TIME DATE
Ma Kármen és Anita nap van.

2019-05-04 13:09:18 / Szerző: HajduPress

Idén is rengeteg élmény várja a Nagyerdei Szabadtéri Színpad közönségét

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
2019. május végétől egészen augusztus közepéig 11 vendégtársulat 14 produkciójában – a Nagyerdei Szabadtéri Játékok és a Csokonai Színház saját, közös bemutatójával együtt – összesen húsz előadást tekinthet meg a nagyérdemű a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. Az impozáns programsorozatról a rengeteg élményért felelős Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. 2019. május 3-án tartotta meg a beharangozó sajtótájékoztatóját.
A sajtónyilvános eseményt Debrecen város polgármestere, Papp László „ez a világ legszebb szabadtéri színpada és parkerdeje” mondattal nyitotta meg, utalván arra, hogy öt évvel ezelőtt, 2014-ben, amikor arról határoztak, hogy felújítják a nagyerdei Békás-tó környékét, beleértve a Szabadtéri Színpadot is, a legjobb döntést hozták. Hiszen öt éve – egy kisebbfajta jubileumként is – ezen a felújított területen évről évre egyre több színház- és zenekedvelő ember szórakozik. A szabadtéri színház debreceni működésének azonban van egy nagyobb jubileuma is, hisz immár huszonöt éve ad a város – különböző helyszíneken - erre a fajta szórakozásra lehetőséget a polgárainak és az ide látogató turistáknak. Az évről évre egyre több nézőt számszerűsítette is a polgármester: tavaly 34 000 ember vett részt ezeken a különleges színházi és zenés esteken, s a „mennyiség” mellett a minőség is minden évben egyre magasabb. A város brandépítésének így immáron az egyik legfontosabb ékköve a Szabadtéri Színpad műsora, amelyre nemcsak debreceniek és az országon belül kirándulók, de határon túliak is sokan érkeznek. Idén már elkelt a 10 000. jegy, amelynek tulajdonosát, Szabó Annát Papp László egy, a szabadtéren is jól hasznosítható ajándékkal illette.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője a polgármester szavait ennek az elmúlt öt évnek a „történelmével” egészítette ki. Felidézte a meg- és felújított színpad megnyitásának évét, amikor az utolsó pillanatban még minden egyes kollégája a székeket törölgette, hogy kapunyitásra minden rendben legyen. S hogy azóta mekkora öröm számára, hogy a szabadtéri színpad minőségi előadásaiért felelős „csapatának” minden egyes tagja tökéletesen tudja a dolgát. Mindemellett valamiért az időjárás is mindig melléjük áll: az utóbbi év tapasztalata az, hogy valahogy este fél kilencre, az adott előadás kezdetére, ha előtte esik is, eláll az eső… Bódor Edit néhány szót az átlag nézőszámról is közölt: szinte minden produkció teltházzal ment tavaly, ez a nézőtér befogadóképességének megfelelően 1025 nézőt jelent, az egy-két nem teltházas előadás miatt pedig az átlag nézőszám 900 főre tehető. Bódor Edit mindemellett hangsúlyozta: rendkívül örül, hogy a szabadtéri színpad műsorterve a „népművelést” is szolgálja, hiszen most már évek óta be tudták emelni a repertoárjukba a balettelőadásokat is, amelyek nézőszáma szintén növekvő tendenciát mutat, illetve idén először a Csokonai Színházzal való kiváló együttműködésnek köszönhetően opera, a Figaro házassága is látható lesz a szabadtérin. A debreceni kőszínházzal karöltve pedig a Légy mindhalálig című produkció is terítékre kerül. Az ügyvezető – mielőtt átadta volna a szót a Nemzeti Színház vezérigazgatójának, Vidnyánszky Attilának, aki az ide elhozandó Körhinta című előadásuk kapcsán volt a programra hivatalos, Törőcsik Marinak – mint az első, és „Debrecen mellyékéhez” kötődő Körhinta főszereplőjének a vezérigazgató úr által ajándékot is küldött.

