°C
TIME DATE
Ma Gyöngyi nap van.

2018-10-11 13:08:44 / Szerző: HajduPress

Igazi filmcsemegéket habzsolhatunk Debrecenben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Őszi filmszüret a címe annak a programsorozatnak, melynek keretében októberben a debreceni Apolló mozi különböző műfajú filmfesztiválokkal várja a látogatóit. A már most is zajló, illetve a közelgő eseményekről a szervezetileg az Apolló mozit (is) magában foglaló Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. vezetősége október 10-én sajtótájékoztatót tartott.
 

A sajtónyilvános eseményt Bódor Edit ügyvezető nyitotta meg, mégpedig egy fontos statisztika közlésével: amíg 2007-ben az Apolló mozi látogatottsága 28 000 fő volt, ez a szám mostanra, tíz év alatt mintegy megháromszorozódott, s 80 000 főre rúg. Ez a mozi új vezetésének és az országos ART-mozi hálózatba való bekapcsolódásnak is köszönhető, valamint annak a széles körű együttműködésnek, amelynek keretében a mozi ki is tud kerülni az Apolló épületének falai közül. Gondoljunk csak a Nagyerdei Szabadtéri Színpadhoz kötődő filmvetítésekre a Békás tó partján, vagy a Debreceni Egyetemmel való együttműködésre, ahol a mozival szoros együttműködésben, valamint a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat keretében filmklub működik.

A felvezető után az Őszi filmszüret konkrét programjairól már egy filmes szakember, valamint az Apolló mozi vezetője beszélt. Balogh József zenei szakértőként az októberben útjára induló, de immár harmadik éve zajló londoni Royal Opera House-nak az Apolló moziban megtekinthető élő közvetítéseiről beszélt. Ennek keretében idén tizenegy alkotást lehet ilyen formában megtekinteni, amely nemcsak az operakedvelőknek, de a balett szerelmeseinek is igazi csemegékkel szolgál. A három új produkcióval és nyolc klasszikussal kecsegtető programsorozatban a teljesség igénye nélkül például A diótörőt, a Don Quijotét vagy A pikk dámát láthatják, amely vetítéssorozat azért különösen érdekes, mert a filmes eszközökkel megoldott élő közvetítés során az itteni néző a Royal Opera House olyan kulisszáiba is betekintést nyerhet, amit, ha ott ülne a londoni színházban, nem láthatna. Balogh József ugyanakkor hangsúlyozta, hogy talán kevesen tudják, de egy magyar ember, Solti György volt az, aki annak idején világszínvonalúvá tette a londoni Royal Opera House-t, mivel „felforgatta” az addig a színházban működő rendszert: az addig csak olasz operákat repertoárjára tűző teátrumba behozta a német és francia előadásokat is.

Fejér Tamás, az Apolló mozi vezetője pedig a különböző fesztiválprogramokat részletezte. Már most is zajlik, október 8-ától kezdve egészen 12-éig a Szemrevaló Fesztivál, amely a Debreceni Német Kulturális Fórummal való együttműködés keretében Németország, Svájc és Ausztria filmjeinek megtekintését teszi ez alatt a pár nap alatt lehetővé. A fesztivál hat filmjét ingyenesen lehet megtenni. Október 14-én az Európai Art Mozi Napját is megrendezik, immár harmadik alkalommal. Itt három, premier előtti film vetítésére kerül sor. Látható lesz a Milorad Krstić rendezte Ruben Brandt, a gyűjtő, Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap, valamint Gustav Möller A bűnös című filmje.

Aki a horror műfaját kedveli, októberben az Apolló moziban szintén megtalálja a számítását. Október 31-én A félelem éjszakja címmel egymás után négy horrorfilmet vetítenek le, fél órás szünetekkel. Látható lesz a Ghostland, az Örökség, a Hang nélkül valamint Az apáca című film.

A MALTER Fesztivál keretében október 17-én tizenkilenc hazai kisfilm vetítésére kerül sor, az október 20-a és 23-a közötti időszakban pedig a Mozinet Filmnapok várja az érdeklődőket, szintén főleg premier előtt bemutatandó alkotásokkal. S lesz ebben a hónapban is díszelőadás: október 25-én a Nyitva című magyar filmre invitálják közönségtalálkozóval egybekötve a nézőket.

A teljes és részletes programról az Apolló mozi honlapján, a www.apollomozi.hu oldalon tájékozódhatnak.

Gyürky Katalin

Fotók: Pénzes László


A rovat legfrissebb cikkjei

Mindketten áldozatok - A sértés című filmről
A festészet napja előtt tisztelegtek
A MagdaFeszt kapcsán is folyamatos az építkezés - interjú Gemza Péterrel
Magyar alkotás lett Európa legjobb tévéfilmje
Ez várható novemberben a Vojtina Bábszínházban

Hozzászólások