°C
TIME DATE
Ma Endre és Elek nap van.

2017-12-05 17:59:01 / Szerző: HajduPress

Itt a XXVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó és Adventi városrészi családi programok Debrecenben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Az idei adventi időszakban 27. alkalommal rendezik meg a nemzetközi betlehemes találkozót, amelyet 2006-ban fogadott be Debrecen, és azóta a városi művelődési központ egyik legjelentősebb nagyrendezvényévé vált - közölték a szervezők a programsorozatot beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

    Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte: szeretnék az ünnepvárást közösségi élménnyé tenni, ezért a Debreceni Művelődési Központ (DMK) a város 19 helyszínén - saját intézményein kívül templomokban, óvodákban, iskolákban, szociális intézményekben, lakótelepeken, tanyaközpontokban - szervez adventi programokat, ahol bemutatkoznak a 27. nemzetközi betlehemes találkozóra érkező csoportok is.
    Hozzátette: Debrecen Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázatának is fontos eleme, hogy megmutassák Európának a Kárpát-medence magyarlakta területeinek téli ünnepköri szokáshagyományát.
    A 27 éves múltra visszatekintő rendezvény eddig csaknem 200 Kárpát-medencei település betlehemezőinek bemutatkozását tette lehetővé: 700 csoport több mint 2800 fellépője vett részt eddig a találkozókon. Az idei rendezvényre mintegy 300 betlehemezőt várnak december 8. és 10. között Debrecenbe - tette hozzá Komolay Szabolcs.
    Jantyik Zsolt, a DMK igazgatója azt emelte ki, hogy a rendezvénynek identitást erősítő szerepe is van, a Kárpát-medencei településről érkező betlehemesek büszkék arra, hogy Debrecen befogadja őket, és évről évre bekerülnek "Debrecen kulturális mikulás-puttonyába".
    Hozzátette: a DMK a közösségi művelődés országos műhelyeként fontosnak tartja, hogy minél több embert, gyereket és fiatalt bevonjon az ünneplésbe, ezért az adventi városrészi családi programokat a helyi igényekhez igazítják zenével, tánccal, énekkel, játékkal, kézműves játszóházakkal és betlehemes játékokkal.
    Gyöngy Péter, a betlehemes találkozó főszervezője emlékeztetett arra, hogy 2015-ben a UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szellemi kulturális örökség szakbizottsága a debreceni betlehemes találkozók hagyományátörökítési gyakorlatát felvette a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló jó gyakorlatok nemzeti regiszterébe.
    A szakember nemzetpolitikai szintű feladatnak nevezte a Kárpát-medencei magyarság identitásának megőrzését és megerősítését is szolgáló betlehemes hagyományok ápolását.


A Nemzetközi Betlehemes Találkozó tehát a Debreceni Művelődési Központ egyik legjelentősebb nagyrendezvénye, mely tizenkét esztendeje fémjelzi intézményünk értékirányultságát, a nemzeti értékek, a néphagyomány és a közösségi művelődés melletti elkötelezettségét. A találkozót 2006-ban fogadta be Debrecen.

A 27 esztendős múltra visszatekintő rendezvény eddig közel 200 kárpát-medencei település betlehemezőinek bemutatkozását és közel 700 játék mozgóképes rögzítését, számtalan kiadvány és három önálló konferencia megrendezését tette lehetővé. A rendezvény eredményei alapján 2015 augusztusában az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága a debreceni betlehemes találkozók hagyományátörökítési gyakorlatát felvette a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló programok és tevékenységek nemzeti nyilvántartásába, azaz a Jó gyakorlatok regiszterébe.

A bizottság döntése nyomán nemzeti szinten is egy újabb, a magyar táncház-módszerhez mérhető, mintaértékű programmal gazdagodott a Jó megőrzési gyakorlatok nemzeti nyilvántartása. A pozitív döntés hatása elsősorban a határainkon túl működő hagyományőrző közösségek életében válhat, válik meghatározó tényezővé, a helyi átörökítési gyakorlatot biztosító helyi, regionális találkozók létrejöttének adhat lendületet, illetve a már meglévők megerősödésének válhat zálogává. A betlehemes találkozók Debrecen közösségi művelődésében igen fontos szerepet töltenek be, hiszen a központi rendezvénnyel párhuzamosan több mint húsz debreceni külső helyszínen és néhány Debrecen környéki településen lépnek fel a játszók, általuk évente közel 10 000 ember kerül közvetlen kapcsolatba e szakrális szokáshagyománnyal.
 
A XXVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó Találkozó ünnepélyes megnyitója december 8-án, 17 órakor kezdődik a debreceni Kossuth téren, ahol a csoportok felvonulását követően a nagymuzsalyi betlehemesek Kárpátaljáról és a 10 esztendős debreceni  görögkatolikus betlehemes csoport mutatja be betlehemes játékát a Nagytemplom bejáratánál. December 9-én, szombaton  a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában, a Pódiumteremben 9 órától a résztvevő betlehemes csoportok egész napos bemutatkozása következik 20.30-ig.

December 10-én, 9-től 12 óráig szakmai tanácskozást tartanak a meghívott előadók és a betlehemes csoportok vezetőinek részvételével „A Kárpát-medence szakrális dramatikus szokáshagyománya, mint élő nemzeti kincs” címmel. A Találkozó ideje alatt számos debreceni helyszínen lépnek fel a csoportok: közösségi házakban, adventi színpadokon, templomokban, könyvtárban. A programokon való részvétel díjtalan!
 
 
A Nemzetközi Betlehemes Találkozó a Kárpát-medence magyarlakta területeinek téli ünnepköri szokáshagyományát élő formájában mutatja be évről évre. Minden esztendőben, december második hétvégéjén láthatják páratlanul gazdag szakrális dramatikus örökségünk eme gyöngyszemeit a debreceniek és a környező települések lakói. Az idei seregszemlére huszonegy betlehemes csoport érkezik a Kárpát-haza teljes magyar nyelvterületéről, az anyaország mellett Felvidékről, Kárpátaljáról, a Partiumból, Székelyföldről és a
Délvidékről. Fontos szempont továbbra is, hogy a környező települések élő, vagy felújított autentikus hagyományát képviselő csoportok is jelen legyenek. Ezzel a szándékkal a találkozó módszertani célkitűzéseit, az alföldi betlehemes játékok átörökítési
gyakorlatát kívánják magasabb szintre emelni.
 
 
         A XXVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó műsora
__________________________________________________________________________________

2017. december 8., 17 óra
Ünnepélyes megnyitó Debrecenben, a Kossuth téren –
Színpadra lép a nagymuzsalyi betlehemes csoport Kárpátaljáról és a
a 10 éves debreceni görögkatolikus betlehemes csoport
 
Köszöntőt mond:
Komolay Szabolcs
Debrecen alpolgármestere
 
 
2017. december 9., 9 órától
Debreceni Művelődési Központ, Pódiumterem9.10  Megnyitó
9.20  A csoportok bemutatói
 
9.20    A 10 éves debreceni görögkatolikus betlehemes csoport fülöpi betlehemese
9.45    A BSZC Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolájának betlehemes játéka
10.05  A létavértesi betlehemes csoport nagylétai betlehemese
10.25  Léhi hagyományőrző betlehemes
 
10.50-11.00 szünet
 
11.00  Nyírlugosi hagyományőrzők betlehemese
11.15  Szentpéterúri diákok betlehemese
11.30  Margittai betlehemes (Érmellék, Románia) 
11.50  Csedregi királyos betlehemes (Partium, Románia)
 
12.10–14.00 ebédszünet
 
14.00  Óbecsei gyermekek betlehemese (Vajdaság, Szerbia)
14.15  Doroszlói betlehemes (Vajdaság, Szerbia)
14.40  Tiszacsomai bábforgató betlehemes (Kárpátalja, Ukrajna)
15.00  Nagymuzsalyi gyermekek gálocsi betlehemese (Kárpátalja, Ukrajna)
 
15.20–15.35 szünet
 
15.35   Mikepércsi betlehemes
15.55   Füzéri betlehemes
16.20   Tornaújfalui hagyományőrző betlehemes (Felvidék, Szlovákia)
16.35   Jánoki fiatalok betlehemese (Felvidék, Szlovákia)
16.50   Csíkcsobotfalvi székely betlehemes (Székelyföld, Románia)
 
17.25–17.45 szünet
 
17.45  Vörsi bábtáncoltató betlehemes
18.00  Csíkszentdomokosi székely betlehemes (Székelyföld, Románia)                                                       
18.30  Csíktaplocai gyermek betlehemes (Székelyföld, Románia)
 
