TIME DATE
Ma Timót nap van.

2019-09-11 09:42:13 / Szerző: HajduPress

Indul a MagdaFeszt a Csokonai Színházban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A zene-, a képző-, a tánc- és a filmművészet is hangsúlyos szerepet kap az idei MagdaFeszt programsorozatában. A Csokonai Színház harmadjára rendezi meg a Szabó Magda előtt tisztelgő eseménysorozatot, amely a női sorsokat, a női alkotók jelenlétét igyekszik bemutatni a jelenlegi művészeti szcénában. Október elsejére, a fesztivál nyitóprogramjaként az Orlai Produkció Párterápiacímű vígjátéka kapott meghívást, amelyben mulattató fordulatok és meglepetések során ismerjük meg nemcsak a szürke hétköznapokkal küszködő házaspár, hanem a pszichiáter életét is. Hogyan találja meg a helyét egy színésznő egy multinacionális cég call centerében? Erről szól a kezdőnap másik produkciója, a személyes hangvételű Call Girl,Mészáros Piroska előadásában. Mindkét előadás 19 órától kezdődik. 

A fesztivál második napján a Libri Csoport szerzői - Péterfy-Novák Éva, Szentesi Éva, Hidas Judit és Szécsi Noémi - beszélgetnek arról, mit jelent nőnek lenni a könyvpiacon. Jelent-e hátrányt, megkülönböztetést a könyvpiaci megmérettetésben az, ha valaki nő. A kerekasztal-beszélgetés 17 órától kezdődik Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója vezetésével a Csokonai Nagyszínpadán. A színház egykori társulati tagja, Mészáros Tibor rendezte meg Beregszászban A karmester szeretőjecímű monodrámát, amely egy tiltott kapcsolat szenvedélyét, meghitt pillanatait mutatja be Kacsur Andreával a főszerepben. A svéd kortárs mű színpadi adaptációját a Horváth Árpád Stúdiószínházban láthatja a fesztivál közönsége 18 órától. A FÜGE Produkció és a Titkos Társulat előadása, a Csáó – Stefanovics Angéla körberajzolja magátaz egyik kritikus szerint a hiányt járja körül, a másikhoz való tartozás elvesztegetett és elveszített lehetőséget, és felteszi azt a kérdést is, hogy saját személyiségünk mennyiben gátja a boldogság megtalálásának. ACsáó 20 órától kezdődik a Balett-teremben. 

Csütörtökön a Szökőár című tantermi-részvételi előadás kezdődik 10 órától, majd női rendezők női sorsokat bemutató érzékeny filmjeinek vetítésével és az azokról szóló beszélgetéssel folytatódik a harmadik nap. Az Apolló moziban 17 órától az Arany Medve-díjas Testről és lélekről,az Egy napés az Aurora Borealiscímű Enyedi Ildikó, Szilágyi Zsófia és Mészáros Márta rendezte filmekről Váró Kata Anna filmesztéta beszélget a résztvevőkkel. Az Alaine – Ideje a meghalásnakötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről. A Ladányi Andrea koreografálta produkció Polcz Alaine szövegeit használva a táncművészet és a bábos műfaj határán mozog, főszereplője egy huszonéves színésznő és egy nyolcvanéves báb. Az előadás 19 órakor kezdődik a Horváth Árpád Stúdiószínházban. Ugyanezen a napon 20 órától Tompos Kátya színésznő mutatja be Holdjárat című második szólóalbumát. A lemez ajánlójában ez a mondat szerepel: "A Holdjárat misztikus utazás, melynek a végén felkavaró vagy épp megnyugtató, összeolvasztó vagy szétválasztó, múlhatatlan vagy illékony szerelmek várnak ránk."

A koncertnek a Csokonai Nagyszínpada ad otthont. 
Paizs Dóra tréner, coach Alkotás, flow-élmények, örömforrás az életbencímmel tart interaktív foglalkozást október 4-én, pénteken 16 órától a stúdiószínházban, 18 órától a fesztivál egyik kiemelt programjaként mutatja be a Csokonai Színház García  Lorca Yermáját, majd 20  órától az azonos című Weöres Sándor vers, Az éjszaka csodáiinspirálta táncelőadásban a vetített világ (Mezei Ildikó és Taskovics Éva festményei, grafikái, animációi) és a táncosok szürreális viszonyának lehetünk tanúi a Tünet Együttes előadásában. 

A Szabó Magda Emlékház ad otthont Mészáros Ibolya Ókútcímű monodrámájának október 5-én 17 órától, a MODEM-ben 15 órakor a Családi okok miattcímű kiállításon tart tárlatvezetést Don Tamás kurátor, míg Debrecen és a nőkcímmel Erdei Nóra tart tematikus sétát Szabó Magda-életmű cívisvárosi emlékhelyeire hangolva.

A rovat legfrissebb cikkjei

Ez várható februárban a Vojtina Bábszínházban
Átadták Debrecen kulturális díjait
Meghalt a Brian élete rendezője
Szép ünnep: ma van a magyar kultúra napja
Debrecen, Nagyvárad, Berettyóújfalu és Margitta együtt ünnepel

Hozzászólások