TIME DATE
Ma Julianna és Lilla nap van.

2019-03-28 08:57:55 / Szerző: HajduPress

Ízek és illatok vetélkedése - jókedvvel fűszerezve

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A pálinkák és pogácsák 11 éve örök jegyességet fogadtak, és kéz a kézben járnak Józsán, közös szórakozásra csábítva a minőségi italok és sütemények kedvelőit, a közös érdeklődésű családokat. Március 23-án mindenki tanúja lehetett ennek a szoros köteléknek, aki ellátogatott a Józsai Közösségi Házba a XI. Cívis pálinka napra.

A józsai pálinkaversenyt a helyi kertbarátok álmodták meg, több, mint egy évtizede, idősebb Juráskó István ötletétől vezérelve. Azóta sok víz lefolyt a Tiszán…és sok gyümölcspárlat lefolyt az otthoni és nyilvános kifőzdékben. Ifjabb Juráskó István, édesapja nyomdokán járva, tovább folytatja ezt a hagyományt. Már nemcsak a józsai kertbarátok, hanem debreceni és vidéki termelők is elhozzák pálinkáikat Józsára. Évről évre egyre nagyobb igény mutatkozik ezeknek a minősítésére, hiszen a színvonal és a minőség megtartása így valósítható meg. 

A Józsai Kertbarát Kör tagjai és a közösségi ház dolgozói úgy gondolták, ez már mégsem járja, hogy a háziasszonyok kimaradnak ebből a jó mulatságból, ezért meghirdették a józsai pogácsaversenyt is. Megtörtént a pálinkák és pogácsák kézfogója, és immár elválaszthatatlanok Józsán. 

Az idei megmérettetésre rekord számú, 246 pálinka érkezett március 2-ig, a nevezési határidőig. A debreceni és józsai termelőkön kívül 13 Hajdú-Bihar megyei településről érkeztek párlatok. A benevezett italmintákat az idén is szakavatott zsűri minősítette bronz, ezüst és arany kategóriában. A délelőtt folyamán, még az eredményhirdetés előtt, a termelők egymás pálinkájáról is véleményt alkothattak, hiszen a nap „Pálinkás jó reggelt!” kínálgatással indult. A poharazgatás közben színpadi műsor szórakoztatta a résztvevőket, amelyben fellépett a Hajdú Néptáncegyüttes, az Alsójózsai Nyugdíjas Egyesület, a Hajdúsági Népzenei Együttes, a Guzsalyas Néptánc Csoport, a Józsai Mazsorett Csoport, valamint a Csokonai Nemzeti Színház énekesei: Böjte Sándor és Nagy Kira. Eközben a versenyre beérkező pogácsákat ízlelgette a zsűri, titkosan félrevonulva. Nekik sem volt könnyű dolguk, mert 51 pogácsát kellett végig kóstolgatniuk. A gondos háziasszonyoknak köszönhetően bőven jutott az aprósüteményekből az asztalokra is a pálinka mellé. A pogácsák mellett a kísérletező kedvűek sajtkrémes csigával, halkrémmel töltött süteménnyel rukkoltak elő, amire szintén jól csúszott a zamatos hajdúsági pálinka. 

Mire az ebédidő elérkezett, zsúfolásig megtelt a közösségi ház színházterme. Mindenki kíváncsian várta a 14 órakor kezdődő eredményhirdetést. Balázs Ákos, önkormányzati képviselő köszöntötte a vendégeket, és köszönetet mondott a szervezőknek, támogatóknak, közreműködőknek, akik segítettek a rendezvény megszervezésében, lebonyolításában. Kiemelte annak fontosságát, hogy ez a nap nemcsak a pálinkakedvelőket hozza össze, hanem a családokat is, mert a pogácsaverseny révén a háziasszonyokat is sikerült ennek a nagy közösségi rendezvénynek a részeseivé tenni. 

Először a pogácsaverseny eredményét hirdették ki, ezután következett a jó pálinkákért járó díjak ismertetése. A hagyományos gyümölcspárlatok mellett újdonságokkal, egyéni ötletekkel is találkozott a zsűri, mint például a mézes dió, a bodza, a feketeribizli, amik szélesítik a palettát, és új ízeket képviselnek az égetett italok között. A díjakat Juráskó István, a Józsai Kertbarát Kör vezetője és Juráskó Róbert, a Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke adta át. A verseny színvonalát jól mutatja, hogy 53 arany minősítés született, ez a beérkezett minták egyötöde, emellett 8 kategóriagyőztest köszöntöttek, és 11 különdíjat osztottak ki. 

A díjkiosztás előtti izgalom ezután átadta helyét a felhőtlen szórakozásnak. Közös fényképezkedés, nótázás, tombola…ezzel zárult a XI. Józsai pálinka és pogácsaverseny. 

Szarka Margit

Fotó: Törőcsik László


A rovat legfrissebb cikkjei

20 százalékkal nőtt a magyar halfogyasztás
Paradicsomcsipszet hívott vissza a forgalomból a Nébih
Házi pálinkára szomjazik a magyar?
Félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban
Mérgező szójapelyhet hív vissza a Rossmann

Hozzászólások