TIME DATE
Ma Fülöp és Evelin nap van.

2020-05-14 11:00:04 / Szerző: HajduPress

Idén is sétálhatunk a Debreceni Állatkert pingvinovisaival

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A Nagyerdei Kultúrpark népes pápaszemes pingvinkolóniája évről évre újabb utódokkal gyarapodik, hiszen a tavaly bejelentett szaporulat után idén február 12-én, 40, tojásban töltött nap után ismét fióka kelt ki a debreceni állatkertben. A ma bemutatott jó étvágyú, de egyelőre ismeretlen nemű pingvinbébi már a pingvinóvodában nevelkedik, és rendszeresen sétára indul gondozói társaságában. Nagyjából másfél éves koráig jól megkülönböztethető lesz a felnőttektől, mivel akkorra vált majd át pihés szürkésbarna tollazatáról a faj jellegzetes fekete-fehér szmokingjára.

Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli partvidékén és a környező szigeteken őshonos. Magyar nevét a szeme fölötti csupasz, rózsaszín foltról kapta, amely a hőszabályozásban segíti; ha megemelkedik a pingvin testhőmérséklete, több vér áramlik erre a területre, majd hűl le a környező levegő által. A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat, illetve az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A Debreceni Állatkertben 2008 óta élnek pápaszemes pingvinek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Ez idő alatt igazi közönségkedvenccé nőtte ki magát a legifjabb pingvinovisok napi egészségügyi sétája, melyet nyaranta a nagyközönség az országban egyedül Debrecenben csodálhat meg testközelből. A páratlan programelem júniustól újra visszatér a látogatók nagy örömére.


A rovat legfrissebb cikkjei

Két közlekedési baleset is történt Debrecenben
Szeretetebéd az állami gondozott gyermekek számára
Helló Nagyvilág, itt Guszti!
A mai nap legcukibb fotói
Online gyereknapi programmal készülnek a bábszínházak

Hozzászólások