TIME DATE
Ma Tivadar nap van.

2019-01-25 06:00:27 / Szerző: HajduPress

Játék, kultúra - játékkultúra

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A Vojtina Bábszínház 2018/19-es évadának harmadik kiállítása nyílt meg 2019. január 24-én délután. A teátrum művészei ezúttal az 1948 és 1990 közötti időszak érdekesebbnél érdekesebb, ma már egy letűnt kort idéző, az akkoriban élőkből nosztalgiát kiváltó játékaiból rakták össze A játék régebbi, mint a kultúra címmel azt a tárlatot, amely Bíró Zsolt és Szabó Kornél két évtizedes gyűjtőszenvedélyének köszönhetően jöhetett létre.

Miután a Vojtina művészeiből összeállt zenei trió egy igazi meglepetéssel, az 1980-as évek családokat és barátokat a tévéképernyő elé ültető sorozatának, a Szomszédoknak a zenéjével köszöntötte a jelenlévőket, Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház Játszószínházának kiállításokért is felelős művészeti vezetője köszöntő beszédében egyfelől a két műgyűjtővel, Bíró Zsolttal és Szabó Kornéllal folytatott zökkenőmentes munkáért fejezte ki a háláját, másfelől hangsúlyozta: a tárlat felépítésének minden pillanata élvezetes volt a számukra. A Surányi Gergővel és Szabó Kártik Zsuzsával „berendezett” térbe ugyanis november óta folyamatosan hozták az anyagot a műgyűjtők, és az ő szenvedélyük, játékok iránti fanatizmusuk teljesen átragadt a Vojtina Bábszínházban dolgozó kollégákra is.

Láposi Terka ebben a retróhangulatot árasztó, csodálatos játékokkal, korabeli plakátokkal és bútorokkal övezett térben egy mára már elfelejtett betűszó jelentésére is felhívta a közönség figyelmét: 1952-ben nyitotta meg kapuit az a Debreceni Műanyagipari Szövetkezet, azaz a DMSZ, amely az 1960-as évektől a ’80-as évekig egyeduralkodó volt a műanyag játékok gyártásában, s ahonnan a két műgyűjtő tulajdonának nagy része származik. Az 1987-ben bezárt szövetkezetnek pedig most, e kiállítás keretein belül azért is hálásak lehetünk, mert végiggondolhatjuk, mi volt jó az életünkben, mi volt jó az ezekkel a játékokkal övezett gyermekkorunkban. Időutazásra is hív tehát a tárlat, amelyet Láposi Terka köszöntője után Dr. Keszeg Anna egyetemi adjunktus, kultúrtörténész nyitott meg.

Dr. Keszeg Anna, miután elmondta, hogy belőle is milyen nagymértékben képes előhívni a gyermekkorát a tárlaton látható játékok zöme, a kiállítás címéül választott Johan Huizinga-idézettel való polémiáját is megosztotta velünk. Az öt gyerekét korai megözvegyülése miatt egyedül nevelő tudós kétségtelenül rengeteget tudott a játékról, ám valamiért azt állította, hogy a játék régebbi, mint a kultúra. Ezzel szemben a kiállítást megnyitó Keszeg Anna véleménye szerint a kultúránál semmi sem fakadhat korábbról. S itt a kultúra szó sokféle jelentése okozhatja a holland tudós és az ő véleménye közötti különbséget. A kultúra szónak ugyanis van vagy háromszáz jelentése, s Huizinga ennél a mondatánál arra a fajta kultúrára gondolhatott, amire a politika pénzt szokott adni. Keszeg Anna szerint viszont ez jóval egyszerűbb ennél: a kultúra nem más, mint a magunk előtt látott minták utánzása. S valóban: a játékkultúránk is nagyban azon múlik, hogy mit sajátítottunk el annak idején a játékokat használva a játszótársainktól, a szüleinktől vagy a nagyszüleinktől. Épp ezért a játéknak rengeteg nagyon fontos, de öt talán leglényegesebb szerepe, funkciója van az ember életében, amelyeket az itt kiállított játékok látványán, egykori használatuk felidézésén keresztül érdemes akár a gyerekeknek, akár pedig a felnőtteknek megfontolni.

Ez az öt funkció pedig – sorolta el Keszeg Anna - a következő: 1. A játék megtanít arra, hogy hogyan használjuk a teret. 2. Megtanít arra, hogy hogyan tervezzük meg a jövőnket. 3. Megtanít kilépni az időből. 4. Megtanít a felnőtt élet szerepeinek elsajátítására, majd azok gyakorlására. 5. Megtanít a konfliktuskezelésre. A játék tehát – zárta mondandóját Keszeg Anna – nem korábbi, mint a kultúra, hanem maga a kultúra.
Láposi Terka a megnyitó végén a játékgyűjtők mellett megköszönte Szilágyi János és Hajdú Róbert kiállításhoz való hozzájárulását is: hiszen ők voltak azok, akik a tárlaton látható régi bútorokat a tárlat idejére a Vojtina Bábszínház rendelkezésére bocsátották.

A Játék régebbi, mint a kultúra című kiállítást január 25-étől március 4-ig lehet megtekinteni. Hétköznap 8 és 17 óra között, hétvégén 9 és 12 óra között várják mindazokat, aki egy időutazás keretében bele szeretnének merülni gyermekkoruk játékainak világába, vagy akik most, gyermekként fel szeretnék fedezni ezt a sajnos rég letűnt miliőt.

Gyürky Katalin
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Magyar kisfilm a cannes-i filmfesztiválon
Nagypéntek van, ez az év legcsendesebb napja
Szavalóverseny egy remek debreceni színész emlékére
​Egy tartalmas love story a filmvásznon
Elhunyt Bács Ferenc színművész

Hozzászólások