Vidnyánszky Attila, akinek a Körhintájával indul május 29-én a Nagyerdei Szabadtéri Színpad programsorozata, elmondta: nagyon örül a meghívásnak, személyesen is, hiszen a szívében még mindig debreceninek is érzi magát. Már az is örömmel töltötte el, hogy az idei DESZKA Fesztiválon jelen lehettek a Sára asszony című darabjukkal, az pedig külön megtisztelő a számára, hogy a Körhintával ők nyithatják meg az idei nyári színházi repertoárt. A vezérigazgató hangsúlyozta: semelyik másik nemzetnél nincs ekkora felhozatal nyári színházi előadásokban, mint nálunk, s ebben a hazai „versenyben” Debrecen a maga hatalmas befogadóképességű terével a Nagyerdőn az élmezőnyben foglal helyet. S Vidnyánszky úgy érzi: Debrecenbe nemcsak ő jön haza, hanem a történet is, hiszen a híres filmmel innen indult útjára a Körhinta, amelyet most egy debreceni, pontosabban, mint Soós Imre, balmazújvárosi származású színművész, Berettyán Nándor főszereplésével, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével láthat a közönség a Nemzeti Színház előadásában.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója ezután közölte: ő pedig arra büszke, hogy az ország első számú teátruma, a Nemzeti után, amely a debreceni nyári színházi estéket nyitja, ők lehetnek a záróakkord – mint második számú, a vidéki színházak között élen járó – színház a Figaro házassága című vígoperájukkal 2019. augusztus 12-én. Ezen kívül – a Főnix Rendezvényszervező és a Csokonai Színház egyre sokrétűbb együttműködésének a köszönhetően még egy produkcióval jelen lesznek az idei repertoárban, hiszen a Légy mindhaláligban is számos csokonais színművész fog szerepelni.

Fesztbaum Béla, aki a sajtótájékoztatón a Vígszínházat képviselte, elmondta: ők egy olyan produkcióval érkeznek Debrecenbe, amit nem nagyon szoktak utaztatni. A népszerű Molnár Ferenc-darabot, a Játék a kastélyban-t viszont a cívisváros felkérésére most mégis kiemelik a saját falaik közül, s elhozzák Debrecenbe. A darabot a saját anyaszínházukban egyébként már tíz éve játszanak, töretlen sikerrel. A produkció június 12-én lesz látható a Nagyerdőn.

A sajtótájékoztatón részt vett az a szintén balmazújvárosi születésű, a debreceni Ady Gimnáziumban „nevelkedett”, immár a Budapesti Operettszínházban játszó színművésznő, Jenes Kitti is, aki a Légy mindhalálig című produkció Belláját fogja alakítani. A művésznő háláját fejezte ki azért, hogy felkérték erre a szerepre, mert így végre – ahogy fogalmazott – itthon játszhat.

A felszólalók sorát pedig az a Bálint Albin zárta, akit most nemcsak a nyári színházi repertoár felelőseként, hanem rendezőként is tisztelhetünk. A Légy mindhalálig című darabot ugyanis ő viszi színre. Ugyanakkor hangsúlyozta: a Légy jón kívül a sajtótájékoztató résztvevői is mutatják az idei évad minőségét, amelyet, ha el kéne neveznie, a Bizalom évadának hívna. Hisz nem „megúszós” repertoárt állítottak össze, hanem rengeteg produkciót megtekintve, a Csokonai Színházzal együttműködve véglegesítették az idei műsortervet. Azt a műsorsorozatot, amelynek a részleteit megtalálják a www.fonixinfo.hu oldalon, s amely műsorsorozat bármely epizódjára már jegyeket is válthatnak.
 
Gyürky Katalin

A rovat legfrissebb cikkjei

Szarka Tamás közös éneklésre hívja a világ magyarjait
Kertmozi lesz az Apolló!
Fodor Zsóka 78 éves lett
72 éves lett Presser Gábor
Elhunyt Jerger Krisztina

Hozzászólások