TIME DATE
Ma Arnold és Levente nap van.

2019-05-21 11:01:18 / Szerző: HajduPress

Időskori aktivitás a Science Caféban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A rendszeres fizikai aktivitás és sporttevékenységek immunológiai hatásai időskorban” címmel Papp Gábor, a Sporttudományi Koordinációs Intézet laborvezető orvosa tart előadást a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatának szezonzáró rendezvényén. 

A fizikai aktivitás hatással van az immunrendszer működésére, azonban ezek a hatások nagyban függnek a terhelés típusától és annak mértékétől. A fokozott, kimerítő terhelés ronthatja az immunrendszer védekező funkcióit, amely a fertőzések magasabb előfordulási arányával járhat. Ezzel szemben a rendszeres, de nem megterhelő testedzés fokozza az immunológiai védelemben résztvevő sejtek számát és aktivitását, valamint a klinikai tanulmányok alapján csökkenti a felső légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

- Időskorban, a testi funkciók hanyatlásával, a vázizomzat tömegének és erejének progresszív csökkenésével az immunvédelem gyengülése is megfigyelhető. Időskorú személyek esetében különösen fontos a rendszeresen végzett testmozgás, amellyel a szervezet számos funkciójának javulása érhető el, azonban a sporttevékenységek immunológiai hatásainak részleteiről az életkor függvényében eddig kifejezetten kevés adat állt rendelkezése – mondta a hirek.unideb.hu-nak Papp Gábor egyetemi adjunktus, laborvezető orvos.

A témához kapcsolódó kutatások a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének és a Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszékének kooperációjában valósulnak meg.

A Science Caféban a Debreceni Egyetem oktatói kávéházi körülmények között tartanak előadást eddig elért tudományos eredményeikről, mindezt kötetlen, közérthető formában.
A rendezvény helyszíne kéthetente a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja (Debrecen, Csapó u. 30.).

A tavaszi szezon utolsó előadása 2019. május 22-én, szerdán 17 órakor kezdődik.
Esemény oldala: https://www.facebook.com/events/2243157872666785/

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZs


A rovat legfrissebb cikkjei

Szép elismerést kapott egy Debrecenben tanuló fiatal zenész
Molnár Lászlóra emlékeztek az egyetemen
Nagyszabású jubileumra készül a DEAC
Megnyitják: változás a Klinika megközelítésében
15 eves a Buzánszky Jenő Egyetemi Labdarúgó Kupa

Hozzászólások