TIME DATE
Ma Hella nap van.

2019-05-07 09:00:26 / Szerző: HajduPress

Ilyen feladatokat kaptak a diákok a matekérettségin

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Mértani sorozat, módusz és medián, vektorok, százalékszámítás, geometria, gráfok, halmazok – többek között ilyen témájú feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első részében - írja az Eduline.

A matematikából középszinten vizsgázók két feladatsort kapnak: az első 10-12 feladatot tartalmaz, amely alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi.

Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű. Az első feladatlap megoldására 45 percet kapnak a diákok, ha letelik az idő, a felügyelő tanárok összeszedik a lapokat – emeli ki az Oktatási Hivatal tájékoztatója.

Ezeknek a feladatoknak a megoldásával 30 pontot lehet szerezni - több pontot ér majd a matekérettségi második, hosszabb, összetett feladatokból álló része, azzal maximum 70 pontot gyűjthetnek a vizsgázók.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint nincs olyan feladat az első részben, amely meglepetést okozhatott a diákoknak, „ezek évről évre előkerülnek középszinten”. Hiányzik az idei feladatsorból ugyanakkor az exponenciális és a logaritmusos feladat, amely általában szerepel a rövid matekpéldákból álló első feladatlapon, "de így is jól jártak a feladatokkal a vizsgázók".

„Az első feladat például egy nagyon egyszerű egyenlet, ez baráti kezdés az érettségin” – mondta a szaktanár, hozzátéve: a feladatsor megoldására kapott idő elegendő lesz, mindössze két olyan feladat van, amelyen egy kicsit tovább kell gondolkodni.

Egyenlőtlenség, koordinátageometria, sík- és térgeometria, gráfok, valószínűségszámítás – ilyen témakörök is szerepelnek a középszintű matekérettségi második, hosszabb és összetettebb feladatokból álló részében.

Az érettségizők – ahogy azt a korábbi években megszokhatták – több szöveges feladatot is kaptak, amelyek közül kettő igen aktuális témához kapcsolódik. Az első – több matematika témakört érintő – feladat a Föld vízkészletéről, egy másik elektromos autókról szól.

 


A rovat legfrissebb cikkjei

Operatív Törzs: nyolcvan 19 éven aluli lett beteg
22 új koronavírusos, 500 felett az elhunytak száma
Júniusban megszűnik a veszélyhelyzet, de több intézkedés marad
Június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet
Varga Mihály benyújtotta a 2021. évi költségvetés-tervezetet

Hozzászólások