt frankért egy gyönyörű házat kínálnának nektek, feltétlenül kérdezzétek meg, lakik-e boszorkány az előszobaszekrényében. Mert boszorkány lakhat sötét erdőben, mézeskalácsházban, de nagyon ritkán az is előfordulhat, hogy éppen egy előszobaszekrénybe költözik be. Hogy mi ilyenkor a teendő? Gyertek, elmesélem! Pierre Gripari népszerű meséjét különleges formában, egyszemélyes előadásként Hell Krisztina kelti életre.
Az előadást 3 éves kortól ajánlják!
 
 
Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampós bottal jár a csősz:
Szertartásszínház-rítusjáték
Amikor minden gyümölcs megérik, a kisbíró harsány dobolással várja a szüretelőket huncutságokkal, kópéságokkal tarkított bálra. A mulatságnak vendége lesz a héthatáron csodált borbély mester, a jósolni tudó cigányasszony, a táncos és fürge lábú törpe pár. No, de a bálba hivatalos még a szőlőcsősz, muzsikus uramék, és minden rangú-rendű szerelmespár…
Az előadást 3 éves kortól lehet megtekinteni!
 
A papucsszaggató királykisasszonyok:
Kamarajáték
Ki látott már olyan tarisznyát, amely sohasem telik meg, s olyan bundát, amit, ha valaki magára kanyarít, láthatatlan lesz? Ki találkozott már olyan ördöngős lélekkel, aki álomport hint mindenkire, aki útjába kerül? Az is igencsak fogas kérdés, hogy egy éjszaka alatt miképpen feslik szét egy pár papucs? A juhászlegény, mint minden mese hőse sok mindennel szembe néz, utazik erdőkön, mezőkön, lát olyan csodákat, ami számára is hihetetlen. S hogyan nyeri el a legkisebb királylány kezét? No, ez igazán rejtélyes!
Az előadást 3 éves kortól lehet megtekinteni!
 
Az aranyszőrű bárány:
Kamarajáték
„Volt egyszer egy szegény ember, akinek annyi gyermeke volt, mint a rosta lika, még eggyel több.” A rosta likánál eggyel több, azaz a Legkisebb, ha elálmosodott, elévette szépen szóló furugláját. Ezzel tartotta magát ébren a juhosgazda nyájának őrzése alatt. Ó, milyen csudákat tett a muzsikájával és azzal az aranyszőrű bárányával, amit fizetségként kapott. Miben van az ereje ennek a Legkisebbnek? Miért nyeri el még a királykisasszony kezét is? Annyi kacagás kíséri a Legkisebb és bárányának útját az esküvőig, hogy magunk, útjának kísérői is a hasunkat fogjuk majd a nevetéstől.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!
 
 
Babusgató
Bölcsőszínház
Havonta várják a gyerekeket és szüleiket erre a foglalkozásra. Péntekenként kettő, vasárnap és hétfőn egy-egy játék keretében ismerkednek a bábszínházasok a legfiatalabb játszótársaik „természetrajzával”. Táncolnak, énekelnek, mesélnek, azaz babusgatnak.
 
Paradicsomjáték:
Szertartásszínház-rítusjáték
Az év legfénytelenebb napjait kezdjük ekkor élni, s jó, ha ilyenkor megszabadulunk rosszaságainktól: mindenki megmérettetik, s kiderül, hogy a csintalan ördögök vagy a szelíd angyalok csapatát gyarapítjuk-e. A régiségben azonban ez a Paradicsomjáték ideje is. Tréfás történetben mesélik el a teremtéstörténetet, együtt énekelve, táncolva adjáők hírül az angyaloknak, hogy várják a Fény (a napfordulat) és Jézuska születését.
Az előadást 3 éves kortól ajánlják!
 
Végtelen végeken című kiállítás: 
A fiatal alkotó, Michac Gábor díszlet-, jelmez- és bábtervező, 2010-ben végzett a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán. Az azóta született színházi, látványtervezői alkotásait szinte lehetetlen számba venni, olyan gazdag és sokszínű eddigi munkássága. Formavilága lenyűgöző: szenvedélyes, pazar és időnként minimalista. Mértéke a sokszínűségben a minőség, figurái formabontóak és bátor vizualitással megfogalmazottak.
Ebben az évadban két vojtinás előadásnak is ő a tervezője: A Csizmadiaa Szélkirály és a Nyúlpásztor esete, valamint A libapásztorlány című előadásokban láthatók játék közben az alkotásai.
 
Novemberben se hagyják ki tehát a Vojtina Bábszínház programjait!
 
Gyürky Katalin

A rovat legfrissebb cikkjei

Emléktáblát állítanak a színészlegenda, Kóti Árpád emlékére
Harci törpe - A Kontroll nélkül című filmről
Mert egy a kenyér...
Szabó Magda, az ember, a nő, a feleség
Játéklehetőség nélküli játszmák - A Grönholm-módszer című előadásról

Hozzászólások