TIME DATE
Ma Jenõ nap van.

2020-06-24 15:21:58 / Szerző: HajduPress

Itt az új városüzemeltetési koncepció

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Debrecen városa vezető regionális szerepének megtartása és megerősítése céljából 2030-ig előremutató komplex gazdaság és városfejlesztési programot készített. A program elérésében és későbbi fenntartásában meghatározó szerepe kell, hogy legyen egy, a város fenntartható üzemeltetését biztosító Városüzemeltetési Koncepciónak is. 

A Városüzemeltetési Koncepció célja, hogy a város működése önfenntartó legyen, valamint a „jó gazda” magatartással példát mutasson és járuljon hozzá az életminőség, a tiszta, rendezett környezet és a befektetőbarát üzleti klíma javulásához.

A Városüzemeltetési Koncepció egy olyan iránymutatás, amely mentén a rövid és középtávú terveket, stratégiákat és egyéb döntéseket elő lehet készteni és végre lehet hajtani. Ily módon hatással van a debreceni lakosok mindennapjaira, valamint a gazdaság szereplőinek tevékenységére.

Az önkormányzat felelőssége a városüzemeltetési folyamatok összehangolása és fenntarthatóságának biztosítása. A Városüzemeltetési Koncepció lényege, hogy új alapokra helyezze a városfenntartás modelljét, korszerűsítse, a megváltozott körülményekhez igazítsa azt.

A Városüzemeltetési Koncepcióban megfogalmazott célok olyan alapvetések, amelyeket következetesen alkalmazni szükséges az elkövetkező években.

Az új városüzemeltetési koncepció célterületei az alábbiak:

1. A zöldfelületi intenzitás növelése

2. A meglévő zöldterületek, városi terek rehabilitációja

3. Játszóterek-, sport és rekreáció feltételeinek fejlesztése

4. A közterületek fenntartása, tisztaságuk színvonalának növelése

5. Utak karbantartása, fejlesztése, biztonságos közlekedés elősegítése; közösségi

közlekedési hálózat fejlesztése, kerékpárosbarát város kialakítása

6. Zaj- és légszennyezés csökkentése

7. Fenntartható vízgazdálkodás lehetőségeinek megteremtése

8. Környezettudatos és alacsony energia felhasználású közvilágítás fejlesztése

9. Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás fejlesztése
 

- Debrecen jó gazda gondosságával zöld és fenntartható városüzemeltetésben gondolkodik. Cselekszünk, van mit tenni, de a cél egyértelmű: a gyermekeink számára jobb állapotban szeretnénk átadni a várost, mint kaptuk elődeinktől. Ennek érdekében növeljük a zöldfelületek nagyságát és azok minőségét, zöld buszvárókat alakítunk ki, fákat ültetünk, véderdőt telepítünk, a parlagfűvel szennyezett területeket drónokkal derítjük fel, elektromos buszokat és kukás autókat állítunk forgalomba, korszerű hulladékválogató üzemet építünk, iskoláinkat és óvodáinkat megújuló energiával látjuk el, naperőművet építünk, a Tócó-patak mentén pedig egy zöld folyosót alakítunk ki – emelte ki Balázs Ákos alpolgármester.

- Az első borostyánfal a múlt héten került ki egy buszmegállóhoz, jelenleg pedig már itt állunk a másodiknál. A debrecenieknek tetszett az ötlet, ezért a Fidesz-KDNP frakciójával kezdeményeztük a városvezetésnél, hogy egyre több ilyen buszmegálló legyen szerte a városban. Öröm számomra, hogy alpolgármester úr is támogatta a javaslatunkat, így ebben az évben mintegy 30 buszvárónál helyezünk el ilyen zöld falakat – mondta el Papp Viktor frakcióvezető.

Fotók: Miskolczi János


A rovat legfrissebb cikkjei

Állami kézbe kerül az Alföldi Nyomda
Vízilabda sztárparádé Debrecenben!
Új templom épül
Sok munkája volt a debreceni tűzoltóknak
Mesés adományokat kapott a Gyermekklinika

Hozzászólások