TIME DATE
Ma Gerzson nap van.

2018-02-06 18:03:59 / Szerző: Sárdi-Kopányi Balázs

Irreleváns sorok egy megbolondult világból

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Döbbenten írom-olvasom: csaknem 400 kamionnyi, 9300 tonnányi, 5,2 milliárd forint összértékű ételt mentett meg a kidobástól a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly (dicséretes!). Azt is írom-olvasom, hogy Franciahonban fennakadtak a -10 fok miatti hideg, illetve 10 centi hó miatt. Calais-ban pedig konténereket és két hangárt állítottak fel, ahol a Nagy-Britanniába átjutni próbáló több száz migráns töltheti az éjszakát. Székelyföldön meg huszonévesek szedtek mogyorót, s megtámadta őket egy medve, állítólag ki kéne lőni a vadállatokat, mert túl sokan vannak. "Bolond világ ez!" - mondaná nagyapám.

 
Nem fontos most itt a minősíthetetlenül színvonal alatti és gyűlölködő kampány kellős közepében ilyen publicisztikát karcolni, de engedtessék meg, hogy néha e bolond világ bolond dolgain olykor kiakadjon a szerkesztő is.

Amikor erről a 400 kamionra való, 5,2 milliárd forint értékű élelemről olvasok, mindig eszembe jut drága nagyapám. Gyermekként sosem értettem, hogy miért nem válogat, miért eszik oly szerényen, keveset, s szinte csak abból, amit magának megtermel. Kit izgatna fel manapság a margarinos kenyér-tea „kombó”, a pörkölt után megmaradt „szaftos kenyér” medvesajttal, teával, vagy a lilahagyma szalonnával? Ott sosem volt pocséklás, ami kimaradt, megették a jószágok, a jószágokat pedig mi: csodaszép körforgás.

Ha elmondhatnám neki ezeket a döbbenetes hírmorzsákat, biztosan óriásit csalódna és csodálkozna. Sosem tudnám megértetni vele, hogy miért bénulnak meg utak, autópályák, városok, országok mindössze 10 centi hóban, -10 fok hidegben. Azt sem értené, hogy miért kell határsértőknek hangárokat építeni, hogy meg ne fázzanak, hisz az ő idejében még egészen más bánásmódban részesítették az olyanokat. Nem értené azt sem, hogy miért kellene a székely medvéken bosszút állni azért, mert óvatlan emberek rosszkor merészkedtek az ő területükre. Vélhetőleg azt mondaná: ne háborgasd, hogy ne háborgasson!
 
Lehet, hogy túl egyszerű, "kétkezi parasztember" volt a nagyapám, az pedig biztos, hogy nem volt mindenben igaza. Abból a szempontból viszont szerencséje volt, hogy az ő világának minden nehézsége és mocskossága ellenére egy jobb korban élhetett. Mert ez a mostani nem igaz, s nem igaz embereknek való.

SKB

A rovat legfrissebb cikkjei

Szökés - hiba nélkül
Amikor a Farsang farka csóválja…
Zsóri Dániel, avagy miért jó a kevés pénz?
Példás magyar munkamorál: betegen is bejárunk dolgozni
Férfinátha, viccek tárgya

Hozzászólások