19.00–19.15 szünet
 
19.15  Szentegyházi székely angyalbetlehemes (Székelyföld, Románia)
 
 
20.20–20.35 szünet
 
20.35– kb. 23.00
Ünnepélyes zárás, majd közös éneklés Bárdosi Ildikóval és Molnár Miklós zenekarával
 
 
 
 
 
2017. december 10-én, 9.00–12.00
Debreceni Művelődési Központ, Pódiumterem
 
 
 
„A Kárpát-medence szakrális dramatikus szokáshagyománya, mint élő nemzeti kincs”
Konferencia a Nemzetközi Betlehemes Találkozók eredményeiről a gyűjtés, rögzítés
és a nyilvánosság biztosításának lehetőségeiről meghívott szakértőkkel és a betlehemes
csoportok vezetőivel, tagjaival
 
 
Felkért előadók, hozzászólók:


Tóth János népművészeti referens, Emberi Erőforrások Minisztériuma,
Lévai Péter adjunktus, Magyar Táncművészeti Egyetem, Néptánc Tanszék
Dr. Tömöry Márta DLA, a Betlehemes Találkozó alapítója,
Szász Zsolt Blattner Géza-díjas bábművész, rendező, a Betlehemes Találkozó társalapítója
Dr. Magyari Márta főmuzeológus, Szellemi Kulturális Örökség megyei referens
Tiszai Zsuzsa művészeti vezető, Debreceni Hajdú Táncegyüttes
Jakab Erika, a nagymuzsalyi betlehemes csoport vezetője
Bankó Ibolya, a jánoki hagyományőrző betlehemes csoport vezetője
Kocsis István, a szentpéterúri betlehemes csoport vezetője
Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója

ADVENTI VÁROSRÉSZI CSALÁDI PROGRAMOK 2017
 
 
A Karácsony az év egyik legnagyobb keresztény ünnepe, Jézus születésének a napja. A karácsonyt megelőző időszakot Adventnek nevezzük, amely a várakozás időszaka. Várjuk a Megváltó érkezését, s ez idő alatt ünneplőbe öltöztetjük a szűkebb és tágabb környezetünket, de még a lelkünket is. Az ünnepre való ráhangolódást segítik az Adventi városrészi családi programok szervezésével.

Idén 19 helyszínen (a Debreceni Művelődési Központ egységeiben, templomokban, iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben, szabadtereken, lakótelepeken, tanyaközpontokban) szerveznek adventi programokat, ahol bemutatkoznak a XXVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó csoportjai is. Valamennyi helyszínen a helyi közösségekkel együttműködve, az ő támogatásukkal valósulnak meg a rendezvények. A kézműves játszóházakban adventi koszorúkat, asztali, ajtó, és karácsonyfadíszeket készítenek a gyerekkel, amelyeket aztán otthonaikba is hazavihetnek.
Külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hátrányos helyzetben élő gyermekeket is megörvendeztessék, lehetőségeikhez mérten szebbé varázsolják számukra a szeretet ünnepét. 
 
A programokat december 2–16. között valósítják meg, jobbára hétvégéken. Arra törekszenek, hogy a programok olyan helyszínekre is kijussanak, ahol egyébként ilyen összetételű és minőségű rendezvények nincsenek. Így a nagy lakótelepek mellett a külterületekre és a kertségekbe
is kitelepülnek. Az évek óta végzett szükségletfelmérések és elégedettségi vizsgálatok igazolják, hogy a településrészeken élők nagy örömmel várják és készülnek az adventi programokra. A rendezvénysorozat színvonalas, tartalmas közösségi alkalmakat biztosít a családok közös szórakozásához, együttlétéhez.
 
Az adventi városrészi családi programokon a műsorok összeállítása az ünnepi készülődés, az ünnepre hangolódás, az elcsendesedés jegyében zajlik. Valamennyi helyszínen a kézműves játszóházak mellett betlehemes játékok és karácsonyi hangulatú műsorok váltják
egymást. Kiemelkedő szerepet kap a zene, a kórusmuzsika és a tánc. Az iskolai zenekarok, énekkarok mellett több neves debreceni amatőr együttes is részese az ünnepi rendezvényeknek. Tizenegyedik éve színesítik a programokat a legismertebb és
legelterjedtebb karácsonyi népszokással, a betlehemezéssel. Az idén december 8–10. között mutatkoznak be a XXVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó Kárpát-medencéből érkező csoportjai.
 
