°C
TIME DATE
Ma Eufrozina és Kende nap van.

2018-04-14 08:43:27 / Szerző: HajduPress

Ínycsiklandó fotógaléria: Mangalica Fesztivál van Debrecenben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Április 13. és 15. között rendezik meg a IX. Debreceni Mangalica Fesztivált, a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt.


A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. 2011-től felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer, stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is.

2018-ban kilencedik alkalommal rendeznek Debrecenben Fesztivált, a város szívében, a Nagytemplom előtti Kossuth téren. A kilátogató vendégek főként a megjelenő, kiváló minőségi termékek miatt jönnek a fesztiválra, de a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsorral készülnek. Napközben a fesztivál hangulatához illeszkedő zenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók, kora délutántól könnyűzenei koncertek.

A helyben sült egész malac és frissen sütött tepertő mellett a kilátogató vendégek egyéb frissen készült mangalica ételek közül válogathatnak. A klasszikus (hurka, kolbász, tarja, hagymásvér…stb) ételek mellett mangalica street food azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható mangalica menü is készül.

2018-ban is lesz élőállat kiállítás. Ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 1-1 család és egy koca malacokkal. 2018-tól köszönhetően a MOE sikeres génmegőrzési és szelekciós állattenyésztési munkájának újra élő példányokban is megtekinthetőek a fesztiválokon a 20 éve kihaltnak nyilvánított fekete mangalicák. A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

A rendezvényen Pénzes László készített remek fotókat.

A rovat legfrissebb cikkjei

Videó! Megvolt a nagy debreceni Surströming-teszt
Megfőzték a Kárpát-medence lekvárját
Úgy eszik a magyarok a fagyasztott pizzát, mintha kötelező lenne
Felmérik, mit és hogyan eszik a magyar
1,5 tonna rizses-kolbászos lecsót főznek Esztárban

Hozzászólások