°C
TIME DATE
Ma Orsolya nap van.

2018-06-06 09:00:21 / Szerző: HajduPress

Ismét a gasztronómia fellegvára a cívisváros

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
2018. június 15-e és 17-e között harmadik alkalommal kerül sor a Debrecziner Gourmet Fesztiválra a Nagyerdőn, a Békás-tó partján. Hogy mi minden várja a minőségi ételek kedvelőit ezen a három napon, arról a szervezők június 5-én egy sajtótájékoztató keretében számoltak be.
 

A fesztiválnak helyt adó Békás-tó partján a sajtó képviselőit Debrecen városa részéről Széles Diána alpolgármester köszöntötte, aki hangsúlyozta: ahogy a cívisvárosban rendezendő egyéb fesztiválokkal, úgy a Debrecziner Gourmet Fesztivállal sem a tömeget, hanem a minőséget kívánják szolgálni. Ezért, ahogy az előző két évben is, egyetlen, de a rendezvény nívóját biztosító tematikára igyekeznek felfűzni ezt az immár háromnaposra bővült rendezvényt. Ahogyan az első évben a debreceni páros köré szervezték a fesztivált, a második évben pedig a hortobágyi állatokból készült ételekre koncentráltak, idén a létai torma kerül a középpontba – a helyi és kistérségi értékek bemutatása, s a helyi és kistérségi termelők helyzetbe hozása érdekében.

Balogh Károly, a Debrecziner Gourmet Fesztivál szervezője elmondta: az első évben a fesztiválon a vendégek nyolcvan százaléka cívisvárosi volt, s szeretnék, hogy idén minél több Debrecenen kívüli bel- és külföldi látogatót is vonzzon az eseménysorozat. A fesztivál célja, hogy évről évre olyan „csapatokat” fedezzenek fel, akik a gasztronómia területén forradalmat csinálnak, azaz, akik eddig nem ismert újdonságokkal tudnak szolgálni az ízlelőbimbóink számára. Balogh Károly ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az eddigiekhez képest most, harmadik alkalommal milyen újításokra számíthatnak a minőségi gasztronómia szerelmesei a fesztiválon. Hagyományteremtő szándékkal indítják útjára a Debrecziner Gourmet-díjat, amelynek keretében a közönség szavazata alapján a fesztivál legjobb kiállító éttermét és a legjobb ételét díjazzák. A rendezvény zárónapján a legjobbak Rácz Róbert szobrászművész erre az alkalomra készített egyedi képzőművészeti alkotásában részesülnek. A szervező az újdonságok között az utánpótlás-nevelés fontosságát is hangsúlyozta: a Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködve épp ezért a tanulók a fesztivál ideje alatt a résztvevő éttermek standjainál leshetik el a szakma csínját-bínját. A cél ugyanis az, hogy a képzett szakembereket itthon tartsák. Ezért, szintén a Szakképzési Centrummal karöltve ösztöndíj-programot is indítanak, amelynek keretében 2018 szeptemberétől a következő fesztiválig, 2019 júniusáig havonta tízezer forintot kap az a szakácstanuló, akit a pályázók közül a szakmai grémium arra érdemesnek tart.

A sajtótájékoztatón részt vett Heit Lóránd létavértesi tormatermelő is, aki elmondta: régi álma válik valóra azzal, hogy idén a fesztivál tematikája épp az általa is termesztett torma köré épül. Ugyanakkor hangsúlyozta: Létavértessel együtt összesen hat-hét olyan hajdú-bihari település van, amely nem csak Magyarország, de Európa teljes tormaellátását is biztosítja, s a fesztivál jó lehetőség arra, hogy ennek a terméknek az ismertnél jóval szélesebb körű felhasználási lehetőségét bemutathassák.

Szendrei Bence séf, a 100% hazai című gasztroműsor vezetője pedig arról számolt be, hogy milyen tormával készített zöldség- és húsételekre számíthat az, aki kilátogat a Békás-tó partjára ezen három nap valamelyikén. S mivel részt vett a Séfek séfe című műsorban is, ahol a döntőbe jutott, volt alkalma összebarátkozni a műsor győztesével, a Szlovákiában élő Tatai Róberttel, aki most szintén itt lesz a fesztiválon, s végre együtt főzhetik meg azt, amiről eddig csak elméletben, telefonon beszélgettek.

Az esemény idejére felállított gasztroszínpadon ugyanakkor rajtuk kívül Bernáth József, Dudás Szabolcs, Ruprecht László, Pataky Péter séffel, valamint Fiáth Attila borakadémikussal is lehet majd találkozni. A rendezvényen tizennyolc étterem képviselteti magát, de az italkínálat is a minőség jegyében várja a gasztronómia kedvelőit, amelyet például a Bortársaság, a Magyar Talléros Pálinka vagy a Derecskei Almafröccs fog biztosítani.

Gyürky Katalin


A rovat legfrissebb cikkjei

Mérgező is lehet a dísztök!!!
Világbajnokságra készülnek a hajdú-bihari szakácsok
Útjára indult az őszi mézfogyasztást ösztönző kampány
A Tokaj-hegyaljai borvidéket ellenőrizte a Nébih
Azta! A magyarok számítanak Európa legelhízottabb nemzetének

Hozzászólások