Kedvelt és kiemelkedő szerepe van a helyszíneken kialakított kreatív kézműves játszóházaknak. Szülő és gyermek együtt készítheti el az adventi koszorút, az ünnepi asztal díszeit, a fenyőfadíszeket, üdvözlő kártyákat és az apró ajándéktárgyakat. A természetben fellelhető
anyagok mellett különféle textíliákat, gyapjút, bőrt és agyagot is használtnak.

 
                        Helyszínek: 
 
December 2., 10.00–12.00
VEZÉR UTCAI ADVENTI CSALÁDI DÉLELŐTT
Helyszín: a COOP ÁRUHÁZ előtti tér
 
December 2., 15.00–17.00
TÉGLÁSKERTI ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN
Helyszín: Tégláskerti Református Templom
 
December 2., 14.00–17.00
NAGYMACSI ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN
Helyszín: DMK Nagymacsi Közösségi Ház
 
December 7., 15.00–17.00
PACI ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN
Együttműködő partner: DMJV Gyermekvédelmi és Családsegítő Központ
Helyszín: DMJV Gyermekvédelmi és Családsegítő Központ Pacikerti
Területi Irodája (Pacikert u. 1.)
 
December 8., 15.00–17.00
ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN AZ ARANY JÁNOS ÓVODÁBAN
Helyszín: Arany János Óvoda (Arany János tér 3.)
 
December 8., 13.00–16.00
HOMOKKERTI ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN
Helyszín: DMK Homokkerti Közösségi Ház
 
December 8., 10.00–13.00
WESSELÉNYI LAKÓTELEPI CSALÁDI DÉLELŐTT 
Helyszín: DMK Tímárház – Kézművesek Háza
 
December 9., 10.00
HALÁPI ADVENTI CSALÁDI NAP
Együttműködő partner: Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület
Helyszín: Debrecen-Haláp, Haláp 35. (a volt Bokorhegyi Iskola)
 
December 9., 10.30–12.30
NAGYSÁNDOR-TELEPI ADVENTI CSALÁDI DÉLELŐTT
Helyszín: Pósa Utcai Református Templom és gyülekezeti Terem  
 
December 9., 15.00
LENCZTELEPI ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN
Helyszín: Lencztelepi Református Templom
 
 
December 9., 10.00–12.00     
KISMACSI ADVENTI CSALÁDI DÉLELŐTT
Helyszín: DMK Kismacsi Közösségi Ház
 
December 9., 15.00–18.00
ONDÓDI ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN
Együttműködő partner: Ondód Jövőjéért Egyesület
Helyszín: DMK Ondódi Közösségi Ház
 
December 10., 15.00–18.00
„KARÁCSONY KOPOGTAT” - Adventi Családi Nap
Együttműködő partner: Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület
Helyszín: DMK Józsai Közösségi Ház belső terei
 
December 10., 16.00
ÚJKERTI ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN
Helyszín: DMK Újkerti Közösségi Ház
 
December 12., 14.00–16.00
CSAPÓKERTI ADVENTI DÉLUTÁN - adventi kézműves délután gyerekeknek
Helyszín: DMK Csapókerti Közösségi Ház
 
December 13., 14.00
CSAPÓKERTI KÖZÖSSÉGEK KARÁCSONYA
Helyszín: DMK Csapókerti Közösségi Ház
 
December 15., 16.00–18.00
VÉNKERTI ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN
Helyszín: a Vénkerti Ált. Isk. és Alapfokú Művészeti Iskola aulája
 
December 15., 14.00–16.00
NAGYERDEI ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN
Helyszín: Hunyadi János Általános Iskola
December 16., 14.00–16.00
DOMBOSI ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN

Helyszín: Dombosi Óvoda

Fotók: Szilágyi Zoltán, illetve DMK
 
(MTI, HP)
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A rovat legfrissebb cikkjei

Színház is lesz az idei Campuson
Játszófészek - A Papás babás című filmről
Meghalt az egyik leghíresebb magyar fotós
Színészóriások látogatnak a debreceni Páholyba
A Debreceni Művelődési Központ is bemutatkozik a Campuson

Hozzászólások