TIME DATE
Ma Tünde nap van.

2016-10-11 11:37:20 / Szerző: HajduPress

Íme Debrecen legokosabb zebrája! +fotók

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Október első hetében adták át az István úton Debrecen első okos zebráját. A fejlesztés nagyban elősegíti a biztonságos gyalogos, és kerékpáros átkelést, egy forgalmasabb, vagy nehezebben belátható átkelőhelyen is. Projektet Debrecen város Smart City csoportja koordinálta.

A jelzőlámpa nélküli zebráknál kisebb a biztonság érzete a gyalogosoknak, mivel az elsőbbség ellenére sem állnak meg minden esetben az autósok a zebránál. A helyzetet nehezíti még, ha az átkelőhely nehezebben belátható. A sokszor veszélyes szituációk elkerülése érdekében lett kiépítve egy új fejlesztés az István úton. Az okos zebrát az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ, Smart City csoportja kezdeményezte, és koordinálta. A csoport feladata, hogy feltérképezze, hogy milyen intelligens megoldások léteznek, amelyeket be tudnak építeni a város struktúrájába hatékonyan.

A gyalogos átkelőhely felújitását a Pearl Enterprises Kft végezte, mely már 2007 óta foglalkozik innovatív közlekedésirányító eszközök fejlesztésével, kiépítésével, illetve részt kíván vállalni a megújuló energiaforrással működő közúti világítás kiépítésében.

Szűcs Alfréd projektmenedzser szerint a kiépített jelzőrendszer fogyasztása minimális, összesen 2 kW egy hónapban. Az intelligens zebra az első fenntartható projektek közé tartozik a város biztonságának fejlesztése érdekében, melyre várják a további észrevételeket tapasztalatokat a lakosságtól is. Pozitív visszajelzés esetén további hasonló projektekre lehet számítani. További helyszínjavaslatokat az intelligenszebra@edc.debrecen.hu címre várja Smart City csoport.

Fotók: Bakos Attila


A rovat legfrissebb cikkjei

Eltörte az egyik intézkedő rendőr kezét
Budapestről hozta Debrecenbe az extasyt
Nagycsaládos kedvezményt vezet be a Nagyerdei Kultúrpark
Újabb mérföldkőhöz érkezett a debreceni BMW-gyár építése
Szájmaszkos csalót kaptak el a debreceni rendőrök

Hozzászólások