TIME DATE
Ma Lõrinc nap van.

2020-07-11 09:58:35 / Szerző: HajduPress

Jégkorszak - Új természettudományos kiállítás a balmazújvárosi Semsey Kastélyban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Balmazújvároson a Semsey Kastélyban működő Semsey Andor Múzeum a névadó szellemiségének tisztelegve rendszeresen mutat be természettudományos témájú időszaki kiállításokat a műemléki kastélyépület impozáns dísztermében. A kiállítások szervezésében együttműködő partnere az ország legnagyobb természettudományos gyűjteményét őrző Magyar Természettudományi Múzeum. 

A jégkorszak címet viselő időszaki kiállítás a forró nyári napokon egy varázslatos, letűnt korszak tárgyi anyagát felsorakoztatva, számos aktuális kérdésre keres és ad választ.
A globális klímaváltozás, napjainkban oly sokszor emlegetett és sokakat foglalkoztató jelenség.
Vajon a közelmúltunk és főként a jövőnk alakításában mekkora és milyen szerepet játszik az ember?
Valóban igaz, hogy jégkorszakban élünk?
Milyen hatása volt a legutóbbi jégkorszaknak a környezetre?
Milyen nyomait láthatjuk, érezhetjük még ma is?
Mi vár ránk 100 év múlva?
A Jégkorszak című kiállítás a téma körül forgó tévhiteket, a jégkorszakról alkotott esetenként téves elképzeléseket tisztázza.
A kiállításban különleges tárgyi anyagok, gerinces maradványok, tudományosan hiteles rekonstrukciók segítségével részletezzük a legutóbbi jégkorszak, a Jégkor környezetre gyakorolt hatását, nyomait. Ismertetjük az utóbbi 2,5 millió év klímaváltozásait, a jégtakaró mozgását a kontinenseken.
Sorra vesszük az állandóan változó, olykor szélsőséges környezeti feltételek között élő állat- és növényvilág alkalmazkodási stratégiáit. Ez az „ősvilág” nem olyan letűnt világ, mint pl. a dinoszauruszok kora, hanem az emberi evolúció és az emberi történelem szerves része, terepe, és mi is ebben élünk. Például vannak olyan fajok, amik már jó néhány százezer éve éltek, de a legutóbbi jégkorszak végén (azaz a pleisztocén végén) kihaltak, és vannak olyanok, amik szintén már százezer évekkel ezelőtt megjelentek és jelenleg (azaz a jelenkorban vagy holocénben) is „velünk” élnek. A kiállítást a sok interaktív elem, a tudományos rekonstrukciók és a valódi ősleletek nagy száma teszi különlegessé.

A Balmazújváros szívében a Semsey Kastélyban működő múzeum 2020. augusztus 2-ig, keddtől vasárnapig, 10-18 óráig várja a látogatókat. Az időszaki kiállítás 600 forintos teljes áru, illetve 300 forintos kedvezményes (diák, nyugdíjas) belépőjeggyel látogatható. A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás és tárlatvezetés kérhető, amelyekhez előzetes egyeztetés szükséges a 06-52-821-555-ös telefonszámon.


Forrás: Veres Péter Kulturális Központ
Fotó: Veres Péter Kulturális Központ
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Dokumentumfilm készült a sikeres műtétsorozat előzményeiről
Séta a Hamlet című előadás felé
Szombaton rendezik az orgonák éjszakáját
Magyar rockklasszikusokról indult bélyegsorozat
Hajjá változtatott Hair

Hozzászólások