TIME DATE
Ma Kármen és Anita nap van.

2019-11-07 15:31:32 / Szerző: HajduPress

Igazi kultúrszüret várható az idei Őszi Fesztiválon

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
 
Idén november 10-e és 19-e között várja a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. a közönségét az Őszi Fesztiválra, mindazokat, akik ebben az ügyvezető, Bódor Edit által „kockás plédes-bekuckolós” időszakban vágynak egy kis kulturális feltöltődésre. Erre a majd’ kéthetes programsorozat kapcsán a legkülönbözőbb műfajokban lesz lehetőség. A közelgő eseményről a Kft. vezetősége és a programokért felelős munkatársai november 7-én sajtótájékoztatót tartottak.A sajtónyilvános esemény egy különleges ember különleges produkciójával kezdődött. Megtisztelte jelenlétével a sajtó képviselőit az a Berecz András, aki ismét egy rendhagyó előadással érkezik majd az Őszi Fesztivál keretén belül a Kölcsey Központba. November 11-én, hétfőn Síp és lant – tisztelet Arisztotelésznek címmel ezúttal nem magyar népmeséket, hanem ógörög történeteket, a görög mitológia gyöngyszemeit fogja elénk tárni az őt elkísérő művészbarátai társaságában. Ezt a programot beharangozandó, ízelítésképp a sajtótájékoztatón is mesélt egy antik „sztorit” arról, hogy a világ keletkezésének idején a görög Momosz hogyan próbált minden teremtett lélekbe belekötni – pedig azok, például Aphrodité – tökéletesek voltak. De hogy vajon hogyan jött Berecz András életébe az antik görög kultúra szeretete, azaz, hogy mi ihlette arra, hogy egy ilyen esttel álljon elő a barátaival, a művész erre is választ adott: még annak idején, negyven évvel ezelőtt autóstoppal járt Görögországban, s az ottani élményei azóta is „kísértik”. S mint tudjuk – hangoztatta – az élményeiért felelős az ember…

Az exkluzív felvezető után Bódor Edit ügyvezető, megköszönve Berecz András meséjét és a sajtótájékoztatón való részvételét, elmondta: kiváló időpont ez a november közepe az Őszi Fesztiválra, hiszen még az adventi időszak előtt lehetőséget nyújt egy kis kikapcsolódásra. Mivel fesztiválról van szó, a műfajok sokszínűségét most is figyelembe vették a repertoár összeállításakor, s koncentráltak bizonyos évfordulókra is. Ráadásul az élet legfontosabb kérdéseit fogják körbejárni a programok: az ógörög-esttel a világteremtéstől indulunk, hogy eljussunk a munkahelyi vagy a párkapcsolati problémákig, az újrakezdés lehetőségéig, és mindezeket a kérdéseket több produkció is a műfajok átjárhatóságán keresztül járja körbe. Nem maradnak színházi előadások nélkül az erre vevő nézők, de mind a komoly- mind pedig a könnyűzene területén igazi csemegékre lehet számítani. Például a Kodály Filharmonikusok jóvoltából a fesztivált egy Liszt-est nyitja, és egy Olasz est zárja. S lesz két évforduló is: az Ady Endre-centenáriumról és a Waldorf pedagógia fennállásának századik évfordulójáról is megemlékezik az Őszi Fesztivál.

Bálint Albin kulturális menedzser a várható színházi előadásokról ejtett néhány szót. A Waldorf-évfordulóhoz kötődve november 16-án egy családi nap keretében érkezik a Harlekin Bábszínház a gyerekekhez (és persze a szüleikhez) egy különleges bábelőadással, a Pán Péter, avagy a sohasziget titka című produkcióval. A Halasi Dániel rendezte darab – tudtuk meg a menedzsertől – óriásbábokkal dolgozik, ami formailag rendkívül izgalmas, hiszen a bábokat mozgató színművészek is végig láthatók a színpadon. Az előadást 16-án a nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal, 11 és 15 órától is játsszák. A felnőtteknek pedig egyfelől az egyik legnépszerűbb Orlai Produkciós Iroda alkotta előadás érkezik, Férjek és feleségek címmel, amely Woody Allen azonos című műve alapján nemcsak intelligens humort ígér, de többek között három Junior Príma-díjas művész szereplését is: a darabban Ötvös András, Nagy Dánilel Viktor és Radnay Csilla is látható lesz. Másfelől az állásinterjúk bizarr helyzeteibe avatja be a nézőt a Centrál Színház A Grönholm-módszer című előadása, Simon Kornéllal, Botos Évával, Ficzere Bélával és Vass Györggyel.

Korponai Tibor kulturális menedzser ezeken a programokon kívül még egy, az antik görög történetekhez és a magyar népmesékhez hasonlóan a komédiát és a tragédiát ötvöző előadásra hívta fel a figyelmet: Bősze Ádám zenei stand-up-estjére, amelyben a művész önmaga stan-up-os kifigurázása mellett, alatt és közben hozza közelebb a komolyzenét minden egyes nézője számára. Az Ady-évfordulóra érkező Száz titok kavarog című produkció nívóját a benne szereplő személyiségek önmagában jelzik: Csík Jánostól kezdve Dresch Mihályon át Auksz Éváig és Őze Áronig csupa nagy alkotó lesz látható ebben a műfaji határokat minden szempontból átlépő előadásban. Aki pedig éppen újra szeretné kezdeni az életét, vagy nem szeretné, de erre kényszerül, az Életkatedrális-sorozat most bemutatandó következő epizódja talán fog segíteni neki ebben. Stohl András mesél majd az ő újrakezdéséről/újrakezdéseiről, hogy ezt követően Orvos-Tóth Noémi az elhangzottakat tudományos alapokra is helyezze egy előadás erejéig. Aki pedig szereti a Quimby zenekar frontemberét, Kiss Tibit, vele is találkozhat, ám a zenész most nem a zenekarával, hanem a Vastag Gáborral alkotott különleges duójával érkezik a cívisvárosba.

November 16-án pedig – tudtuk meg végül Fejér Tamástól, az Apolló mozi vezetőjétől – egy különleges filmcsemege lesz terítéken: Tarr Béla monumentális Sátántangóját lehet digitálisa felújított verzióban aznap délután 14 óra 15 perctől, éjszakába nyúlóan megtekinteni.

A programokra jegyek korlátozott számban még kaphatók a Kölcsey Központ jegypénztárában.

Gyürky Katalin
 
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Szarka Tamás közös éneklésre hívja a világ magyarjait
Kertmozi lesz az Apolló!
Fodor Zsóka 78 éves lett
72 éves lett Presser Gábor
Elhunyt Jerger Krisztina

Hozzászólások