°C
TIME DATE
Ma Jusztina nap van.

2018-07-11 10:35:36 / Szerző: HajduPress

Indokolatlanul magas a jégkrémek cukortartalma

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A eperjégkrémek sokszor indokolatlanul sok cukorral készülnek, több termék pedig fölösleges aromát is tartalmaz, a gyümölcstartalom a legjobb esetben sem közelíti meg a 30 százalékot - közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerdán az MTI-vel.

    A 13 eper- vagy epres jégkrém vizsgálatakor kritikus anyagot nem találtak, de szinte mindegyik tartalmazott állagjavításra használt allergizáló adalékot. Kifogásolták, hogy a vizsgált jégkrémek közül csak 4 készült tejszínnel, a többihez tejsavóport használtak. Az egyesület szerint indokolatlan, hogy 2 kivétellel mindegyik termék tartalmazott mesterséges aromákat, noha - mint írták - jó minőséget ezek nélkül is el lehet érni. Az olcsóbb, literenként 350 és 800 forint közötti termékek szinte alig, akár 1 százaléknál is kisebb arányban tartalmaznak gyümölcsöt, de a legdrágábbaknál is legfeljebb 20-26 százalék volt az epertartalom - írták.  

    A közlemény szerint a fogyasztók sokszor nem tudják, hogy a  Magyar Élelmiszerkönyv szerint csak 15 százalék feletti gyümölcstartalomnál lehet a termékeket gyümölcsjégkrémnek nevezni. Ennél csekélyebb aránynál a gyümölcsös jégkrém, aroma felhasználásával készült termékekre pedig a gyümölcs ízű jégkrém megnevezés kötelező - írták.
    A vizsgálat eredménye a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvasható.


A rovat legfrissebb cikkjei

Videó! Megvolt a nagy debreceni Surströming-teszt
Megfőzték a Kárpát-medence lekvárját
Úgy eszik a magyarok a fagyasztott pizzát, mintha kötelező lenne
Felmérik, mit és hogyan eszik a magyar
1,5 tonna rizses-kolbászos lecsót főznek Esztárban

Hozzászólások