TIME DATE
Ma Eleonóra nap van.

2019-12-26 11:00:12 / Szerző: HajduPress

íme a leggazdagabb magyarok: 1. Mészáros, 2. Csányi

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Idén hatodik alkalommal állította össze a Forbes Magyarország 50 leggazdagabb emberének listáját.

Az élbolyban nem történt számottevő változás, a dobogón továbbra is Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Gattyán György áll – meglepetésember viszont a feltörekvő negyedik helyezett, aki közel megduplázta vagyonát egyetlen év alatt. A top 10-ben akad olyan milliárdos, aki mintegy ezer kollégájának adott egyévi bónusz fizetést, és olyan is, aki idén szerepel először a legvagyonosabbak között. Elsőként fordult elő az is, hogy a nőket ketten is képviselik a listán, és arra sem volt még példa, hogy valaki 40 év alatt felkerüljön a Forbes-listára.

A tavalyi évhez hasonlóan ismét a Mészáros-Csányi-Gattyán trió került az élre a Forbes 50 leggazdagabb magyart tömörítő éves listáján. Az élbolyban tehát számottevő változás nem történt, bár Csányi Sándor némileg faragott lemaradásából az elmúlt egy évben: az OTP-vezér 50 milliárd, Mészáros csupán 26 milliárd forinttal növelte vagyonát egy év alatt, előbbi 407,7, utóbbi 368 milliárdos vagyonnal szerepel a listán.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is két dollármilliárdos szerepel a listán: az amerikai Forbes mind Mészáros, mind Csányi vagyonára vonatkozó becslést auditálta, azaz mindkét magyar milliárdos rajta lesz a márciusi A világ milliárdosai című különszám listáján. A lista harmadik helyezettjének, Gattyán Györgynek a vagyona (244,9 milliárd forint) gyakorlatilag semmit sem gyarapodott az egy évvel ezelőtti becslésekhez képest.

Termékeny évet zárt viszont a negyedik helyezett, Szíjj László: a Duna Aszfalt vezére kis híján megduplázta vagyonát, amit tavaly 106,2, idén viszont már 207,4 milliárd forintra becsülték.

A nagymértékű vagyonnövekedés elsődleges forrása a tavaly óta tőzsdére lépett MKB Bank volt: Szíjj Szemerey Tamás üzletrészét vette át (még a tőzsdére lépés előtt), miután annak másik pénzintézete (az NHB) csődbe ment. A bankban lévő 32,9 százalékos pakettje azóta újabb tulajdonoshoz került. A top 10-ben Szíjj vagyonának óriási ütemű növekedése mellett meglepetés volt még Jellinek Dániel, az ingatlanbizniszben utazó Indotek-csoport ügyvezető-igazgatója és többségi tulajdonosa. Jellinek 107,5 milliárd forintos vagyonával a 10. helyet érte el a listán.

Idén fordult elő először az is, hogy a lista első tíz helyezettje közül mindenkinek a vagyona meghaladta a százmilliárd forintot. Az első tíz helyezett összesen közel 2200 milliárd forint fölött gazdálkodik, ami több, mint a 11-50. helyezetté összesen. A listán szereplő 50 milliárdos összesen több mint 4260 milliárd forintot tudhat magáénak, ami 15 százalékkal, 580 milliárd forinttal több, mint a tavalyi lista szereplőinek összesített vagyona.

Hat év alatt először került sor arra, hogy két nő is szerepel a listán. Tavaly Schmidt Mária debütált a 49. helyen, idén a Vajna-hagyaték egy részét magáénak tudható Vajna Tímea is felkerült.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Forbes listáinak történetében ő az első 40 év alatti a leggazdagabbak között.

Vajna Tímea vagyonát 37 milliárd forintra becsülték: a cégbíróságra leadott hivatalos dokumentumok szerint ennyit ér az AV Perfect Kft., amit Andy Vajna a halála előtt két hónappal hozott létre, és amit özvegye örökölt. Sokáig nem volt egyértelmű, hogy ebben benne vannak-e a szerencsejáték-piac 2014-es átalakítása miatt gyakorlatilag teljes mértékben az állami koncessziótól függő Las Vegas csoport kaszinói, Vajna Tímea ezzel kapcsolatban igenlő választ adott, hozzátéve, a vagyonkezelő végső értékéből „lejön még pár millió dollár” kötelezettség.

A rovat legfrissebb cikkjei

Szja-mentes lesz a méhészeti termékek értékesítése
Állítólag annyira nem vagyunk eladósodva
Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco
Jól járhat, aki más településen bérel lakást, mint ahol a sajátját kiadja
Debrecen, autóipar: fontos megállapodás született

Hozzászólások